I Canon na pewno będzie wspólpracował poprawnie z kolejnym (nowym) body Canona, a Sigma niekoniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
Wersja do druku
I Canon na pewno będzie wspólpracował poprawnie z kolejnym (nowym) body Canona, a Sigma niekoniecznie.Cytat:
Zamieszczone przez Auwo
a ja niestety widzialem uzywana kilka miesiecy (ponad pol roku) sigme i jej obudowa w okolicach mocowania pierscienia do statywu byly zupelnie powycierane, guma zeszla calkowicie, co nei swiadczy niestety o dobrym jej wykonczeniu zewnetrznym...
chcialbym zauwazyc- ze Sigma 70-200 f/2.8 produkowana jest takze w Chinach i Tailandii - spotkalem sie z tym przy zamowieniu tego szkielka w "stanach" - ten produkowany po za granicami japonii jest tanszy o jakies 150-200 $. Trzeba wiec bac pod uwage miejsce produkcji, co moze miec wplyw np. na jakosc wykonania oraz materialy zew. :) ja zamowilem wersje oryginalnie produkowana w japnii - wciaz testuje i sam jestem ciekaw czy po 6 msc. cos mi sie powyciera, rozreguluje lubzetrze :)
A ja bym chciał zauważyć taki drobny fakt z FAQ'a Sigmy :
Where are Sigma lenses made?
A: All Sigma products, lenses, cameras and flash units are manufactured exclusively by Sigma in Sigma’s own factory in Aizu, Japan. No Sigma Corporation product - lens, camera or flash - is manufactured outside of Japan. This is very unusual these days, as most companies have at least some of their products produced outside of Japan because of cost considerations.
racja ze tak pisza :) tylko dlaczego kolesie (sprzedawcy) w stanach maja dwie wersje tej sigmy w cenach rozniacych sie nawet do 200 $, malo tego sami opowiadaja ze te tansze (550 - 650$) sa produkowane w chinach :P - coz musisz mi uwierzyc na slowo bo to ja zamawialem ostatnio to szkielko i to ja sie informowalem :) wiec kupilem rzekoma wersje oryginalna japonska ;) za 800$ roznice w cenach widac tutaj i zapewniam ze nie zalezy to od ewentualnej gwarancji jak ma to miejsce w Polsce :) http://www.shopcartusa.com/Product/5...ens_for_Canon/
Podejrzewam że te dwie wersje róznią się głównie sposobem w jaki dotarły do USA ;-)
Chyba gdzies juz ten watek byl poruszany... Natomiast np w B&H roznice w cenach masz wytlumaczone pod tym adresem http://www.bhphotovideo.com/bnh/cont...rketStatic.jsp i tam chodzi zdecydowanie o gwarancje. A co do tego co mowia sprzedawcy.. powiedza wszystko byle by cos sprzedac ... nie tylko w Polsce
Dokladnie...
Czesc szkiel w USA pochodzi z takiego nieco "lewego" importu a nie official sigma USA. Tak samo Canon'y sprzedaja w b&h i gdzies jeszcze. A co sprzedawcy opowiadaja to trzeba raczej poprawic o stan faktyczny od kogos kto wie a nie wydaje mu sie ze wie.
Inna sprawa, to ze mogli otworzyc fabryki a www nie jest zaktualizowane :mrgreen: Do tej pory jednak wszystko sigmy co mialem w rencach bylo "made in japan" ladnie na froncie wypisane.
Potwierdzam to co napisał KARO 82 nie trzeba nawwet roku już po kilku założeniach guma w okolicach mocowania pierścienia dpo statywu ma wyraźne otarcia.
hej a może jakiś krótki kurs obsługi pierścienia?
Używam tego obiektywu juz 3,5 misiąca i naprawdę jest to mój podstawowy obiektyw. Do tej pory mimo robienia zdjęć w trudnych warunkach nie udało mi się go ani trochę porysować. A naprawdę miałem okazje...