http://pl.wikipedia.org/wiki/Przys%C..._fotograficzna
Wersja do druku
1,0; 1,4; 2,0; 2,8; 4,0; 5,6; 8,0; 11,0; 16,0; 22,0...
"Wartość przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa średnicy przysłony. Każda następna pozycja oznacza ustawienie przysłony, przy którym do wnętrza obiektywu przepuszczana jest dwa razy mniejsza ilość światła".
I w tym świetle największą przewagą - przynajmniej dla mnie - obiektywu 85L nad 85 1.8 jest własnie ten fakt.
Dzięki.
skoro...(wikipedia) Wartość przysłony f / 1.0 oznacza, że ogniskowa obiektywu jest równa średnicy przysłony....
to jak wytlumaczyc konstrukcje nowego obiektywu Leica Noctilux-M 50 mm f/0,95 8)
sorki za offtop ..
Bardzo prosto, przesłona jest większa od ogniskowej i wtedy jest poniżej f=1. Tylko że takie szkło jest trudno skonstruować. Koniec OT.
czyli dokładnie tak samo jak starego Noctiluksa f/0,7
glupie pytanie .. moglem najpierw doczytac co to jest ogniskowa a nie wymyslac ....
p.s. w razie mozliwosci prosze posprzatac balaganik.. z gory thx
Tak sobie czytam o powolności AFa w wersji f/1,2 i nie mam żadnego porównania/odniesienia. Takie moje pytanie dla posiadaczy w/w szkła, czy np. prędkość ostrzenia w 85 f/1,2 jest taka jak w 30D z kitem?
Kit w porównaniu do 85 L to demon szybkości.
Do szybkiej reporterki to on sie napewno nie nadaje ale do pozowanych portretów jak najbardziej. I do mniej pozowanych tez sie nada. 135 L zdecydowanie szybszy a o reszcie obiektywów nie wspomnę. Ale widząc precyzyjność AF tego szkła to warto zaczekać na odpowiednie ujęcie. Myślę że jeśli będziesz wiedział jak odpowiednio wykorzystać to szkło to będziesz szczęśliwy.