co masz na myśli??
Wersja do druku
co masz na myśli??
Nie bardzo rozumiem pytanie. Chodzi o zdjęcie - zrzut z aparatu?? - Wysyłasz zdjęcie jakie chcesz, może być obrobione w PS, nawet bardzo, nawet sprowadzone do grafiki. Możesz wysłać zupełnie nie ruszane. Musi być dobrej jakości, bo w przeciwnym razie zostanie odrzucone. Wysyłasz plik , ale przecież zostaje Ci on też na Twoim komputerze, ten sam plik wysyłasz do innej agencji lub do gazety, gdzie chcesz.
Tylko, kiedy uda Ci się sprzedać prawa do zdjęcia za cenę przez Ciebie ustaloną (niektórzy ustalają sobie nawet 1000$), masz obowiązek wycofać je z innych stocków i nie wolno Ci go już nigdzie sprzedawać.
chodzi mi że zdjecia w oryginalnej wielkości;)
Tak, na niektórych stockach im większy rozmiar (rozdzielczość) tym lepsza cena, są też minimalne wymagania 2-3MP po za tym najlepiej wcale nie kompresować - zachowywać w najwyzszej jakości - bardzo często zdjęcia odzrzucane są z powodu artefaktów i szumów
Matko, a jesli mozna spytac, jaki procent fotek odrzucali ci na poczatku, a jaki teraz?
Pytanie jest oczywiscie skierowane do wszystkich ktorzy sprzedaja z powodzeniem na e-stockach, ale zarobki Matki powalily mnie na kolana, takoz jakos jej fotek
a ja jestem ciekaw, bo przy rejestracji nie widzę nigdzie np:numeru konta. jak przyjmą fotografie to dopiero wtedy się rozliczają?? jaq to jezd??;]
Przy rejestracji to dopiero przechodzisz kwalifikacje , do rozliczeń to jescze daleka droga
A w jaki sposób odbiera się kasę? Czek? PayPal? Gotówka?
Co jest wg was najlepsze?
fakt że miałem powolny start i mało zdjęć dodawąłem ale pierwszą wypłąte dostałęm po 4-5miesiącach. Możesz dostawać kasę:
- czekiem - nie polecam bo realizacja w polsce trwa 4tygodnie do 6miesiecy o kosztuje sporo. ja w ING zapłaciłem 30zł
- PayPall - szybko sprawnie i tanio
- Moneybookers.com tak jak Paypall
Ile odrzuconych? z tych które robiłem pod stock (w namiocie bezcieniowym) przyjeli prawie wszystkie. Z tych które miałem kiedyś zrobione i próbowałem wrzucić odrzucali bardzo dużo przeważnie przez szumy. ISO 100 w 300D to już jak dla nich duże szumy.. Szumofoby są no ale ich serwis i oni decydują.
Teraz sprawdziłem i dokładnie połowe mi odrzucili. Co ciekawe mój bestseler za pierwszym razem został odrzucony. Ludzie oceniają i jak ma gorszy dzień bardziej czepliwy to odrzuca.. :)