Tak, tyle że chodziło o coś zupełnie innego.
Wersja do druku
Hehe, jakoś przeżyje. Swoją drogą to sklep hydrauliczyny może pomóc w dostarczeniu wielu ciekawych części do tego projektu. Ów pierścień o którym mówiłem będzie chyba wykonany z takiego elementu który wbija się ścianę by przymocować rurę odpływową z rynny (na zdjęciu na dole z lewej strony):
PS. Torby typu TOPLOADER chyba się mi nieprzydadzą bo nie da się schować tele z założonym tulipanem. Ten założony tulipan jest dla mnie ważny.
ja wiem, że moje opisy są mało profesjonalne (często pisane w nocy) ale napisałem, że takowe kabury na body + obiektyw przypinane do paska istnieją, a Wy piszecie dalej, ze nie istnieją...
oczywiście zrobnienie czegoś samemu może być dobrym rozwiązaniem i dać większą satysfakcje
C80, ale rozumiem, że z tymi kaburami nie będziesz się przemieszczał tylko używał do pstrykania np. na zawodach, kiedy nie chcesz tracić czasu na zmianę obiektywu tylko po prostu sięgnąć po drugie body z innym obiektywem?
Ja kiedyś korzystałem z futerału bodajże Cullmana na jakimś kilkutygodniowym wyjeździe. Futerał przypinany do paska a w środku jakiś Zenit z zoomem 28-70 Practicara. Już po kilku dniach czułem to obciążenie i co kilka dni przekładałem futerał z jednego boku na drugi, żeby za bardzo nie bolało i wyrównywać obciążenie (a może zużycie, hehe) bioder :-)
Dokładnie. Np. jakaś większa manifestacja czy ważny mecz. Przykładowo finał Pucharu Polski w piłkę kopaną na szczeblu województwa. Miałem sytuację gdy musiałem koszystać z dwóch body. Robiłem na murawie za pomocą telezooma zdjęcia radującego się w oddali (ponad 30 metrów) na trybunach tłumu i prawie natychmiast musiałem zacząć robić zdjęcia piłkarzom którzy znajdowali się 3-5 metrów de mnie. Gdy robiłem zdjęcia piłkarzom musiałem trochę podbiec, tele majtało mi się na ramieniu waliło po nerkach i ogólnie przeszkadzało.
Mając pas, tele wylądowałoby w kaburze na pasie i spokojnie można by zająć się pstrykaniem szerszym zoomem.
Oczekujesz cudów. Widziałeś jakiegoś fotoreportera na meczu/ w akcji z kowbojskimi kaburami na jedynki z dopiętymi 70-200, 300 lub nawet 24-70? Daję głowę, że nie.
Waga puszki przekreśla takie rozwiązanie. Oczywiście jak się uprzesz to możesz nawet na kasku sobie zamontować puchę i jeszcze wiatraczek. Nie widzę żadnego problemu w używaniu dwóch puszek na raz. Sam niemal codziennie korzystam z 1ds z zapiętym 17-40 albo 35L i drugim 1d z 70-200. Lżejszy set wisi na szyi, cięższe na ramieniu. A jak się przemieszczam to zestaw z tele trafia do torby, a drugi na ramię.
Kupiłem sobie nawet tamraca system 10 (taki odpowiednik toploadera lowe), żeby wkładać 1d z 70-200 do kabury i tak nosić. Okazało się zbyt czasochłonne ,,na robocie''. Lepsza jest ,,goła pucha z body''.
Wciąż się waham nad newswearem (pas i dwie sakwy - jedna na tele, jedna na krótkie). Boję się, że to też będzie zakup nie dla mnie. Sprawdza się tylko na dłuższych akcjach, przy szybkiej, miejskiej reporterce, którą robię, dużo jeżdżę autem. Tam pas to dramat.
Na razie mam jedną małą (ale puchatą - grubaśną) sakwę mekko - najczęściej na 35 lub 17-40 przy ,,kotletach''. Jest na tyle lekka ze szkłem, że spokojnie wisi na pasku od portek i nie muszę ich co chwila szukać na wysokości kolan. Sakwa na tele (tu w grę wchodzi już tylko pozbawiony puchatości newswear, bo otoczony takimi puchatymi futerałami czułbym się jak ludzik michelin:) wymagałaby już zakupu pasa - waga.
Słowem - nigdzie nie kupisz tego, czego oczekujesz. Przy okazji - jak biegasz przy linii na boisku to jedna pucha z tele w łapę, druga na wydłużonym pasku przez ramię na skos i możesz skakać w dal...Pozdrawiam.
Jago - masz może jak sprawdzić czy ta torba tamraka na lampe pasuje do mocowania lowepro? Poluje na cos takiego do najmniejszego toploadera. Niestety nigdzie nie moge tego pomacać
Sprawdziłem - w futerale Tamrak "szlufka" do mocowania na pasie jest o 2 cm szersza od "szlufki" z futerału do obiektywu na Lowepro (o długości nie wspominam, gdyż jest ona zależna od wysokości danego modelu pokrowca). Wg mojej oceny mocowania tych producentów są różne i mogą one z sobą nie pasować. Chcę jeszcze dodać, że do każdego z moich obiektywów mam pokrowiec Lowepro i w każdym z nich szerokość "szlufek" jest taka sama (nie jest uzależniona od rozmiaru pokrowca). Pozdrawiam.
EEE....... Uważam, że jak rewolwerowiec powinieneś mieć pas obciążony równomiernie z obydwóch stron - czyli druga kabura z odpowiednim wypełnieniem. Rewolwerowcy posiadając dwie kabury nie musieli wyrównywać wtedy obciążenia i nie narzekali też na ból bioder ;) No i ponoć "strzały" mieli także celniejsze ;)
Czyli kicha. Kurde, czemu Lołproł nie ma futerału na lampe w ofercie... Przez chwile zastanawiałem się nad ich Film Organizerem. Tam bym zmieścił lampe, dyfuzor, małą 50 jakieś baterie czy inne szpargały. Problem z nią taki że jest mocowana na 2 szlufki. A jeszcze jak zobaczyłem cene, to chyba wole dołożyć i mieć jedną większą torbe gdzie pomieszcze wszystko co chce i jak chce.
Choć po głowie chodzi mi jeszcze opcja żeby lampkę wsadzić w LensCase2. Ma 21 cm wysokości i 9 średnicy. Teoretycznie powinno działać.