Odp: Nikon Z f nowa pełna klatka
I żeby zamiast tych ohydnych gum na pierścieniach ostrości i ogniskowej było porządne metalowe moletowanie.
Canon A-1 ma coś na kształt gripa - pod nim jest bateria.
Po Canonie raczej nie spodziewałbym się neoklasyka.
Kiedyś popełnił EF-M https://www.flickr.com/photos/behapp...ol-camerawiki/
Cytat:
Zamieszczone przez
capo-di_tutti-capi
Mam go i uważam, że lepszego rozwiązania sterowaniem typu PASM nikt inny nigdy nie zrobił.
Popatrz na Nikona F401x z roku 1987. To jeden z moich analogów.
I to się wcale nie przyjęło.
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Popatrz na Nikona F401x z roku 1987. To jeden z moich analogów.
I to się wcale nie przyjęło.
No dobra, zrobił, ale u Nikona jeszcze trzeba było pilnować ustawienia pierścienia przysłony na obiektywie, a u Canona nie, bo go nie miał ;)
Wielkie mi pilnowanie. Była (jest) mechaniczna blokada na największej f. Robisz raz i zapominasz o tym.
Zresztą w Canonie sprzed ery EOS też trzeba było coś ustawić na obiektywie - pozycja A.
Ja tylko zauważę, że te wszystkie kręcioły na wierzchu korpusu po obu stronach celownika są może i fajne przy użyciu względnie lekkich obiektywów, kiedy można utrzymać aparat przy oku tylko prawą ręką, natomiast mając zapięty ciężki teleobiektyw, gdy lewą ręka trzeba go podtrzymywać, to maksymalnie dużo funkcji musi obsłużyć prawa dłoń bez utraty chwytu aparatu, a te staromodne dizajny niekoniecznie się do tego nadają.
Lubię kręcioły na wierzchu :)
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Ja tylko zauważę, że te wszystkie kręcioły na wierzchu korpusu po obu stronach celownika są może i fajne przy użyciu względnie lekkich obiektywów, kiedy można utrzymać aparat przy oku tylko prawą ręką, natomiast mając zapięty ciężki teleobiektyw, gdy lewą ręka trzeba go podtrzymywać, to maksymalnie dużo funkcji musi obsłużyć prawa dłoń bez utraty chwytu aparatu, a te staromodne dizajny niekoniecznie się do tego nadają.
Dodaj, że w sytuacjach gdy koś musi szybko zmieniac parametry (praca w manualu?). Używam ciężkiego tele.
W Nikonie jesteśmy przyzwyczajeni, że musimy trzymać wciśnięty przycisk (co oznacza użycie drugiej ręki) by zmieniac cos innego niż czas czy przysłonę. Miliony ludzi tego używaja i sie nie skarżą.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Dla mnie nie było to nigdy problemem w Fuji używając no w miarę dużego i ciężkiego 50-140. Raczej zależy od użytkownika.