36.
37.
38.
Wersja do druku
We wszystkich portrecikach najostrzejsze sa dłonie ,nie twarz.Przekadrowywujesz ostrząc?
Jeśli efekt Cię satysfakcjonuje to wszystko w porządku.
Może to przez moją wadę wzroku:smile:
Zwykle to są błędy fotografującego,najczęściej przekadrowywanie.[unikam jak zarazy].Ale tu powtarza się konsekwentnie,więc moze warto na statyw i sprawdzić zestaw.To chwila przecież i nie zaszkodzi.
Podczas ostrzenia ;) Ostrzysz manualnie na LV, czyli winę sprzętu można wykluczyć, więc winny pozostaje tylko jeden. Przeglądnąłem twoje starsze zdjęcia i ewidentnie na nich widać FF (na co nikt wcześniej nie zwrócił uwagi).
Na zdjęciach, na których widać podłoże np 14; 18; 20; 26 ewidentnie widać, że ostrość znaczna się przed modelką, a kończy tam, gdzie powinien być środek GO. Wydaje mi się, że przyzwyczaiłeś się ustawiać ostrość z lekkim FF i nie zwracasz na to uwagi, musisz zmienić przyzwyczajenie ;)
Fajne zdjątka, kolorki mi się podobają;)
37. usunąłbym tą biała plamę po lewej i w 38 zastęplowałbym kosmyk włosów ten odststający po lewej.
dużo naturalności i ciepła w tych zdjęciach - są naprawdę ok
postrzegam je całościowo, nie zwracam uwagi na ff czy bf
używasz tylko tego Takumara?
przy LV ostrzysz z ręki, ze statywu?
gratulacje!
Dzięki wam!
Póki co używam tylko takumara i ostrzę lv z ręki. Mam przejściówkę z potwierdzeniem ale nie działa ono należycie. :<