Fajna. :wink:
Wersja do druku
Fajna. :wink:
Ta, fajna przepalona fota ze spłaszczonym kontrastem.
Za Wikipedią:
"High key jest techniką wykonywania fotografii polegającą na dobraniu odpowiednich tematów o przewadze nienasyconych, jasnych tonów."
http://pl.wikipedia.org/wiki/High_key
Chodzi o dobranie "tematów o przewadze nienasyconych, jasnych tonów", a nie przepalenie foty i spłaszczenie kontrastów.
Nie czytales ,ze niegrzecznie jest komentowac czyjes komentarze?? Mi sie podoba pomimo niedociagniec.
Przepraszam, jeśli Cię uraziłem.
To, co chciałbym zaznaczyć, to to, że High key to przede wszystkim technika robienia zdjęć, a nie sposób obróbki fotki w PS.
Trzeba dobrać odpowiednio kontrast i jasność fotografowanej sceny.
Podejście typu: teraz dla odmiany obrobię sobie fotkę w PS w stylu High key nie da IMHO zadowalających efektów.
crater:
Uważam, że zdjęcie zyskałoby znacznie, gdyby udało Ci się wykonać zdjęcie bez przepaleń. Uzyskałbyś wówczas efekt delikatnej cery (osiągnąłeś ten efekt w cieniu pod czapką, natomiast policzek, czćść brody i biała część czapki to prawie biała plama).
Ramirez - w PSie to tylko przerzuciłem to do B&W i to wszystko. fotka jest wprost z aparatu. Ale może masz racje.
To ja wrzucę moje pierwsze podejscie do HK :p
Technika taka sama jak wcześniej pisałem, z tą różnicą że oczy, brwi, rzęsy, włosy i usta są poziomowane osobno.
Dodatkowo jeszcze blurek na warstwie który robi taką fajną poświatę. Światło oczywiście kontrowe żeby ładnie spalić tło poza ostrością po prawej stronie.
bez urazy esteper, ale mam mieszane odczucia co do ratowania w szopie zdjec tak byw ygladaly na high key, niewiem skad w ogole wziela sie taka moda, ta technika polega na zaomponowaniu zdjecia w jasne tony, nie na wybraniu jasnego elementu i naklejeniu go na biale tlo...