No widziałem tego Exifa, ale nie sądziłem, że to aż tak mogło rozmyć ;)
Wersja do druku
No widziałem tego Exifa, ale nie sądziłem, że to aż tak mogło rozmyć ;)
ja uzyskalem podobny polarem i szara polowka cokina
szara polowke mozna sobie w sumie darowac i nalozyc nowa warstwe z gradientem od bieli do czerni w trybie mieszania overlay czyli nakladka po polsku
efekt nawet mocniejszy niz cokin a czesto zbyt cukierkowy
tutaj mozesz zobaczyc efekty link
jesli dodasz do tego co napisal MacGyver o warstwie selektywnego koloru zobaczysz dopiero mocny efekt
A według mnie to jest tak:
Filtr polaryzacyjny, aparat na osi wschód-zachód z przesileniem w stronę północy (jak myślicie że to niema znaczenia, to jesteście w wielkim błędzie). Zrobione dwa zdjęcia. Naświetlenie na dół i górę. Następnie PS i głębokie wtapianie z podniesionym kontrastem, góra oczywiście. Zauważcie, że góra jest ciemniejsza. Niebo w rzeczywistości ma jedną barwę.
Zdjęcie niżej jest zrobione w ramach jednego zdjęcia.
Oryginalne jest tutaj
http://www.ozi.webas.pl/klasa/naj1.jpg
Jaki polar kupic do Tamrona 17-50 2.8...?
najlepiej statyw
-3 zdjęcia w raw (0 EV,+1.5,-1.5)
i się bawić na warstwach!
tutoriale są na necie(na onephoto-lonely wolf napisał obszerny art. o HDR!)
ja taki uzyskałem z jpg(bez głowy wtedy fociłem)
szara połówka
selective colour(opcja w ps) na niebie
i tyle!
nie przepalić, niskie iso, i wyjdzie
warunek:dobre warunki ;)!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
większe!
Jeżeli na takim efekcie Ci zależy (fotka poniżej), to:
1. Nie można oczywiście robić zdjęcia pod słońce (Jeżeli robisz pod słońce moja metoda nie zadziała)
2. Robiąc zdjęcie sugerujesz się tylko niebem, robisz je tak by nie było prześwietlone, jednakże ustawienia muszą być takie że jeżeli troszeczkę zwiększysz czas naświetlania, podbijesz iso, czy cokolwiek zrobisz by zdjęcie było jaśniejsze to na niebie pojawią się prześwietlenia, po co tak, ażeby nie stracić niczego co jest pod niebem.
3. Obrabiając Raw’a najlepiej Digital Photo Professional (oryginalnie dołączony do Canonów), rozjaśniasz go troszeczkę.
4. Ostatnim krokiem jest obróbka w programie Capture NX (od Nikona). NX jest świetnym programem właśnie do takich rzeczy, oraz jest banalnie prosty w obsłudze. Wybierasz „Color Control Point”, następnie klikasz na niebo (najlepiej na sam środek) i pierwszym suwakiem ustawiasz obszar, niebo musi się w nim znajdować całe, a jeżeli coś jeszcze się znajdzie w tym obszarze oprócz nieba to nie szkodzi, program sam wykrywa o co Ci chodzi i bierze tylko niebo pod uwagę. Pozostałymi suwakami regulujesz sobie kontrast, jasność i kolory, i ten sam proces powtarzasz przy tym co się znajduje pod niebem.
Oto efekt:
[/IMG]
Tu są dwie opcje: kupić, tylko nie wiem gdzie, prawdopodobnie pobrać pliki ze stronki Nikona a potem wykupić klucz, lub ściągnąć z Internetu (nie będę mówił jak i skąd bo chyba nie wolno).
tak zwany bracket sequence czyli zdjecia zrobione w serii, jedno ok jedno przeswietlone jedno za ciemne, 30D/40D ma to juz w sobie i potem zabawa w hdrki i efekt taki uzyskasz. proponuje tez zakup filtra szarego ND, i wtedy ustawiasz dluzszy czas i mozna cos podobnego uzyskac z jednej fotki