Rozumiem, że masz na myśli RAW'y uzyskane za pomocą firmware CHDK.
Jeśli tak, to należy przekonwertować uzyskane RAW'y, do formatu DNG, za pomocą DNG For PowerShot 1.1.4
Wersja do druku
Rozumiem, że masz na myśli RAW'y uzyskane za pomocą firmware CHDK.
Jeśli tak, to należy przekonwertować uzyskane RAW'y, do formatu DNG, za pomocą DNG For PowerShot 1.1.4
Bylbym jeszcze wdzieczny za informacje ktora wersje acr mam zainstalowac
No jak czym? tym co cytowalem w swoim pytaniu.
TYM:
http://scratchpad.wikia.com/wiki/CHDK/FAQ ?
Tym o czym mowa w tym artykule.
Linka widziałem, ale dalej nie wiem o co pytasz. Co tam jest takiego czego by tu w tym wątku jeszcze nie było?
Warto by uściślić, a nie "kazać" szukać igły w stogu siana.
Przy okazji, czekam na soft, który uaktywni zoom optyczny przy filmowaniu, przydały by się też RAW'y otwierane innymi softami, np. za pomocą DPP, RawShooter.
czy ktos uzywal skryptu "hdr with stacking" na S2 IS??? ja go wgralem, ale nie bardzo wiem jak go poprawnie obslugiwac. ustawiam w aparacie podglad korekcji ekspozycji i uruchamiam skrypt. aparat robi zdjecia z roznym naswietlaniem i dalej nic. myslalem ze "with stacking" znaczy, ze aparat sam skei wszystkie foty w jednego hdra. poza tym nie do konca rozumiem te trzy parametry, ktore ustawia sie w skrypcie. prosze o pomoc!
Warto odnotować nowy konwerter RAW z power shotów z firmware HDK (firmware HDK ), na format DNG dng4ps-2
Ma opcję kompresji, w wyniku czego pliki DNG maleją z 14MB do ok 5-8MB, poza tym odczytuje zaszyte informacje np. o WB, w wyniku czego wybierając w ACR opcję "as shot" mamy WB ustawiony w czasie fotografowania.
zgodnie z waszym opisem załadowałem firmware HDK do mojego A610 i wszystko świetnie działa, w końcu mam rawy zapisane w .CRW
Następnie konwertuję programem DNG4ps-2 do formatu DNG i też wszystko działa. I tutaj kończy sie moja radość bo nie mogę otworzyć fotek w ps cs :( czy coś robię źle? Doradźcie