Czy ktoś używa Epson Stylus Photo R1900.
Wersja do druku
Czy ktoś używa Epson Stylus Photo R1900.
Ja mam pixme MP470 wydruk w formacie A4 narazie na papierze HP jest zadawalajacy , wystarczy podostrzyc i super fotki , jak sie skonczy HP przechodze na profesjonalny CANONA bo na HP mam uczulenie :) Drukarka wielofunkcyjna , cenowo w Polsce niewiem jak wyglada ale chyba nie jest tak strasznie , tutaj jest troche tansza niz Ip5200 .
Mam r800 to jest a4 odpowiednik r1800 poprzednika r1900 jakość wydruków jest rewelacyjna ....
Jeśli stać Cię wydać troszku więcej - proponuję jednak R2400 - system tuszy K3 przy czarnobiałych fotografiach zdecydowanie daje im większą jakość w porównaniu do systemu w drukarce R1900 - jest o jeden tusz czarny więcej - a to naprawdę dużo daje i widać jakość aż do bólu...
Rozpatruję zakup tej drukarki (R2400) ale w informacjach EPSON-a jest uwaga o użyciu w modelu R1900 nowego rodzaju atramentów + nowy algorytm przeliczania kolorów sRGB->CMYK, oraz przy identycznej ilości dysz kropla w R1900 ma 1.5pl a w R2400 3pl. Ale oczywiście to nie przesądza o jakości wydruku. W moim przypadku zdjęcia B&W będą stanowiły znaczący procent wydruków. Rzeczywiście przy wydrukach B&W te 3 czarne mogą dać lepszy efekt, ale w R1900 jest optymalizator połysku który także może wpływać na odanie czerni (?).
Czy miałeś możliwość porównania wydruków na tych dwu modelach ?
Więc tak ...
Mam Pixmę 4500, ogólnie drukarka jest OK(szybkość,cena,duplex).
Ale do zdjęć ... z użyciem profili dostarczonych przez Canona foty wychodzą blade lub zbyt czerwone.
Muszę na dniach zakupić jakąś drukarkę z firm jakie mnie interesują to Canon albo Epson. A na drukarkach kompletnie się nie znam.
Drukować nie będę za często drukował jedynie jak będę potrzebował podczas nagłego zlecenia. Format A4 mi wystarczy. I nie wiem jak to się tam nazywa ale żeby robiła nadruki na płytach (chyba że teraz każda to ma nie wiem).
Cenowo myślę o kwocie około 1000 zł +/- 200 zł. Nie potrzebuję żeby miała jakieś zbędne bajery.
Proponuje taką: ;)
1000zł i A4? :> Canon iX4000 kosztuje w granicach 1k a to jest A3+. A4 to np. Canon PIXMA iP4500 za jakies 350zł. Jakies 1200zł to Epson Stylus Photo R800 (A4) ale nie wiem jak sie sprawuje - nigdy na zywo nie widzialem drukarki jak i wydrukow z niej. Biorac pod uwage cene to musi drukowac swietnie :)
posiadam epsona photo r285, jakosc wydrukowanych zdjec bardzo dobra, wg opinii na forum lepsza nieco od canona
posiada 6 kolorow, cena ok 300zl, ma mozliwosc druku na plytach,
cena kpl. tuszy org to ok. 170, przynajmniej jesli sie nic nie zmienilo :) zamiennikow jest malo ze wzgledu na uzycie dosyc nowego chipa (nie pasuja od starszego modelu r265), koszt takich tuszy to niecale 100zl/kpl.
dosyc tanio mozna takze dokupic org papier epsona, przykladowo za 29zl + przesylka w promocyjnym pakiecie papier Glossy Photo Paper A4 225g 2x (20 ark), ta sama cena za 50+50 szt. formatu 10x15