Celowo robię oftopa. Hubert. Skąd Ci się udało zdobyć kartę 512 GB ? :-)
Wersja do druku
Hahahaha... ale skucha:) Już poprawiam :oops:
Ostatnio często jestem w Kościele w sobotę na ślubach, można się wiele nauczyć, dobrego i złego zarazem:) Polecam takie wypady :]
W tego co obserwowałem to albo lampa skierowana do góry (lub pod kątem) i wizytówka, lub "danonka" no i odpowiednio wysokie iso. Czasem zamiast wizytówki wsuwanej z lampy widzę różne samoróbki, o wiele większe. Tylko szkoda, że potem nie za bardzo jest sposobność zobaczyć efekty ich stosowania bo nie zawsze para młodych to znajomi:) Chociaż szybko na nasza klase trafiają takie fotki więc znając nazwisko...
Bo nie ma konkretnej odpowiedzi. Ty oczekujesz że ktoś ci napisze "ustaw aparat tak i tak a lampę tak i tak" i już za każdym strzałem wyjdą idealne zdjęcia. A tak się nie da. W zależności od miejsca, kadru, ogniskowej itp - trzeba kombinować co kilka ujęć. Dlatego musisz ten kościół przećwiczyć i zdobyć trochę pewności a nie oczekiwać gotowego zestawu ustawień na tacy podanego.
Wielokrotnie czytałem opinie, że to fotograf decyduje o udanym zdjęciu, a dobry sprzęt jest głównie ułatwieniem w pracy, a ponadto, że KITem też można zrobić niezłe zdjęcia.
Proszę, nie zbijaj z tropu pełnego entuzjazmu debiutanta na polu fotografii ślubnej.
Niech podejmie to wyzwanie i szlifuje formę. :mrgreen:
Pozdrówka
O ile dobrze pamiętam do Fatman raz cały ślub 70-300 focił, pewnie nawet fotografią otworową dałoby rade:) Polak-amator potrafi :D
P.S. I to może być haczyk na klientów: Ślubna fotografia otworkowa - tego jeszcze nie było! :)
I tez kiepsko jak ktos rzuci sie na fotografie slubna z KITem, bedzie jedynym fotografem i bedzie testowal pojęcie "KITem tez mozna" ... Owszem można ale czy to gra warta świeczki/ryzyka tego ze fotki beda... fu?
Poprobowac na ślubie znajomych jako 2gi fotograf ok, ale jakie primo? Nie wiem czy to bylby dobry pomysl.
Nooo baaaaa ;] Przyjdzie fotograf postawi pudło i powie "Uuuuuwaaagaaa.... wracam jutro" ;]
ja wybrałbym ten drugi.
Cytat:
Na ślub biorę 350D+50 f/1.8+18-55 f/3.5-5.6+70-300 f/4.0-5.6+580EXII. Jednak odnoszę wrażenie, że nie dam rady z tym zestawem, dlatego zdecydowałem jeszcze coś kupić, najlepiej jasnego i ze stałym światłem.
Jestem całkowicie początkującym - to też proszę wziąć pod uwagę.
za te 1500pln to nie kupuj teraz szkła tylko wypożycz jakieś pożądne. Zrobisz kilka ślubów i kupisz sobie jakieś b. dobre jasne szkło na własność.
Pozdrawiam,
Robert