a co ja na samym początku mowilem?Cytat:
Zamieszczone przez Fajer
Wersja do druku
a co ja na samym początku mowilem?Cytat:
Zamieszczone przez Fajer
Niech:Cytat:
Zamieszczone przez kavoo
f = ogniskowa (mm)
N = f-number
s = odległość ostrzenia (mm)
c = "circle of confusion" (mm) - najmniejsza odległość na matrycy/filmie, jaka jest rozróżnialna. O ile dobrze pamiętam, chodzi o "rozróżnialność" w sensie zdjęcia wydrukowanego w jakimś ustalonym rozmiarze, oglądanego z tej samej odległości.
Wszystkie parametry są niezależne od wielkości cropa, z wyjątkiem CoC. Dla DSLR wynosi on 0.01845mm (czasem przyjmuje się 0.019). Dla 35mm - 0.03mm. W kompaktach - malutko (pojedyncze mikrony). Te wartości wynikają z jakichś tam wyprowadzeń z właściwości oka, wielkości matrycy, rozróżnialności kątowej itp. (do wygooglania). Nie są zależnę od rozdzielczości matrycy.
Wzorki na głębię ostrości (przepisywane z kodu w perlu, do tego mojego :) - mogą być babole)
Widać, że zmniejszanie CoC powoduje zwiększenie głębi ostrości. Co było do okazania ;-)Kod:Hiperfokalna (niezalezna od odległości ostrzenia): H = (f^2) / (N*c) + f
Bliska odległość ostrości: Dn = (s * (H - f)) / (H + s -2*f)
Daleka odległość ostrości: Df = (s * (H - f)) / (H - s)
Głębia ostrości: DoF = Df - Dn
:roll: :roll: :roll:Cytat:
Zamieszczone przez muflon
ja jestem humanista,
Wy mi powiedzcie co tam jest napisane :mrgreen:
Hmmm... podobnie jak Tytus - I'm confused :lol:
Wierze na slowo, to mi wystarczy ;-) Dzieki :D
Oj, to chyba zatwardziały humanista z Ciebie - najbardziej skomplikowane działanie w tym wzorze to potęga ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Napisane jest dokładnie to: zmniejszanie rozmiaru matrycy/klatki przy zachowaniu ogniskowej, odległości ostrzenia itp. powoduje zwiększenie głębi ostrości. "Mniej rozmyte tło", mówiąc bardziej humanistycznie ;-)Cytat:
Zamieszczone przez Tytus
Przyczepię się do ostatniego zdania. Zależą o tyle, że nie ma sensu brać mniejszych średnic niż rozmiar pojedynczego pixela. A moim zdaniem CoC bardziej zależy od przeznaczenia zdjęcia niż od innych gadżetów. Tzn. jeśli oglądamy na monitorze, to trzeba porównać z rozmiarem pixela monitora, jesli odbitka, to z papierem, na którym mamy.Cytat:
Zamieszczone przez muflon
[ Dodano: 22-11-04, 14:49 ]
kavoo, Tytus, jak spojrzycie na ostre zdjęcie przez lupę, to niektóre rzeczy mogą juz nie być ostre. W tym sensie crop zmniejsza GO. Jasne?
Nie wydaje mnie się. To nie jest tak, że jeżeli rozmiar piksela jest większy od CoC, to zaraz wszystko jest nieostre. Popatrz na skalowane do 600x400 fotki z DSLR - bez problemu rozróżnisz, czy zdjęcie jest ostre, czy nie, czy dany obiekt jest w DoF czy nie itp. Mimo że "przeliczeniowe" CoC jest dużo mniejsze od rozmiaru piksela na wynikowej fotce.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
muflon, zgoda, ale pewnie dlatego, że CoC takiej "naocznej" oceny ostrości jest dużo większe niż to co jest we wzorze. Inaczej jak wytłumaczysz to? Przecież nie widać co się dzieje wewnątrz pixela. CoC to średnica kropki która jest obrazem punktu. Jeśli jest mniejsza od piksela to strata ostrości jest niezauważalna (chyba, że jakaś interferencja tu ma miejsce).
Nie wiem jak to wytłumaczyć :) Ale przyznaj, że tak jest: tło na zdjęciu kwiatka z DSLR przy f/2.8 będzie pięknie rozmyte, nawet gdy się je do formatu "pocztowego" przeskaluje.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
Jasne, że tak, ale dlatego, że plamka, którą daje punkt jest już wtedy ogrooomna! Musiałbyś zmniejszyć do 5x5pikseli, żeby ten efekt pomógł. ;)