Mam pytanko - czy może ktoś z Was miał już w "łapce" 40-stkę? Jestem bardzo ciekawy waszych spostrzeżeń.
Wersja do druku
Mam pytanko - czy może ktoś z Was miał już w "łapce" 40-stkę? Jestem bardzo ciekawy waszych spostrzeżeń.
A jak z AF-em w obu puszkach, ten w 5D podobno jest super.
...to prawda ale czy ten atut jest godny dopłaty prawie 4000 zł? ;)Cytat:
Zależy co porównujesz - ja myślę (a jest to przypuszczenie graniczące z pewnością), że przy portrecie tło będzie mocniej (a zatem według przyjętego kanonu - lepiej i przyjemniej) rozmyte.
ad 1. odnosnie konkurencji dla 5d cos sie zmienilo ostatnio... czy cos przegapilem :roll:
ad 2. co ma wspolnego test z dpreview w rozdzialce 800x600 do rzeczywistej roznicy w jakosci zdjec obu aparatow ?? :roll: chyba ze Twoim jedynym celem kupna aparatu jest skalowanie zdjec do tej rozdzielczosci i umieszczanie ich w necie :grin: ale wtedy mam zla wiadomosc dla Ciebie ...pewnie nie zobaczysz roznicy pomiedzy 40d a dobrym kompaktem :mrgreen:
ps. robilem zdjecia 30d, robie 5d i 350d wiec mam porownanie ale to jest moja prywatna opinia wiec... 8) natomiast jestem ciekawy Twoich doswiadczen nt pelnej klatki i cropa bo chyba nie masz takiej opini tylko na podstawie zdjec z netu... ...a moze sie myle :roll:
Cytat:
..tu nie chodzi o obniżke tylko brak konkurencji
...a widzisz nie czytasz uwaznie...wyraznie zaznaczyłem cytując to co napisałeś,że miałem na mysli sytuacje zprzed roku.Cytat:
odnosnie konkurencji dla 5d cos sie zmienilo ostatnio... czy cos przegapilem
...to ja mam dla Ciebie jeszcze gorszą wiadomość...penwie nie zobaczysz róznicy pomiedzy 5d a dobrym kompaktem ;)Cytat:
chyba ze Twoim jedynym celem kupna aparatu jest skalowanie zdjec do tej rozdzielczosci i umieszczanie ich w necie ale wtedy mam zla wiadomosc dla Ciebie ...pewnie nie zobaczysz roznicy pomiedzy 40d a dobrym kompaktem
Powiedzmy sobie szczerze różnicy w jakosci zdjęć do odbitek rozmiaru A3 nie widać - potwierdzil to zresztą kolega na dpreview ktora ma zarówno 5d jak i 30d... http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=24558028
Jeśli porównamy cropy to oczywiście na zdjęciach z 5d zobaczymy odrobinke więcej szczegółow w porównaniu do 400d ale różnica w cenie chyba nie jest warta takiej dopłaty? - tym bardziej, że nie po to sie kupuje lustrzanke cyfrową aby oglądać cropy ;)
alx nie oszukujmy się...przeciez kupując 5d nie zaczniesz nagle robić ładniejszych zdjęc...albo się je umie robić albo nie...liczy sie wygoda,funkcjonalność,uniwersalnosc i jakość obsługi aparatu a tutaj 40d wygrywa w przedbiegach...a dodając o połowe niższą cene.....ech szkoda gadać ;)
Kompletne bzdury. Ja roznice widze na kilometr nawet po zmniejszeniu do 320x200. Zaden kompakt nie pozwoli ci pracowac glebia ostrosci w stopniu w ktorym pozwala na to 5D i nigdy nie zrobisz podobnej fotki do tego co daje ci 5D i jasne szklo. Walsnie dlatego kupuje sie 5D, aby miec kontrole nad glebia ostroci. Glebia ostrosci to parametr, ktory jest niejednokrotnie wazniejszy niz sama ostrosc, bo pozwala wyodrebnic detal, ktory chcesz pokazac. Malpka z mala matryca mozesz sobie conajwyzej zblurowac tlo w PS, powodzenia.
telefon z aparatem jest jak znalazl ;)Cytat:
Zamieszczone przez canik
...hehe a nieco wyżej pisałeś coś innego o 40d - to jak w końcu jest? ;)Cytat:
Kompletne bzdury. Ja roznice widze na kilometr nawet po zmniejszeniu do 320x200. Zaden kompakt nie pozwoli ci pracowac glebia ostrosci w stopniu w ktorym pozwala na to 5D i nigdy nie zrobisz podobnej fotki do tego co daje ci 5D i jasne szklo. Walsnie dlatego kupuje sie 5D, aby miec kontrole nad glebia ostroci. Glebia ostrosci to parametr, ktory jest niejednokrotnie wazniejszy niz sama ostrosc, bo pozwala wyodrebnic detal, ktory chcesz pokazac. Malpka z mala matryca mozesz sobie conajwyzej zblurowac tlo w PS, powodzenia.
Mysle,że 3 razy tanszym zestawem z 30d zrobie równie dobra fotkę co ty trzy razy drozszym z 5d....za to ty 5d nie zrobisz równie udanych zdjęć sportowych co ja swoją "marną" 30-ką...że nie wspomne o 40-ce ;)
Gdyby nie pełna klatka w 5d ten aparat dzisiaj kosztowałby około 3000 zł...mysle,że przy wszystkich za i przeciw na temat full frame'a nie opłaca sie dopłacac 5,000 zł ..ale to indywidualna decyzja kazdego z nas :)
Ad 1
IMHO 40d nie jest żadną konkurencją dla 5d (5d kupuje się dla ISO i przelicznika 1,0 i wizjera) tak jak 30d też nie był dla niego konkurencją
Ad 2
Porównanie dotyczyło zdjęć wykonanych w jakim ISO ??
Ad 3
Ja się nie oszukuję ale po zmianie z 350d na 5d zdjęcia lepiej zaczęły mi wychodzić :lol: ale to pewnie specyfika zdjęć i warunków jakie panują podczas ich robienia :)
nikt nie kupuje 5d dla uniwersalności tylko dla jasno określonych zalet pełnej klatki... więc świadomi właściciele 5d na pewno nie patrzą z zazdrością na 40d :grin:
...zgadzam się..ale jak pisałem wyżej....Gdyby nie pełna klatka w 5d ten aparat dzisiaj kosztowałby około 3000 zł...mysle,że przy wszystkich za i przeciw na temat full frame'a nie opłaca sie dopłacac 5,000 zł ..ale to indywidualna decyzja kazdego z nas :) Duzo większa szanse na dobre zdjęcie daje na dzień dzisiejszy eos 40d który jest bardziej uniwersalny niż prawie dwa razy drozszy 5d.Cytat:
nikt nie kupuje 5d dla uniwersalności tylko dla jasno określonych zalet pełnej klatki... więc świadomi właściciele 5d na pewno nie patrzą z zazdrością na 40d