No właśnie o ok. 8. W sumie to zastanawiająca sprawa bo np. przy odległości przedmiotowej 10m i f=8 to w zasadzie od ok. 4 metrów do nieskończoności powinno być akceptowalnie ostro - nie znam tego szkła, może optyka nie daje rady?
Wersja do druku
No właśnie o ok. 8. W sumie to zastanawiająca sprawa bo np. przy odległości przedmiotowej 10m i f=8 to w zasadzie od ok. 4 metrów do nieskończoności powinno być akceptowalnie ostro - nie znam tego szkła, może optyka nie daje rady?
Może mamy różne pojęcia akceptowalności :) Nie mam niestety od ręki żadnego przykładu, może później wygrzebię coś z archiwum. Nie przypominam sobie jednak widoczku o zadowalającej jakości odwzorowanie szczegółów.
Tylko Canon
Ja po Świętach kupuję Canona. Ma jedną przewagę względem Sigmy - jest FF, a ja poza 40D używam jeszcze czasami analogowej 50tki i takie szkło bardzo mi się przyda do ulicznych zdjęć. Gdyby nie to nadal bym się zastanawiał co kupić...
No właśnie kupuję:) Podzielę się doznaniami:)
Na allegro jest co najmniej jeden. Na forum też ktoś sprzedawał. Ja będę zamawiał u Towersa, ale po świętach.
Cytat:
Zamieszczone przez Selena
Towers nie ma i chyba nie będzie miał, a na pewno nieszybko. No, ale to już niech on informuje ;-] Ja też chciałem od niego kupić.Cytat:
Zamieszczone przez mate00sh
Problem jest o tyle, że nawet Canon nie ma tego obiektywu u siebie na składzie, przynajmniej tak mówią sprzedawcy ze sklepów. Ich oferta raczej odpada w 90%, a jak już się coś znajdzie, to w masakrycznej cenie ok. 1700 zł (jak się trafia okazja można kupić po 1200 zł, więc to nie jest małą różnica - 1/3 ceny...). Skąpiec, Ceneo itd. - odpadają, bo mają nieaktualne informacje co do dostępności. I chodzi nie tylko o 28 1.8 - dość ciężko jest nawet kupić 5D (stare). Te serwisy sprawdzają się jako baza sklepów, bo do samych sklepów i tak trzeba dzwonić, dopytywać (dodatkowy koszt, nawet do stówy!). Dzwonić, bo na GG czy e-mile raczej nie odpowiadają. Z 50, 85 i w ogóle z tymi, co popularniejszymi szkłami problemu nie ma, ale z 28... Teraz nawet chyba sklepy wycofały oferty 28 1.8 z allegro, a było kilka (np. FotoIT).
Najbardziej irytujące jest to, że jak chciałem kupić 5D i 28 1.8 to sklepy mają albo to, albo to. Pomijam już tych misiów, co oferują ceny z kosmosu. Cięęęęężko jest też z kontaktem ze sklepami. Może coś gdzieś wspomnę o tym na forum, ale ograniczę się tylko do tego, że zrezygnowałem z FotoIT (nawet nie wiedzą jeszcze). Mają duży ruch i jedną naprawdę poważną wadę - poszczególne zamówienia nie są przydzielane do poszczególnych ludzi. Trzeba dzwonić, dopytywać się. Tak czy inaczej - dzwonię - 5D jest i czekają na kasę, ale ja czekam na potwierdzenie, że wszystko jest gotowe do wysłania (przyzwyczajenie z allegro, Agito.pl i innych sklepów). Zero odzewu. Dzwonię za 2 dni - nie ma 5D, kupił je ktoś inny - ważna jest kolejność przelewu... A chciałem kupić po minimalnej cenie (pięć i pół kafla), więc czysty zysk. Było o tym na forum - skoro oni olewają klienta (nie wszyscy, bo u nich to kwestia organizacji pracy - rozmawiałem z 3 różnymi osobami...), to rezygnuję - tracą klienta, a dodam, że to pewnie byłby początek zakupów... Nie to nie, laski bez ;-|
Pozostaje allegro - trzeba mieć fart, bo pojawiają się co jakiś czas w nawet niezłych cenach ok. 1300 zł. Widziałem aukcję z 2 miechy temu, teraz też jest (ale inna). Podobno miszaqq chciał sprzedać swojego, bo nie był do końca zadowolony z efektów, ale dostał bana, więc nie wiem jak z kontaktem (ale jest miszaqqq ;) ).
Ostatecznie kupuję w Interfoto. Jestem w trakcie transakcji, więc nie mówię hop, ale jak szybko, sprawnie i z powodzeniem pójdzie, to może w poniedziałek/wtorek już będę posiadaczem i użytkownikiem. Za półtora kafla ;-|. Się okaże. Na stronie IF widziałem, że mieli używkę 28.