Re: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM
W jednym ze sklepów internetowych ten 70-180 Tamrona już jest. 6.999 zł. Faktycznie taniocha. Oby ten 70-130 był równie przystępny.
Odp: Re: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
W jednym ze sklepów internetowych ten 70-180 Tamrona już jest. 6.999 zł. Faktycznie taniocha. Oby ten 70-130 był równie przystępny.
"Taniocha" to dopiero nas odpadnie. Średnio wszystkie szkła, które teraz trafią na sprzedaż będą droższe o minimum 20% , czyli właśnie te 1k - 1,5k zł. Tak więc radzę się już liczyć z tym, że do marcowych cen nie wrócimy już nigdy. Dotyczy to również natywnych szkieł Canona, których cena z oparów absurdu podskoczy o oczko wyżej.
Odp: RF 100-500 f/4.5-7.1 L IS USM
A skad takie wyliczenia? Bo wg mnie przez kryzys wlasnie wszystko spadnie.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
A skąd takie pytanie? Candar ma zawsze rację. Aksjomat CB. Nie walcz z tym.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Zapytaj sprzedawców, którzy dostali już cenniki z nowych dostaw. Też bym wolał Twoją wersję, ale kalkulacje są inne.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
A skąd takie pytanie? Candar ma zawsze rację. Aksjomat CB. Nie walcz z tym.
Znowu masz problem z moją osobą ? Jeśli chcesz z przyjemnością będę punktował każdą Twoją bezsensowną wypowiedź na forum. W praktyce wyjdzie, że będą to prawie wszystkie.
Oratorstwo najwyższych lotów:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Weź swój największy obiektyw i walnij się nim w czoło. A później przeczytaj tytuł wątku. Szczególnie 3 pierwsze słowa.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
@
candar. Masz dożywotni tytuł ****** wszechczasów na CB. Trzymaj dalej spocone ręce pod ręcznikiem na dowolnym sprzęcie, który cię kręci.
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Znowu masz problem z moją osobą ? Jeśli chcesz z przyjemnością będę punktował każdą Twoją bezsensowną wypowiedź na forum. W praktyce wyjdzie, że będą to prawie wszystkie.
Pomidor. Punktuj. Dużo przyjemności życzę.
^^^^^
^^^^^
Panowie bardzo proszę zaprzestać tych uprzejmości...
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
Ciężko przewidywać co będzie ale jak dolar będzie tak "taniał" jak obecnie to samo to już wystarczy ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
+1,
wszystko co leci do góry kiedyś spada - takie są prawa natury jak to u mnie na wsi gadają
wystarczy że ludzie w kryzysie zaczną oglądać każdą złotówke zanim ją wydadzą i rura geniuszom biznesu zmięknie najpierw tym mniejszym potem tym większym albo odwrotnie zależnie od tego którzy pierwsi stwierdzą że lepiej zarobić coś niż nic - z magazynu pełnego obiektywów nie opłacisz czynszu, podatków i kredytu
najpierw zrobi się cashback bo to broni ceny (znaczy podnosi cenę o cashback), potem podwójny cahback albo wacom w prezencie (na jedno wychodzi), a potem spadnie cena.
w przypadku kundli (lubię kundelki mam jednego i nie oddam go gdyby ktoś pytał) to może być polityka - niezorientowani pomyślą że robią dobry interes bo obiektyw jest drogi znaczy dobry
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
+1,
wszystko co leci do góry kiedyś spada - takie są prawa natury jak to u mnie na wsi gadają
wystarczy że ludzie w kryzysie zaczną oglądac każdą złotówke zanim ją wydadzą i rura geniuszom biznesu zmięknie najpierw tym mniejszym potem tym większym albo odwrotnie zależnie od tego którzy pierwsi stwierdzą że lepiej zarobić coś niż nic - z magazynu pełnego obiektywow nie opłacisz czynszu, podatków i kredytu
Obok mnie było swego czasu kilka sklepów Foto. Ostatni wyzionął ducha rok temu i obecnie sprzedaje tylko via internet. Zjadły go właśnie opłaty, czynsze i brak klientów, którzy przychodzili tylko po to, aby "pomacać" sprzęt. Nie liczyłbym na to, że sklepy foto nagle zaczną oddawać nowy sprzęt po kosztach. Zainteresowanym zakupem sprowadzą sprzęt z magazynu centralnego w Polsce, lub z kraju producenta, ale z pewnością nie będzie u nich fizycznie leżał pół roku na półce i czekał na klienta.
Cytat:
Zamieszczone przez
mirror
+1,
wystarczy że ludzie w kryzysie zaczną oglądac każdą złotówke zanim ją wydadzą i rura geniuszom biznesu zmięknie najpierw tym mniejszym potem tym większym albo odwrotnie zależnie od tego którzy pierwsi stwierdzą że lepiej zarobić coś niż nic - z magazynu pełnego obiektywow nie opłacisz czynszu, podatków i kredytu
najpierw zrobi się cashback bo to broni ceny (znaczy podnosi cenę o cashback), potem podwójny cahback albo wacom w prezencie (na jedno wychodzi), a potem poleci cena.
W kryzysie dobra na dobrach luksusowych (a takimi stają się aparaty) robi się interes w ten sposób, że obniża się podaż, zwiększa marżę, a cena ląduje w kosmosie, bo mniejsza produkcja to też większe koszty na jednostkę. Ci co chcą mieć dany produkt luksusowy i tak go kupią, a reszta i tak będzie liczyła każdą złotówkę i nie kupi nawet po starej cenie.
Poza tym obawiam się, że to co nas czeka to stagflacja, ceny więc nie spadną, ani dóbr luksusowych ani pierwszej potrzeby.