Witam,tak zdalne wyzwalanie Metz z canonem 7d dziala bezproblemowo
Wersja do druku
Witam,tak zdalne wyzwalanie Metz z canonem 7d dziala bezproblemowo
Dzięki.
Mam 48AF1 i moge go szczerze polecic. Obracana glowica "na wszystkie strony", wbudowana biala kartka i szybka rozpraszajaca do moich amatorskich zastosowan wystarczaja w zupelnosci. Software update jakies nowe jest, ale chyba tylko dodane zostaly nowe aparaty, wiec nie instalowalem. Wszystko dziala jak powinno (glownie tryb M w aparacie i korekcja w lampie). Polecam.
no i po roku i 5 miesiącach okazało się że tak prze zemnie chwalony METZ po prostu się zepsuł, mało tego , bardzo mało lampy używałem i lampa się zepsuła..
Objaw , bardzo długi czas ładowania do możliwości wyzwolenia błysku na nowych akumulatorach, o zdjęciach seryjnych można było zapomnieć.
Wielokrotne sprawdzanie aku na innych lampach i inne aku w Metzu nic nie dały, jedynie po błysku wyłączenie i włączenie lampy dawało że lampka zielona się od razu zapalała, jak nie wyłączyłem lampy to można czekać i czekać , najdłużej czekałem 7min na zapalenie się zielonej lampki, najkrócej 6sek, przy nowych aku.
na nowych aku max zdjęć w serii dało się zrobić 5, potem już po dwa , i po jednym i czekanie na zapalenie się lampki
Lampa od leżakowania w pudełku się zepsuła, gwarancja się skończyła i teraz przyjdzie bulić za naprawę albo i nie, zależy ile serwis zaśpiewa
sumując, jak odbiorę metza z naprawy to nie wiem co zrobie, ale na pewno już więcej tej firmu lampy błyskowej nie kupię.
jeszcze jedno, przycisk PRESS zablokował się w lampie po miesiącu od zakupu, musiałem go wydłubywać śrubokrętem, sama głowica dostała dużych luzów od zakładania dyfuzora w kształcie słoja
Ile ludzi tyle opinii... ale spytam tak.. ceny teraz się zmieniły.. i obecnie
C 430EXII kosztuje 800zł
a METZ 48 777-800zł..
Jak teraz wasze podejście ? Byłem pewien C430EX II a teraz już nie jestem ;) fakt CANON nawet lepiej wygląda ale to nie o to chodzi ;) fakt M 58 był by najlepszym wyborem ale to już 400-500zł różnicy... a na początek jest mi taki sprzęt nie potrzebny ;)
Więc zostaje c430 II lub M48...
jedno pytanie... jak z szybkością ładowania lampy w metz ?
Ja również mam przed sobą decyzję ( C430 EXII czy nowego metza 50AF).
Dziś miałem okazję obejrzeć obie obok siebie i postestować je w sklepie na C40D.
Po prostu podpiąłem lampę bez rzadnych dodatkowych ustwień i na AV i P zrobiłem kilka zdjęć. Canon - ładnie doświetlone. Metz przepalił wszystkie zdjęcia i to mocno. Nie mam pojęcia czym to może być spowodowane.
taaaaaaa - ja w ciągu roku wymieniłem dwa palniki w metz 58 af1
Co wy na to - ktoś kiedyś pisał o wadliwych palnikach - to ja dostałem dwa razy !
:mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgreen::mrgr een::mrgreen::mrgreen:
mam metza 58 AF-1 i metza 50 AF. fajne lampki, dobrze się sprawują, nie mam zastrzeżeń. Jeśli ktoś myśli nad zakupem metza 48 to poiwem że warto dołożyć te 50zł i kupić metza 50. troszkę więcej mocy, metalowa stopka i dodali bezprzewodowe wyzwalanie za pomocą wbudowanej (nie wiem jak się sprawdza z canonem bo jeszcze nie testowałem tego wyzwalania).
pozdr.
A ja niedawno zakupiłem Nissin speedlite di 866 za 886 zł. Jestem zadowolony. Liczba przewodnia 60 przy 105 mm, no i dwa palniki. Masa ustawień, Foty rewelacyjne. Nie przepala nawet z 50 cm. dyfuzor, odbłyśnik i masę innych funkcji. Jedyne co mi się nie podoba to dość głośny zoom i ten kolorowy wyświetlacz, ale jednak zalety przewyższają wady. Zobaczymy co będzie potem. na razie oceniam na plus.