troszku za mało tego HDR na piasku i samej łodzi:)
Wersja do druku
Widzę Przemek że dla Ciebie HDR jest sztuką samą w sobie. Nieważne że zdjęcie traci klimat jest przejarane ma nienaturalne kolory i wygląda jak dopalone lampą jarzeniową. Liczy się tylko to aby każdy drobny szczegół w cieniach był widoczny. Ja odbieram to inaczej. Jest to proces który ma na celu wyciągnięcie ze zdjęcia tego czego nie udało się uchwycić matrycy aparatu, także oczywiście upiększyć ale nie psuć. Jest to proces obróbki jak każdy inny i trzeba starać się zachować umiar. Staram się obrabiać zdjęcia tak żeby ktoś powiedział ale fajna fota a nie fajny HDR. To zdjęcie spokojnie dało się "wyciągnąć" w samym PS bez użycia Photomatixa i tego typu programów, ale watek jest o hdr więc tych narzędzi użyłem. Tak dla autora tego zdjęcia dodam że bardzo mi się podoba. Troszeczkę podstęplować ( ten "płotek" w którym mimo że to HDR nie widać u mnie szczebelków :) oraz tą łódkę z prawej) i będzie git.
Edit
Forma HDR którą ty starasz się Przemku propagować nadaje się jak najbardziej do zdjęć wnętrz gdzie ważne jest pokazanie każdego detalu. Natomiast przy pejzażach stosuje się ją aby "wyciągnąć" tylko pewne elementy (w tym przypadku chmury i zachód słońca) podkreślić tylko klimat. Piasek czy to co jest pod łódka jet tutaj nieważne. Myśle że autor zdjęcia widział bardziej coś zbliżonego do tego co przedstawia moja obróbka niż Twoja.
Pozdrawiam
Hi!
Bardzo mi się podoba ten wątek i to co się w nim dzieje - warsztaty pełną gębą !!!
Pozdrawiam !
PS.
Pewnie HDR profi się śmieją ale co tam jest FUN !
Najpiękniejsze jest to jak się tu wszyscy różnimy - fenomenalne! ...Oraz to, qNick jak się zgadzamy! ;-)
ps Miałem się już nie wypowiadać, ale za fajny wątek się zrobił w międzyczasie. :oops:
Oki - jakby się komuś chciało - chętnie zobaczę jak to widzicie.
PS.
Też jest łódka - a raczej pół-łódka ;-)
http://rapidshare.com/files/94174378/boat.rar.html
Pozdro!
nie zrozum mnie źle ale dla mnie fotografia jest sztuką nie tylko HDR, ale to wcale nie znaczy że ja ci każe tak robić, chyba nie będziesz ślepo sluchał tego co ja pisze:P
ale też sobie niezłe przysłodziłeś z tym autorem:) bravo ale cóż autor udostępnił nam
pliki tak więc nie mogę się z tym zgodzić, ponieważ jak każdy wie interpretacja dla danej osoby jest różna, a w moim przypadku właśnie taka...
Tak więc:
1. Photomatix
2. Góra gradient 65% szarość z wymazaniem części nachodzącej na drzewa (gumką miękką)
3. Niebieski gradient lewy dolny, częściowe wymazanie, pozostawienie części na wodzie
4. Destaturacja -7
5. Kontrast + 20
6. Wyostrzenie (po zmniejszeniu) 75% promień 0,3
Hi !
Esteper - dziękuję za poświęcony czas - podoba mi sie to co pokazałeś - problem z tym zdjęciem jest jednak taki - że jest robione "z ręki" co teoretycznie dyskwalifikuje serię do składania w HDR. Seria była "ultraszybka" jednak widać - przynajmniej u mnie troszkę "fringe" szczególnie na łodzi - i to nie z winy kita 18-55 którym zdjęcie było robione a z powodu drgnięcia ręki ;-)
Dynamic-Photo HDR - podoba mi się pod tym względem bardzo - pełna wersja jest perfekcyjna w "składaniu".
Pozdro !
Wybaczcie lamerskie pytanie, ale czy HDR ma coś wspólnego z łódkami? http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=26872141
PS
Bo że AF i bateryjki to jedno, to już wiem... ;)