To tym bardziej przyda sie wyzsza rozdzielczosc. Standard dla matrycy 15,4 to 1440x900 dla panoramy. Laptop ma sluzyc do obrobki zdjec, a jak wiadomo rozdzielczosci nigdy za malo.
Wersja do druku
Jeśli już o standardach mowa. Matryca 15,4" WXGA to 1280x800, WXGA+ to 1440x900.
Ta panorama to proporcja boków 14,4:9, ekran standard to proporcja boków 12x9.
Standardowe 12:9 (nie panoramiczne) 15" = 1024x768
Biorąc pod uwagę proporcję boków matrycy 15,4 i przyrównując jej wielkość do standardowego ekranu 4:3 to przekątna tej matrycy (po obcięciu boków do proporcji 4:3) wynosi tak ok.14"
Dla 14" ekranu rozdzielczość 1067x800 (przy przliczeniu wg proporcji 4:3) nie jest taka zła.
Juriko doceniamy logike twojego wywodu, ale racje ma jednak dominik :) Standardy wyznaczaja wiodacy producenci..a szczerze mowiac nie widzialem nigdy lapsa z panorama 15,4 w rozdzielczosci o ktorej Ty mowisz :)
pozdrawiam
Nie widziałeś lapka z matrycą 15,4 o rozdzielczości 1280x800 ? :)
Rozdzielczość wyliczeniowa 1067x800 dla "obciętego" w celu porównawczym ekranu panoramicznego, to tylko zabieg umożliwiający zroumienie zagadnienia.
Czyli jeszcze raz: ;)
15,4" 1280x800 po "obcięciu" boków dających proporcje 4:3 to 14"-1067x800
ekran 15" 4:3 standardowo 1024x768
Wynika z tych wyliczeń, że rozdzielczość 1280x800 dla panoramy 15,4" jest lepsza(większa) od rozdzielczości ekranu 15" o bokach 4:3 1024x768, i to nie mało, biorąc po uwagę że przekątna dla 4:3 dla tego ekranu to ok. 14". Poza tym ekran panoramiczny 15,4" jest niższy od standardowego 15" o proporcji boków 4:3
I nie ważne kto ma jaką rację, tak po prostu jest.
Jak komuś potrzebna jest wyższa rozdzielczość, to taki ekran kupi, ja tak na marginesie większej nie kupię, gdyż dla tak małego ekranu, wszystko (okna windows etc), oprócz zdjęć oczywiście ;) jest (dla mnie) za małe.
Większa rozdzielczość, koniecznie większy ekran, w przypadku laptopa konieczne wizyty na siłowni. ;)
MacBook tylko i wylacznie, niesamowita stabilnosc i szybkosc, zwlaszcza przy pakiecie Adobe CS 3 :D
yyy a czym to niby rozni sie taki macbook od dowolnego pc z core duo i zintegrowana grafika gma950, nie wliczam designu, z daleka ladny z bliska plastik jak w najgorszych acerach i bsd za ktory trzeba placic :)
macbook i owszem ale za cene 1000$ tak jak w usa a nie za ~5tys - sorry
rozni sie otoz wlasnie systemem operacyjnym, gdyz wszystkie podzespoly sa tak dobrane aby jak najlepiej wspolgrac z MacOS X, placi sie za takie Maca surowo ale w zamian otrzymuje sie niezle szybka maszynke, poza tym pakiet CS3 dziala o wiele wiele szybciej na MacOS X.
Za produkty ogryzka płacilibyśmy mniej, gdyby nie było u nas VAT'u. To przez to ceny idą znacząco w górę.
emisiaczek - czym się różni Mac od PC ? Tym że na PC masz Winzgrozę która w porówaniu z OS X, jest dużo mniej stabilna. Poza tym don już napisał że pakiet Adobe chodzi zdecydowanie lepiej i z tym nie sposób się nie zgodzić.
Esteper/co masz na myśli mówiąc, ze Winzgroza jest mniej stabilna? Nie pamiętam, czy kiedykolwiek mi się zawiesiła Winda od czasów XP.. Za to ostatnio podczas pokazu VJ lasce Macbook zawiesił się 3 razy pod rząd i stawiała go 15 minut..
O Pan najmądrzejszy się odezwał.
Chodzi mi o to że Winda częściej się potrafi powiesić niż OS X, nie biorę tu pod uwagę tylko swoich przeżyć z PC i MAC a też moich znajomych.
Winda Ci się nie powiesiła powiadasz ? A w ogóle ją zainstalowałeś ? :p:]
Napisałeś też że jakiejś lasce się powiesił MB 3 razy pod rząd, no wiesz zwykle problemem jest złączka znajdująca się pomiędzy klawiaturą a krzesłem.