Jaki obiektyw sciągnąc z USA do 40D / foto słabe oświetlenie z oddali
Hej
Lamerskie pytanie ale muszę je zadać. Kupuję z funduszy dotacyjnych canona D40 ale tylko body, za to obiektyw chce kupic w USA za srodki wlasne, zwlaszcza ze mam sporo dolarow ktore leca na leb na szyje.. Wczesniej mialem Fuji S9600 wiec cos tam juz podziałałem (chociaz nie ma porownania oczywiscie bo tam to zwykly cyfrzak ze stalym obiektywem).
Zdjecia byłyby często robione z odległości np zawody fitness lub kulturystyczne gdzie z ławek publiczności ujmowałbym zawodników na oświetlonej scenie (odległość np od 3- 15 czy nawet 20 m). Rownież np zdjęcia zawodów w dzień z odległości przy dobrym lub niezłym oświetleniu naturalnym..
Do tego fotki w plenerze lub z bliska np do wywiadu z zawodnikiem. Nie ukrywam że czasem bym coś popstrykał też w biurze przy dobrym stydyjnym oświetleniu (np zawodnika do reklamy mojego serwisu www).
Dlatego chce zasięgnąc opinii jaki obietyw mógłbym wybrać.
Czasem lubie popstrykać fotki w trybie macro, ale to juz chyba zbyt wiele oczekiwań jeśli chodzi o jeden obiektyw, prawda?
Myślę o przeznaczeniu kwoty 500-1000 usd (1000-2000 zl) przy zakupie w USA, co jest przewaznie 30-60 % mniej niż u nas.
Wolę zapłacić więcej ale mieć sprawdzoną i cenioną markę, już nie raz sie przekonałem że tanie mięso psy jedzą :/
Pozdrawiam i liczę na pomoc. Chciałym zamówić sprzęt w ciągu kilku najbliższych dni.
Jarek