Mam canona 10-22 i rewelacyjne szkło. Serdecznie polecam
Wersja do druku
Mam canona 10-22 i rewelacyjne szkło. Serdecznie polecam
Kiedyś... A teraz, jak to przeczytałem w necie, 17-40 na cropie to tylko "proteza".
Mam 10-22 od ponad roku i nie żałuję zakupu. A kiedyś pewnie też będę miał jakieś FF.
Ale bardzo dużo z tych zdjęć, które zrobiłem przez ostatni rok nigdy nie zrobiłbym 17-40. Taka jest prawda.
.. czas płynie.. zdjęcia przepadają .. a kiedyś to na pewno r.i.p .. lepiej miej co wspominać :D
ja mam tokine 11-18 a dla zainteresowanych kilka zdjec plenerowych
szkielko solidne i nie bylo problemow z AF nawet na weselu :) choc jako ultraz szeroki zoom ma swoje ograniczenia.... porownywalem z canone 10-22 i sigma 10-20 i te 2 ostatnie wydawaly mi sie gorsze optycznie ale to tylko moja subiektywna ocena
http://picasaweb.google.pl/efotomagi...eat=directlink
a ja wczoraj nabyłem Sigme 10-20 .. o kurcze ale szeroko :D .. budowa super wszystko spasowane i z dobrych materiałów .. af nie słychać wogóle..
mam pytanie dla posiadaczy szkiełka, czy pierścień manualnego ostrzenia można zawsze kręcić tak jak w ef 50 f/1.4 ?
C10-22 jest wspaniałym obiektywem i nie żałuję zakupu.
Dzisiaj zakupilem C10-22 :D
Podpisuje sie pod wszystkimi postami, chwalacymi ten obiektyw.
Coprawda pogoda kiepska do landszaftow, ale i tak kilkadziesiat zdjec testowych, ktore zrobilem wyzwolilo nowe moce w moim 30D ;)
Piekne szklo.
Jako ciekawostke napisze, ze troche mi zajelo zanim znalazlem ef-s 10-22 dostepnego i co najwazniejsze w przystepnej cenie.
Od wtorku na niego polowalem, sledzac ceny w www.skapiec.pl www.radar.pl czy www.ceneo.pl
We wszystkich sklepach, gdzie cena obiektywu byla nizsza niz 2400 pln przy probie kupna pojawial sie komunikat o chwilowym braku towaru.
Wkoncu przewertowalem allegro i kupilem C10-22 za 2400 pln z tej aukcji:
http://www.allegro.pl/item532571563_...iec_canon.html
W miedzyczasie dostalem takiego maila ze sklepu komputronik.pl
"Zapytanie o dostępność: - Canon obiektyw EF-S 10-22 f/3.5-4.5"
Takze lepiej sie spieszyc z zakupem, lub odczekac czas jakis, az sie uspokoi ta niepewna sytuacja na rynku.Cytat:
Witam,
Na dzień dzisiejszy interesujący Pana sprzęt jest niedostępny u Dystrybutora. Nie jest określona data następnej dostawy i nie wiadomo kiedy będzie u Dystrybutora.
Należy się spodziewać zmiany ceny w przyszłości, ale niestety nie mam żadnych informacji, czy cena wzrośnie czy też spadnie. Dopiero jak sprzęt pojawi się w dystrybucji będzie wiadomo jaka będzie cena. Proszę śledzić naszą stronę i ewentualne pytania kierować tak po pierwszym tygodniu lutego.
Gdzies wyczytalem na forum, ze analogiczna sytuacja jest w przypadku 17-40 (?)
Przyłączam się do pochwał dla Canona 10-22.
Pierwotnie kupiłem Tokinę 11-16, ale miałem pecha i dostałem z niedziałającym AF, mimo tego porobiłem kilka fotek w manualu dla porównania. Za dopłatą wymieniono mi na Canona 10-22 i to był strzał w 10tkę. Zdjęcia z Canona mają lepsze odwzorowanie kolorów, tzw dynamikę a ostrość jest naprawdę na wysokim poziomie. Dodatkowo zakres ogniskowych jest bogatszy jak w tokince, co również jest nie bez znaczenia.