Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Cytat:
Zamieszczone przez
darekw1967
Focilem roznymi systemami i mialem kity jak i te lepsze szkla i nigdzie nie widzialem tak zlej ciemnej optyki jaka Canon dopuscil w FF dla RF.
Programowa korekta przy tak duzych dystorsjach ma jeden powazny problem. Nie uwzglednia optycznych roznic w tanich szklach.
Wiadomo, ze tanie szkla maja najwieszy rozrzut parametrów co prowadzi do dalszych recznych korekcji po... Tej pierwszej korekcji ;)
Czytalem w jednym artykuje na temat kitowego szkla RF 24-105/4-7.1 i wyszlo, ze faktyczna ogniskowa po wszelkich korektach wyglada
ze mamy tak naprawde zakres okolo 28-105/4-7.1
Marketingowo lepiej brzmi zakres 24-105 niz 28-105.
Nie wiem czy tak naprawde jest bo najlepiej jak ktos to jeszcze sprawdzi czy tak rzeczywiscie jest ;)
Canon robi testy lojalnosci wobec systemu i firmy ;) kto i ile wytrzyma, zoomy z okrojonymi zakresami czy swiatlem 7.1 na koncu, ewentualnie nawet f11.. ;)) by potem nie plakali,że przy takiej.konkurencji ludzie zaczeli tam odchodzić...
Odp: Canon RF 24-50 mm f/4.5-6.3 IS STM - budżetowy standard zoom do pełnej klatki
Cytat:
Zamieszczone przez
g69
Canon robi testy lojalnosci wobec systemu i firmy ;) kto i ile wytrzyma, zoomy z okrojonymi zakresami czy swiatlem 7.1 na koncu, ewentualnie nawet f11.. ;)) by potem nie plakali,że przy takiej.konkurencji ludzie zaczeli tam odchodzić...
to nie jest nic nowego, zawsze istniała różnica pomiędzy elkami i budżetowymi obiektywami cyfrowa korekcja i możliwości AF bezluster przesuwają tylko tą granicę w stronę słabo skorygowanych i ciemnych jak tabaka w rogu obiektywów z plastikowymi soczewkami. najdziwniejsze jest to że jak kupowalem taki 10-22 do cropa to już miałem świadomość że to budżetowy obiektyw, a niedługo będziemy wspominać z łezką w oku te w sumie nawet nieźle wykonane i optycznie całkiem przezwoite obiektywy.
To jest coś nowego. Nie przypominam sobie żeby canon robił obiektywy nieskorygowane i naciągał obrazek cyfrowo. Trąci mi fanbojstwem wydawanie pozytywnych opinii o tym obiektywie, a także o tym telezoomie z ekstremalną ciemnicą na długim końcu. A dopiero wczoraj pogardliwie mówili niektórzy o budżetowych eLkach 17-40 i 70-200/4.
Masz rację, niedługo plastikowy 50/1,8 będzie wyrobem ekskluzywnym.
Rowniez jestem tego zdania..mial być postęp a jak widac jest.koszenie kasy bez znieczulenia..i niestety to głównie w produktach optycznych C tonwidac..jesli tak na mnie.ktos chce zarabiać to trzeba mocniej rozważać inne opcje i tyle.
Panowie, średnio raz na tydzień wracamy do tematu "złego Canona" i "plastikowych obiektywów RF vs ultra drogich Lek RF". Spokojnie, zluzujmy, to już było :) Trzeba czekać na średnią półkę, albo zmienić system. Tyle.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Panowie, średnio raz na tydzień wracamy do tematu "złego Canona" i "plastikowych obiektywów RF vs ultra drogich Lek RF". Spokojnie, zluzujmy, to już było :) Trzeba czekać na średnią półkę, albo zmienić system. Tyle.
te obiektywy to średnia półka, nie ma innej średniej półki, na dolnej będą plastikowo-plastikowe RF-Sy
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
te obiektywy to średnia półka, nie ma innej średniej półki, na dolnej będą plastikowo-plastikowe RF-Sy
Średnia półka już się urwała i się wala po glebie :mrgreen: Dołączyłem ostatnio do stada użytkowników systemu R (obyło się bez owacyjnych powitań :mrgreen:), ale za optyką to mi się nie chce rozglądać, gdzie kto, i co, kopnął po podłodze :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
Średnia półka już się urwała i się wala po glebie :mrgreen: Dołączyłem ostatnio do stada użytkowników systemu R (obyło się bez owacyjnych powitań :mrgreen:), ale za optyką to mi się nie chce rozglądać, gdzie kto, i co, kopnął po podłodze :mrgreen:.
witamy owacyjnie w systemie, dlaczego tobie ma być lepiej (mam na myśli bez systemu R w plecaku) :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Masz Sony fobię (wciskanie w każdym swoim wpisie tego producenta) i to się leczy xD
Może lepiej najpierw zacząć od siebie zanim się zacznie kierować takie zalecenia wobec innych ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może lepiej najpierw zacząć od siebie zanim się zacznie kierować takie zalecenia wobec innych ;)...
Ciekawe jakie fobie są przyczyną kopania w wątku DWADZIEŚCIA postów wcześniej celem wyszukania jednego słowa? xD