sigma 10-20 - na allegro, raczej najlepsze rozwiązanie.
widział ktoś konwertery szerokokątne 77mm?
Wersja do druku
sigma 10-20 - na allegro, raczej najlepsze rozwiązanie.
widział ktoś konwertery szerokokątne 77mm?
Czy to musi być zoom?
Jeśli tak, to Tokina 12-24/4. Fajna, w miare ostra, szybki i celny AF, lekkie szkło i wygodnie się nim robi zdjęcia.
Jeśli nie, to Sigma 20/1.8. Niesamowita plastyka, niemal pancerny obiektyw, (rozmiar filtra 82mm!), celny AF (chociaż jak to Sigma vs. Canon, trzeba niestety trafić).
A może Sigma 14/2,8 , tania alternatywa dla stałek canona a parametry wcale nie gorsze.
jezeli chodzi o UWA to Sigma 10-20 albo Tokina 11-19/2.8 - zalezy czy chodzi Ci o te ekstra mm czy moze o światło?
jezeli chodzi o standardowy szeroki kąt to T17-50/2.8 (ew. +VC), S18-50 OS (ma 2.8 na 18 mm), albo po prostu C18-55IS - to naprawde dobry obiektyw tylko tak zabawkowo wyglada, i w ogole "nieprofesjonalnie" ;)
emroth, do tych szkieł, które wypisałeś, dorzucił bym jeszcze Tokina 11-16/2.8 :)
Dokleję się do tematu - o Canonie 20-35 f/3.5-4.5 wyczytałem sporo dobrego, ale zastanawiam się też nad Sigmą 17-35 f/2.8-4, tym bardziej, że cena zbliżona. Które jest sensowniejszym rozwiązaniem pod starego 5D - doradzicie? : )
A ja miałabym pytanie odnośnie szerokokątnej stałki Samyanga - czy ogniskowa 14mm nie jest jednak zbyt ograniczająca? Być może warto zainwestować w zooma w podobnej cenie?
Stałka to stałka a i światło zdecydowanie lepsze niż dla zooma ,zadaj sobie pytanie do czego ci jest potrzebny ten obiektyw jezeli będziesz robil rodzinne pamiątki to kupuj zooma więszy zakres mozliwości w pomieszczeniu doswietlisz lampą.
Tokina zapowiedziała wprowadzenie nowego obiektywu Tokina AT-X PRO FX SD 17-35 mm f/4 myślę, że może to być ciekawa opcja, szczególnie że nadaje się do FF, tylko kwestia ceny ale wg mnie nie powinien być droższy od canon 17-40 f4. Jeśli cena będzie w okolicach 1500zł może to być bardzo fajna alternatywa.