Odp: [recenzja] SIGMA 85/1.4 A DG DN
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
nie sadze by to byla kwestia niskiej rozdzielczosci matrycy.
raczej byla wlaczona korekta obrazu przy pomiarach - to jedna z mozliwych przyczyn.
zobacz tutaj :
https://www.optyczne.pl/482.4-Test_o...ć_obrazu.html
obiektyw na matrycy 45 mpx na 1,4 osiaga w przeliczeniu na lw/ph 2700/1728 lw/ph ( Centrum / brzeg)
wedlug przytoczonych przez Ciebie wykresow na matrycy 24 mpx osiaga ok 2900/2850 lw/px
cos takiego dostaje sie takze jesli jest wlaczona automatyczna korekta obrazu , zostaje ostrosc podnoszona w zaleznosci od przyslony i odleglosci od Centrum. Im gorsza rozdzielczsoc tym korekta wieksza - wynikowo dostaje sie wyrownana charakterystyke w calym zakresei przyslon i na calej powierzchni matrycy , ale to nie poprawia rozdzielczosci obrazowania . Jedynie falszuje wynik pomiaru - wprawdzie rosnie ostrosc , ale rozdzielczsoc nie. to byloby mozliwe wyjasnienie , ale pewnosci nie mam , nie chce mi sie sprawdzac jak dokonuja pomiarow.
Wysłałem do autorów/portalu prośbę o komentarz do wykresów (#31) głównie dotyczący owej różnicy wyników pomiędzy środkiem a brzegiem.
Zobaczymy
jp
1 załącznik(ów)
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Wysłałem do autorów/portalu prośbę o komentarz do wykresów (#31) głównie dotyczący owej różnicy wyników pomiędzy środkiem a brzegiem.
Zobaczymy
jp
nie wiem czy w ogole zdaja sobie sprawe z tego . Taki wynik jest niemozliwy
odpowiedz jest natychmiastowa , krotki szkic:
Załącznik 5174
z punktu o wielkosci "p" polozonego na skraju pola widzenia , na skosnej i plaskiej powierzchni matrycy robi sie punkt o 15% rozciagniety, tzn rozdzielczosc Spada o 15% - i to w przypadku idealnej gemetrii. Jako ze soczewka nie jest idealna , wiec spadek bedzie w rzeczywistosci wiekszy.
w tym pomiarze jest Jakis powazny blad. To sa bajeczki , nie ma sie co nimi sugerowac.
( f/1.4)
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
A - zostajesz do śmierci z wiekowym DSLR
b - oddajesz nerkę
c - czekasz na prezenty gwiazdkowe pod choinką
d - sprzedajesz samochód, rower, motorówkę, jacht i helikopter oraz zastawiasz dom , aby dozbierać kasę na R5
e - piszesz na CB i oczekujesz sensownej porady, ale piszą że masz poczekać kolejnych 10 lat na obniżenie cen R5 i R6
f - idziesz z kolegą na piwo
g - jaram się że R5 to super sprzęt i już mam go w koszyku w sklepie internetowym, ale przychodzi refleksja, że za tę kasę mogę z całą rodziną pojechać na jakieś fajne wakacje (a dokładając interesujące mnie obiektywy to nawet kilka razy), więc zamykam tę kartę przeglądarki, jadę na wakacje i robię zdjęcia m100. Uff, a mogłem siedzieć w domu z R5 i robić zdjęcia książek/cegieł.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
g - jaram się że R5 to super sprzęt i już mam go w koszyku w sklepie internetowym, ale przychodzi refleksja, że za tę kasę mogę z całą rodziną pojechać na jakieś fajne wakacje (a dokładając interesujące mnie obiektywy to nawet kilka razy), więc zamykam tę kartę przeglądarki, jadę na wakacje i robię zdjęcia m100.
:mrgreen:
Mam kolegę , który zawsze mi powtarza z kolejnym zakupem: "tylko pamiętaj! nic nie mów żonie o nowych zakupach!" 8-) U nas w domu nie ma tajemnic i mamy ważniejsze wydatki niż topowe aparaty ;) Zresztą w rodzinie wszyscy fotografują , tak więc żonglujemy szkłami pomiędzy aparatami ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Uff, a mogłem siedzieć w domu z R5 i robić zdjęcia książek/cegieł.
:mrgreen:
No mnie akurat takowe nie kręcą , podobnie jak wykresy, tabelki i cyferki. Robię wyjątki dla pasjonatów, którzy muszą "naocznie" zobaczyć szkiełko w akcji ;) W zasadzie 90% zdjęć robię w plenerze i nawet nie studiu ;)
z tych też powodów póki co zostaję z EOSem 6D i aktualną szklarnią
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
g - jaram się że R5 to super sprzęt i już mam go w koszyku w sklepie internetowym, ale przychodzi refleksja, że za tę kasę mogę z całą rodziną pojechać na jakieś fajne wakacje (a dokładając interesujące mnie obiektywy to nawet kilka razy), więc zamykam tę kartę przeglądarki, jadę na wakacje i robię zdjęcia m100. Uff, a mogłem siedzieć w domu z R5 i robić zdjęcia książek/cegieł.
Ty to masz szczęście !!!
Zakładam że jesteś sensownym facetem i że masz w najbliższym otoczeniu ludzi starszych.
Więc jesteś świadom że do czasu dostępu do szczepionki na Covid lepiej nie wyjeżdżać na kosztowne, dalekie wakacje
Zazdroszczę Ci zabawą/fascynacją w najbliższym czasie Twoim R5 !!!
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Ty to masz szczęście !!!
Zakładam że jesteś sensownym facetem i że masz w najbliższym otoczeniu ludzi starszych.
Więc jesteś świadom że do czasu dostępu do szczepionki na Covid lepiej nie wyjeżdżać na kosztowne, dalekie wakacje
Zazdroszczę Ci zabawą/fascynacją w najbliższym czasie Twoim R5 !!!
jp
Więcej jeżdżę po Polsce niż po świecie, a obecnie tylko. Więcej mam w otoczeniu dzieci niż ludzi starszych. Dzieci chodzą do szkoły w dużym mieście więc każdy wyjazd to dla mnie obniżenie, a nie podwyższenie ryzyka. R5 nie będzie.
Ciągle pytam Sigmowców kiedy przestaną opierać modelki o betonowy filar i używać statywu. Przecież można normalnie, Canonem.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Ciągle pytam Sigmowców kiedy przestaną opierać modelki o betonowy filar i używać statywu. Przecież można normalnie, Canonem.
Ale o co kaman z tym filarem i statywem?
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Z całym szacunkiem do Ciebie i do Twoich prac, ale możesz powiedzieć o co w tych zdjęciach chodzi ?
Jak dla mnie te zdjęcia, to poprawne i proste "ABC" laski o wyglądzie call girl, która nie wiem co na tych zdjęciach promuje. Swoją "urodę", ubrania, czy też sigmę pana fotografa :) Bo już na pewno te miniaturki nie pokazują jaki obrazek daje ten obiektyw i uważam, że czy samyangiem czy canonem czy innym czymś byłyby identyczne - w tej formie prezentacji. Pomniejszony obrobiony jpg. A sigma jak to sigma ostro, poprawnie i nudno. Do Twojej pracy wolał bym 1000 razy bardziej coś z wynalazków typu 50 1.1 czy 75/1.25 czy choćby heliosa 85 lub jeden z genialnych voigtlanderów.