Chodzi ci o PSa? Raczej tego nie zrobilem...
Wersja do druku
Używanie pełniejszych przestrzeni kolorystycznych w 16-bitowej głębi ma wielki sens z uwagi na troskę o jak najmniej stratny postprocessing. Najciekawsze fotografię przechowuję w takich właśnie tifach. Niemniej ostatecznie, by uzyskać wynikowe jpeg w możliwie jak najwierniejszych barwach należy na samym końcu obróbki przekonwertować plik do 8-bitowej przestrzeni sRGB (polecenie w PS: dopasuj/kowertuj do profilu). Być może brak takiej konwersji u Ciebie jest źródłem problemów z barwą.
Jesli jesteście zainteresowani głębszym zrozumieniem "teorii koloru" oraz opisu różnych zagadnień związanych z profilami to polecam książke Andrew Rodney
"Color Management for Photographers"
Andrew posiada tez swoją strone www.digitaldog.net i jest on niekwestionowanym guru w "kolorowych" zagadnieniach.
Doszedł ktoś do tego, jak ustawić ten profil kolorów dla 5d ? Mnie cały czas lepsza kolorystyka wychodzi z jpg niż z Lightrooma...
Mi też:/
probowales profili z huelight?? aktualnie chyba wykorzystali caly transfer wiec wstawiam to co mam na dysku (sciagnalem z mysla ze zmienie 400D na 5D :lol: , ale robie narazie powolna zmiane z 40D jako posrednikiem)
pliczek
ps. mam nadzieje ze i mojego transferu nie wykorzystacie :twisted:
Pozwolę sobie zadać jedno pytanie.
Importuje plik dng (dokładniej to raw potrakotwany dng4ps2-0.2.2beta-24) wykonany przez A720. W LR wszystko wygląda prawidłowo, ale już po eksporcie dng do jpg (quality 100) czy jakiego kolwiek innego formatu zdjęcia nie wyglądają naturalnie. Najzabawniejsze jest to że jpg wykonany przez aparat w ogóle nie jest podobny do tego zrobionego z dng, od razu mówię że nie stosowałem żadnych presetów itp. itd.
Mam się do tego przyzwyczaić czy może da się coś z tym zrobić ?
@aptur
Tak.