Odp: Cała prawda o Canon Polska (...)
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Jakkolwiek by było, ścieżka wyjasnienia i naprawy powinna być jednoznaczna, niezależnie czy szkło kupione w PL czy gdziekolwiek indziej w EU.
Gdyby czapka z np. Japonii narzuciła jednolite procedury i chciała wymagać, to byłoby jednolicie lub bardziej jednolicie. A tak - człowiek potrafi rozjbć każdy system. Sam wiesz, bo działasz w takich obszarach.
Ktoś wcześniej powiedział: kolonializm... pierwszy diabeł ze szpilki :evil:......:D
Największe forum Canonowe, opinio twórcze, może niech Japonia się o nas dowie, o naszych opiniach na temat tego serwisu
Serwis z Żytniej wraca co jakiś czas na tapetę, zróbmy coś razem, przedyskutujmy i napiszmy jako forum. Jakoś zareagować muszą
Odkąd jestem na tym forum, czytam te "ciekawe historie" ale nic z tym nie robimy.
Zróbmy z tym porządek zamiast myśleć za każdym razem gdzie wysłać sprzęt. Ta instytucja żyje z naszych pieniędzy. Kupując nowy sprzęt jakiś ułamek procenta wliczony jest gwarancje.
Nie znam się na zawiłościach prawnych ale to Canon Professional Services to być może najzwyklejsze ubezpieczenie od napraw.
Wtedy nie mają prawa odmówić naprawy. Jest szkoda to ją pokrywają. I tu nie ma manewru prawnego do dyskusji.
Nie wiem ile było zapłacone za to CPS ale koszt OC to powiedzmy 500zł rocznie - i w tej cenie można zyskać setki tysięcy złotych. Więc to może działać podobnie.
Z tego co wiem to w motoryzacji takie ubezpieczenie czasem kryje sie pod nazwą "gwarancja" jak jest mniej uczciwy sprzedawca.
Cytat:
Zamieszczone przez
Makudonarudo
Nie znam się na zawiłościach prawnych ale to Canon Professional Services to być może najzwyklejsze ubezpieczenie od napraw.
Wtedy nie mają prawa odmówić naprawy. Jest szkoda to ją pokrywają. I tu nie ma manewru prawnego do dyskusji.
Nie wiem ile było zapłacone za to CPS ale koszt OC to powiedzmy 500zł rocznie - i w tej cenie można zyskać setki tysięcy złotych. Więc to może działać podobnie.
Z tego co wiem to w motoryzacji takie ubezpieczenie czasem kryje sie pod nazwą "gwarancja" jak jest mniej uczciwy sprzedawca.
Mylisz pojęcia. OC to odpowiedzialność cywilna. Polega na tym, że ją płacisz obowiązkowo jak posiadasz zarejestrowany pojazd. Jak komuś rozwalisz auto, to polisa OC pokrywa koszt naprawy szkody wyrządzonej przez pojazd ubezpieczony. Uczciwość sprzedawcy nic tu do tego nie ma.
Co do ubezpieczenia to jesteś w błędzie. Często sie ubezpieczyciele migają od wypłacania kasy. Ostatnio głośna sprawa, to naprawa helikotera za 2,5mln której nie pokryją bo zawinił pilot. Rodzinie zabitej przez kierowcę BMW też nie chcieli wypłacić kasy i zrobili to dopiero po interwencji medialno prawnej.
CPS polega na tym, że jak Ci coś padnie to naprawiają Ci to expresowo i dostajesz sprzęt zastępczy. O ile jesteś gold member czy jakoś tak. Na GW lub bez.
CPS nie jest ubezpieczeniem, warunki są takie:
https://www.canon.pl/pro/cps-terms-conditions/
idea jest taka, że potraktują Cię szybciej, niż przeciętnego Kowalskiego, ale i tak nic nie jest gwarantowane.
Tytuł "Cała prawda o...." brzmi jak tytuł z polskojęzycznych mediów typu GW czy TVN :D :D
Co do Canona - niezłe jaja, ale to chyba tylko w PL takie rzeczy są możliwe :)
No nie wiem czemu Bangi nie napisał na początku że internet wrze!
„Tego się mozna było spodziewać!”
„Potężna wpadka znanego producenta optyki!”
„Klient nie wytrzymał!”
„Zrobił to na publicznym forum”
[emoji23][emoji23]
"Polak nie wytrzymał"
i
"Polak zrobił to publicznie".
Napiszmy skargę na ten serwis do Japonii, ktoś umie po Japońsku ? :)