Eee, ja bym się mimo wszystko trochę bał... Pokazy w Rosji są super jeśli wszystko dobrze pójdzie - bo piloci pozwalają sobie na dużo więcej. Ale jeśli nie.... (Lwów) :-/
Wersja do druku
Eee, ja bym się mimo wszystko trochę bał... Pokazy w Rosji są super jeśli wszystko dobrze pójdzie - bo piloci pozwalają sobie na dużo więcej. Ale jeśli nie.... (Lwów) :-/
Ale po co tobie ten wynalazek? O ile dobrze zrozumialem (szczegolnie koncowke) wywod Scaramangi - to rozwiazanie zastepcze dla tych co szkla bez IS maja :roll: . Bo z IS to ja bez obaw choppery na 1/60 lapalem.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
jak to po co, jak masz do wyboru IS albo "super extra hiper wyczesany na maksa IS +IS" to co wybierzez?
Przy tym drugim wyborze mobilnosc i szybkosc reakcji wydaje sie byc mocno ograniczona, wiec jesli pierwszy wybor w zupelnosci mi wystarcza to nie bralbym drugiej opcji bo zamiast pomagac moglaby przeszkadzac :pCytat:
Zamieszczone przez Jac
Dobrze napisales:"wydaje sie ograniczona",ale tylko taka sie wydaje...Cytat:
Zamieszczone przez Vitez
"Nie badz Pan glab,...praw fizyki Pan nie zmienisz..." ;)
Napisalem wczesniej,ze podstawa jest dobre opanowanie balansu cialem.
Stoisz na wlasnym "dipodzie"[nie widzialem osobiscie aby ktos do tych celow uzywal "trzeciej nogi" ;)]i pracuja miesnie brzucha.
To jak strzelanie do kaczek,z ta roznica,ze nie musisz brac poprawki na krzywa balistyczna i sile wiatru.Musisz sie naskrecac jak chcesz cos ciekawego "zdjac",a nie czekac az ci cos wleci w obiektyw...
Majac "super extra hiper wyczesany na maksa IS +IS" masz mozliwosc
zejscia z czuloscia i co za tym polepszenia jakosci zdjecia.
Rodom "walilem" prawie caly na setkach dopoki podczas pokazu holenderskiego F-16 nie nadeszly ciemne chmury.Patrulla Aguila i Red Arrows latali mi prawie nad glowa pod lasem i przy stosunkowo ich duzej predkosci nie mialem problemow z panningiem.Trening,trening i jeszcze raz trening,panowie...
Scaramanga dobrze piszesz :) z dokładnością do jednej rzeczy. Nie z czułością, ale z czasem :-)
Przecież takie pokazy w sumie i tak robi się (dobra, ja robię :-) ) na Tv i przy czasie 1/180 w dół. No dobra, dla "rur" ewentualnie więcej, ale przy lądowaniu też raczej warto zejść na długie. W tej sytuacji (u przy pogodzie innej-niż-bura) ISO100 jest raczej efektem ubocznym tego, że nie chcemy mieć na zdjęciach ciapkowatych efektów używania przysłon rzędu f/32... Bardzo pozytywnym efektem zresztą ;-)
No tak,ale Lwow to nie...Rosja.Cytat:
Rzadko zdarza sie aby tego rodzaju wypadki nastapily dwa razy z kolei.
Oni tez przeciez wyciagneli z tego wnioski i obostrzyli regulamin.
Na zachodzie nie bylo katastrof?Byly tylko mniej "luda" zginelo.
Coz,jest ryzyko,jest zabawa... :)
Ja mimo wszystko lubie "ruski" sprzet.Miec Mi-28 albo "Werewolfa" na wlasnych zdjeciach to jest cos...Tesknie tez za Su 27.
Byles Muflon na Le`Bourget?Ja moze w koncu wybiore sie tam za rok.
Przynajmniej mam taki plan... :)
No nie wiem.. ja oglądając sobie po kolei zdjęcia z pokazów w zachodniej Europie, Polsce i na wschodzie widzę jakąś dziwną prawidłowość - im bardziej na wschód tym bliżej samoloty publiczności :-)Cytat:
Zamieszczone przez Scaramanga
Byłem (w tym roku), ale przedobrzyłem - i to na własne życzenie. Chciałem uniknąć tłumu itp. i pojechałem na "proffessional days" - no i ominęła mnie wiekszość ciekawych pokazów, które były w weekend na dniach "grand public" :( To co udało się wystrzelać jest tu. A340-600 roxx :mrgreen:Cytat:
Z czuloscia,z czasem,z diafragma.Sa trzy parametry okreslajace ekspozycje,nie dwa.Niska czulosc daje jakosc,dlugi czas daje efekt rozmycia tla przy panningu,duza liczba przyslony daje duza glebie ostrosci,a wiecCytat:
pozwala "olac" autofokus,ktory nie zawsze jest idealny...
Ciapkowate efekty?Rozjustowany obiektyw,jakies abberacje? Koma ??? :))))
Analog nie robi mi numerow,szklo i klisza rowniez.Mamy podobne poczucie humoru ze sprzetem.Wolimy sie smiac z innych :)
Aż ty wredoto :mrgreen: To był cios poniżej pasa :)Cytat: