Z punktu widzenia zasilacza to R5750 i R5770 są chyba najbardziej energooszczędne z tego co się ostatnio ukazało :)
Wersja do druku
z punktu widzenia PERFORMANCE idzie to tak:
ATI Radeon HD 5770 - 8700 pkt - cena około 600 PLN
ATI Radeon HD 4890 1GB - 11109 pkt - cena około 700 PLN
nvidia GeForce GTX 275 - 12088 pkt - cena około 820 PLN
Między 5770 a następnymi przeskok wydajności jest znaczny za stosunkowo niewielką dopłatą.
zasiłka 400W na co pozwoli?
przy 4890 400W moze byc juz za malo, chyba ze bardzo markowe, zreszta to tez zalezy od reszty sprzetu
nie luzuj mnie. podajesz punkty z 3D smarka, ktore nijak nie przekladaja sie na faktyczna wydajnosc? ;)
a w zyciu. tak 4890 jak i GTX 275 to karty-marzenie energetyki. pomijajac wlasny portfel, toz to nawet nie wypada tak bezczelnie zrec moc w kraju, w ktorym bynajmniej nie ma nadmiaru elektrowni i wytwarzanej mocy. to jest wrecz jak przyznawanie bonusow bankierom w dzisiejszych czasach. faux pas, ze delikatnie powiem ;)
do 400W bezpiecznym wyborem jest 5770. de facto, o ile nie mowimy o rozdzielczosciach od 1920x1080 wzwyz, to nie widze zbyt wiele gier, ktorym by takie 5770 nie wystarczylo. a dla wlasnej higieny psychicznej dobrze jest kupic karte szanujaca prad.
Ja wziąłbym Sapphire. Moim zdaniem to firma solidniejsza. Już nie raz miałem okazję korzystać z serwisu tejże firmy (naprawia kolegom i znajomym komputery, dlatego taka opinia) i muszę powiedzieć, że wszystko jest ok, dodatkowo karty tej firmy rzadko się psują - moim zdaniem Gigabyte jest bardziej awaryjny (chociaż to teoretycznie te same karty).
Czy ktoś używa kart dedykowanych do 2D np.: PNY
http://www3.pny.com/NVIDIA-Quadro-NV...P2533C364.aspx
Interesuje mnie kwestia profilowania takiego zestawu.
Dzięki wszystkim za pomoc i cenne rady. Okazało się, że to nie karta grafiki padła! Dziwna sprawa, bo komunikat dźwiękowy biosu ewidentnie określał pad grafiki. Poza tym była sprawdzana na 3 innych kompach i nie podnosiła się. Jak to zwykle bywa w serwisie się podniosła od pierwszego razu. Na chwilę obecną jeszcze nie wiadomo co padło, komputer trafił do serwisu i teraz poczekam pewnie kilka dni zanim się sprawa wyjaśni...
Obecnie obrabiam zdjęcia na 2 monitorach pierwszy profilowany sprzętowo i drugi pomocniczy do wyświetlania narzędzi itp. Jako że główny monitor jest profilowany sprzętowo (EIZO) to po wykonaniu profilowania ColorNawigatorem otrzymuję dodatkowo profil ustawiany w zarządzaniu kolorem w Windows jako profil który jest używany przez aplikacje (np. DPP) do zarządzania kolorem w aplikacji.
Jak w takiej sytuacji mogę wyprofilować 2-gi monitor, który musi być profilowany poprzez ładowanie profilu do karty graficznej ? A docelowo chciałbym podłączyć jeszcze jeden/dwa monitory.