da radę dłużej tylko trza znać sposób
Wersja do druku
poczytałem poszukałem ale nie znalazłem odpowiedzi na takie pytanie:
czy ktoś stosował 400 2.8 x1,4lub x2/ 500mm/500mm x 1,4/ 600mm
na monopodzie? jeśli tak to jak takowe coś sie sprawowało?
czy w ogóle byłby sens użycia np takiego zestawu:
canon 500mm 4 IS (lub bez IS)x1,4+
Bogen / Manfrotto 3245 Automatic Monopod+ Manfrotto 393
Powiem szczerze ze miałem zamiar kupić canon 500mm 4,5
juz prawie go miałem doszło do sfinalizowania transakcji i na tym przyjemność sie skończyła...
koleś jest z Wielkiej Brytanii i wycofał się ze wszystkiego zniknął zlikwidował konto na ebayu zero kontaktu
i takim sposobem pozbyłem sie paru tysięcy złotych
sprawa w prokuraturze ale czy cos z tego wyniknie? nie wiadomo?
troszke odszedłem od meritum ale ot taka przestroga dla forumowiczów
że nie warto wierzyć nawet po przesłaniu przez druga strone kwitu nadania paczki UPSem (są takie luki w systemie ze szkoda gadać-dowód nadania okazuje sie tylko dowodem wpłaty a nie dowodem na to ze kurier odebrał paczke)
poza tym szkoda ze te wszystkie szkiełka są tak trudno dostępne na polskim rynku a jeśli są to kosztują znacznie więcej niż na zachodzie czy w USA
A wracając do pytania to jestem bardzo ciekaw czy takie kombinacje mają racje bytu na monopodzie (wykluczając skrajnie ciężkie warunki oświetleniowe)
Pozdrawiam
PS może ktoś z okolic Poznania ma któreś z tych szkieł i podzieliłby się wrażeniami lub zgodziłby sie na jakiś krótki plener (na próbę czy to to czego szukam?!)
Hubert
Wielu moich znajomych fotoreporterów używa takich szkieł z monopodu.
Ale do fotoreporterki sportowej, więc czasy i tak mają minimum 1/500 i krótsze..
Skoro juz o sporcie mowimy to zapytam jakie ogniskowe kroluja na stadionach wsrod zawodowcow ktorych (firmy) stac na takie szkielka? 400 2.8 czy 600 4.0?
Jak najbardziej :) i to nawet niekoniecznie na monopodzie ;-) (choć to oczywiście jeszcze zależy do czego)
Hmm, jeśli mowa o sportach typu piłka nożna, baseball, rozkładówki w SI ;) itp. - to wydaje mi się, że raczej 400/2.8. Adamek?
od 14mm do 600mm
Nie ma mądrzejszej odpowiedzi. :)
Znam ludzi którzy szkieł od 300mm do 600mm używają zamiennie na jednym meczu. Znam takich, którym 600mm na siatkówce to za mało, a 300 na piłce nożnej to za wąsko.
Kwestia gustu. :)
przy naprawde duzej sali, zeby zrobic portret zawodnika 600mm pasuje idealnie :)
"atrybuty" zawodniczek tez pewnie idealnie sie zmieszcza w kadrze :) osobiscie wolalbym 400 2.8 niz 600.
muflon: oni robią tym dobre foty.
:D
kwestia gustu rzekłbym
No i możliwości wejścia wysoko i w ogóle.