Oj, no przecież te liczby to były tak z pietruszki zupełnie, wrzucone co mi przyszło do głowy do dofmastera :) Miałem na myśli bardziej zasadę i proporcje.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Wersja do druku
Oj, no przecież te liczby to były tak z pietruszki zupełnie, wrzucone co mi przyszło do głowy do dofmastera :) Miałem na myśli bardziej zasadę i proporcje.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
Domyślam się - bardziej chodziło mi o potwierdzenie mojego rozumowania :)
To ja może powiem tak.
nie bardzo sobie wyobrażam fotografowanie w trybie P i M sportu z prostej przyczyny...
M - warunki się jednak zmieniają (biały koń - czarny koń/biała koszulka-czarna koszulka) a priorytetem jest ZAWSZE dobre naświetlenie zawodnika/grupy zawodników.
A przy akcji nie ma czasu na kombinowanie z ekspozycją. Po prostu nie ma. :)
P - naświetla może i dobrze, ale nei wiadomo z jaką przesłoną - dlatego też moim zdaniem odpada. tzn wiadomo, tylko a rpzesłona się sama zmienia, a czasu na dodatkower kręcenie kółeczkiem kiedy akcja wre to za bardzo nei ma.
dlatego... ja używam AV. :)
ustawiam przesłonę jaka mi odpowiada, a aparat mi sam dokłąda czas. Kiedy widzę, że zszedłem poniżej bezpiecznej granicy - podbijam ISO.
No i zawsze profilaktycznie neidoświetlam fotki, bo z ciemnego jest co wyciągnąć, z przepałów nie.
Co do piłki....
piłka nie musi być ostra, lecz jest w kadrze z akcji chyba najważniejszym elementem - zdjęcia bez piłki są wyrwane z kontekstu ( w większości rpzypadków, bo oczywiście można zrobić dobre ujęcie bez piłki :) )
Zgadza sie, jest co wyciagnac. Przy wysokich ISO glownie szum matrycy, ale zawsze to cos ;-)Cytat:
Zamieszczone przez adamek
Przecież to, co opisujesz, to nie jest zmiana warunków oświetlenia. I właśnie zmiana kolorów koszulek/koni jest powodem, by nie używać światłomierza, bo on od tego głupieje.Cytat:
wolę wyciągać szum matrycy niż nic. ;)
no kurcze.
ja powiem tak.
ja tak robię i mi działa. :)
Kłopot w tym, że z cieni zupełnie nic nie da się wyciągnąć. Tam jest cholernie mało informacji. W przepałach też nie ma nic więc najlepiej to jednak naświetlić poprawnie na histogram "do prawego". Kilka próbnych zdjęć i potem można jechać w M. Jakieś straty zawsze są ale w stałych warunkach są zwykle minimalne.Cytat:
Dokładnie tak. Ja jeszcze czasami używam światłomierza i szarej karty albo mierzę światło padające. Praktycznie raz ustawiona ekspozycja wystarcza na bardzo długo - dopóki warunki się nie zmienią.Cytat:
Zamieszczone przez Tomasz Goliński
Ale ja się nie znam :)
Janusz
haaalo.
Mówimy o sporcie.
Oczywiście że staram sie jak najlepiej naświetlić - to jest oczywiste.
Czasami jednak rozpiętość sceny nie mieści się na matrycy - i tutaj lepiej neidoświetlić (1/3 ev, góra 2/3 ev) bo tyle to da radę wyciągnąć - nikt nie mówi przecież o wyciąganiu z czerni główek piłkarzy.
Co do raz ustawionej ekspozycji... nie neguje tego.
Ja wiem jak mi jest prościej. I wiem, że żądają ode mnie dobrze naświetlonego zawodnika - przede wszystkim.
Co z tego, że będzie idealnie naświetlone tło, jak mordka piłkarza będzie czarna? (bo akurat był murzynem np :) ).
Oczywiście, to skrajne przypadki.
W praktyce - ta różnica w ekspozycjach i tak jest w okolicach 0,5ev - 1 ev.
Cytat:
Hmmm... ale dlaczego zakladasz ze w trybie M robi sie pomiar na tlo?
Ja probowalem wczesniej na halach pilkarskich na Tv - nie bylem zadowolony. Teraz, wiedzac jakie beda stroje (i kolory skory jesli juz sie upierasz :p ) zawodnikow oraz jakie bede mial stale oswietlenie - zrobilem pomiar na M i wyszlo raczej OK.
Jesli tobie jest prosciej fotografowac na Av - wolna wola... ale mi by sie nie chcialo pilnowac czy przypadkiem czas za dlugi nie wychodzi w stosunku do uzytej ogniskowej (chyba ze z defaultu walisz iso1600/3200 zawsze ;) ) i/lub pozniej obrabiac nietrafione pomiarem fotki.
Po takim sprawdzeniu i nastawach uwazam szczerze ze majac stale warunki (oswietlenie, stroje) - smialo mozna robic na M. Jedyne co przy takich nastawach moze nie wyjsc to naswietlenie tla bo to ono sie zmienia, a nie akcji, a tlo jest akurat malo wazne w tym przypadku.
yy, nie źle mnie zrozumiałeś, bądx ja się źle wysłowiłem. :)
ja potrafię sobie wyobrazić taką sytuację w czasie fotografowania sportu, że uprzednio ustawione nastawy na M będą o kant **** potłuc - zawodnik będzie wychodził za ciemny/przejarany.
Dlatego dużo łatwiej jest mi robić w AV.
a efekty sa tu generalnie: http://tinyurl.com/jmu6w
dziala. :)