No to ja mam tak.
Miałem PowerBook'a G4, ostatni model z matrycą 17" - ta belka nad SD się wyginała, cała obudowa - też w regionie SD się wygięła - po zamknięciu klapy szpara była nierówna. Po jakimś czasie zaczął się sam otwierać. Jak go sprzedałem, miał trzy lata, u mnie był przez dwa. Poza tym SD, wiecznie odpadającymi koreczkami u nóżek i nierówną matrycą (była wymieniana raz, ale zachorowała w podobny sposób), sprzęcik OK.
Teraz jakoś od września chyba, kupiłem MBP 15". Sprzęt używany, wyglądał elegancko - jak nóweczka. Przyzwyczajony do PB, po prostu go zacząłem używać, nie martwiąc się o niego. Obudowa już po kilku tygodniach się wygięła (pracuję z nim na kolanach głównie, więc pewnie obciążenie nadgarstkiem to spowowowało - a nie jestem Pudzianem i nie mam pięści wielkości średniego samochodu), dalej było zabawniej, bo okolice SD się niemiłosiernie powyginały, a sam napęd przestał działać. Reszta, na szczęście OK, ale tak czy siak mnie szlag trafia.
I jeden przypadek, mojej znajomej, też z MBP 15" - po roku używania jej komputer padł, pokrzywił się razem z płytą główną. A ona już totalnie malutka jest i raczej o sprzęt - w granicach rozsądku dba. Ale, widocznie te laptopki, jako laptopy się nie nadają. I nie mówię o przeniesieniu z domu do innego domu ;)
Właśnie Unibody ponoć mają być lepsze pod tym względem, ale nieco już się boję tych komputerów - następnym razem zainwestuję w jakiegoś iMac'a, albo Mac'a PRO używanego. Ewentualnie na boku jakiś tani MacBook, żeby mi radośnie tyrał w terenie.
Lubię ten system, mam sporo programów na niego, pracuję już troszkę na tym, ale nawet to nie jest w stanie zatuszować wkurzenia za powyginaną obudowę, od normalnego używania.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
17'kę też przenosiłem, podobnie to znosiła, tylko się tak nie wyginała. Komputer noszę w torbie przeznaczonej właśnie do tego (ile się nabiegałem za specjalną, jeszcze pod 17"), albo w CompuTrekkerze. Często siedzę z nim na kolanach, trzymając nadgarstki na obudowie.
MZ, to ewidentnie spieprzyli - wygina się tylko od strony SuperDrive, te obudowy klepali z sześć lat, w każdym, jak widzę z takim samym skutkiem.