No dobra niechaj Ci będzie Sam miało byc B+W... Przyjmuję na klate... ale przynajmniej uzyskałem info tak jak chciałem. Pozdroofka.
Wersja do druku
No dobra niechaj Ci będzie Sam miało byc B+W... Przyjmuję na klate... ale przynajmniej uzyskałem info tak jak chciałem. Pozdroofka.
Czy filtr UV faktycznie tak drastycznie pogarsza zdjęcie pod względem ostrości, czy są to tylko kosmetyczne (praktycznie niedostrzegalne) zmiany?
Uwazasz ze gdyby pogarszal drastycznie to ktokolwiek by go kupowal??
Oczywiscie jest dodatkowa szybka w torze optycznym wiec jaks wplyw miec musi, a czy istotny? to juz zalezy od tego co go nakreca na obiektyw :)
Wydawało mi się, że zależy raczej od tego, czy jest dobrej jakości ;) W każdym razie, dzięki za odpowiedź - chciałem się upewnić, lepiej wiedzieć więcej niż za mało, bo pieniądze na drzewach (niestety) nie rosną.
Witam ponownie... Setka Canona zamówiona, czekam na dostawę. Natomiast mam inny problem. Otóż zacząłem się przyglądać filtrom UV do tego szkła i znalazłem dwie sztuki :
1. Filtr B+W UV 010 MRC Filter 58 mm
http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/975
2. Filtr B+W UV 010 MRC Slim Filter 58 mm
http://www.foto-bogutti.pl/product_i...roducts_id/988
Ten pierwszy dwukrotnie tańszy od wersji SLIM. Mam w związku z tym pytanie:
1. czy warto do Canona 100/2,8 kupić wersję SLIM, czy wystarczy wersja standarowa (ta tańsza)
2. czy przy ogniskowej 100 przy wersji standardowej UV-ki będzie na fotkach widoczny efekt winiety
3. i co w przypadku wyykorzystywania filtra standardowego z Sigmą 70-300APO (jeżeli jest w ogóle sens używania), czy będzie efekt winiety
Nie mam kogo spytać... proszę o komenty, ewentualnie powiedzenie wprost jak lajzer krowie. Z góry dziękuję.
generalnie wersje slim sa zalecane do obiektywow szerokokatnych. Nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem zeby 100mm makro canona winietowala przez filtry. Sam czasami nakrecam jednoczesnie UV + polar i nie ma z tym zadnych problemow
Dziękuję. Czyli mój wybór Filtra B+W UV 010 MRC Filter 58 mm jest dobrym wyborem.
Do makro polecam bardzo wdzięczny obiektyw jakim jest sigma 105 f2.8
Ja jestem nim zachwycona, ma skale odwzorowania 1:1, poza tym duża ogniskowa oznacza, że nie trzeba "wkładać robaczkowi obiektywu w oko" ;>
Ostrzy z odległości jakieś 20cm, przy czym w trybie manual odległość można jeszcze zmniejszyć. Cena ok 1800zł więc się zmieścisz :-) Naprawdę warto.
Tak jest dobrym wyborem.
Jeżeli go już musisz mieć.:rolleyes:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Minimalna odległość ostrzenia ( jak piszesz ok. 20 cm) jak sama nazwa wskazuje jest minimalna i nie zależy od trybu ustawiania ostrości. No chyba, że jakieś pierścienie założysz, wtedy będzie krócej.