Oczywiście. Zabrakło precyzji ;).
Wersja do druku
R5 fajnie się zapowiada.
Co do Sony to ta firma w tej chwili nie musi się starać. Na razie A9 i A7R4 nie mają konkurencji. Nawet niższe modele mają niewielką i to nie spowodowaną parametrami aparatów tylko dostępną,używaną szklarnią. Jeśli R5 dorówna A7R4 zacznie się przepychanka i oby tak było.
Mam prośbę do moderatora. Czy można by zmienić w tytule tego wątku z "eos r5" na "EOS R5"?
Całkiem możliwe iż jest to ten konkretny post https://www.dpreview.com/forums/post/63022544
i tu widac jak Leica wyprzedzila canona.
juz miala R-ke w latach 70-tych,
a M- ke jeszcze wczesniej , gdyz w latach 50 - tych .
Canon dopiero do paru lat ma M a R jeszcze krocej
ponad 50 - lat wyprzeddzenia ;-)
u leiki "R" pochodzilo od "Reflex" - czyli lustro . U Canona R oznacza brak Lustra.
U leiki "M" pochodzilo od "Messucher " czyli celownik dalmierzowy , u canona M oznacza brak Lustra
Od razu widac roznice w rozwoju mysli kultur opartych na ryzu i sake lub zbozu i mleku
Prezentacja R5 może się przesunąć. CP w Yokohamie odwołane:
"Biorąc pod uwagę, że nie ma skutecznych metod leczenia lub ograniczania rozprzestrzeniania się w stosunku do nowego koronawirusa (COVID-19), organizatorzy CP + 2020 postanowili odwołać wydarzenie z powodu ogólnych obaw, głównie ryzyka dla zdrowia i bezpieczeństwa odwiedzających i wystawców. Wydarzenie miało pierwotnie odbyć się w ciągu 4 dni w PACIFICO Yokohama od 27 lutego"
Tak to jest, jak się wypuszcza coś nie pytając użytkowników o zdanie. Tutaj w R5 widzimy powrót do starej, sprawdzonej ergonomii, choć w mojej ocenie przycisk Q nieco niefortunnie umiejscowiony. Reszta - okaże się w praniu. Jak będzie kosztował powyżej 15k to nie ma w ogóle nad czym debatować, choć jakichś tam amatorów sobie na pewno znajdzie.
tez tak uwazam , powinen byc tanszy od mkIV w chwili ukazania.
nie wiemy jaka bedzie mial rozdzielczosc matrycy - to bedzie rzutowac na cene.
Jesli jakas rekordowa np 80 mpx - to widze to czarno . choc malo kto taka rozdzielczsoc potrzebuje to powod do podniesienia ceny Canon bedzie mial.
Mam nadzieje, ze nie wiecej niz 40 mpx.
co do ergonomii , to odszedl od dziwnych rozwiazan z R , ale koncepcja z przyciskiem Mode pozostala . Wolalem kolko PASM.
Pokretlo na tylnej sciance mialo te wade ze noszac na pasku lubilo sie samo przestawic i to doslownie zawsze . dotychczasowa blokada byla beznadziejna. Wole rozwiazanie z nikona . Albo blokade elektroniczna , np gdy biore aparat do dloni , Kolo zostaje uaktywnione.
Dla mnie do idealu brakuje Kola PASM i pokretla tylnego jak w nikonie .
Ale w sumie wyglada to znacznie lepiej niz R .Ogolnie z zewnatrz jest dobrze. Ale poczekajmy - aniol z diablem drzemia w szczegole.
Najwazniejsze - IBIS - to stawia aparat na calkiem innym poziomie.
A mi się wydaje, że przyszedł czas żeby sprawę ergonomii potraktować mniej konserwatywnie. Bezlustra oferują wiele różnych, nowych względem DSLR funkcjonalności, które chcielibyśmy przypisać do jakiegoś guzika funkcyjnego wg. własnych preferencji. To, że usunęli z tylnej ścianki te strzałki kierunkowe (dpad) raczej pogorszy ergonomię, bo do każdego z tych przycisków można było przypisać potrzebną funkcję a teraz jest to kółko, którym obsłużymy tylko przesłonę albo przewijanie zdjęć w podglądzie.
M-Fn Bar nie przyjął się za bardzo, ale to nie jest takie głupie rozwiązanie. Taki gładzik bardzo dobrze sprawdził się w ipod-ach. Tyle, że tam był w postaci koła.
Kółko MODE spoko, ale przydałoby się drugie PASM po lewej :)
Przydałby się również 2 rozwiązania z serii 1dx:
AF Smart Controller
https://4.img-dpreview.com/files/p/E..._0226.acr.jpeg
...i te 2 funkcyjne guziczki obok bagnetu
Załącznik 3934
Z drugiej strony niektórych funkcji już dawno nie wywołuję za pomocą przycisków, ale przez dotykowy ekran.
R-ka z nowym odświeżonym designem i pewnymi poszukiwaniami lepszej ergonomii jest w mojej ocenie bardzo dobrym krokiem w rozwoju. Zaczynają coś od nowa i serio wygląda to bardzo dobrze i świeżo. R5 kontynuuje tą koncepcję, ale asekuracyjnie odwraca się wstecz w kierunku sprawdzonych rozwiązań dslr, które już nie wykorzystują w pełni potencjału nowej technologii. Przyznaję, że w tej kwestii trochę liczyłem na dalszy rozwój i ciekawe rozwiązania bardziej smart ;). Jedno muszę przyznać projektantom z Canona - te nowe sprzęty (korpusy i szkła) są po prostu bardzo ładne. U nikona obiektywy wyglądają trochę jak noname-y. Niby minimalistycznie i nowocześnie, ale kompletnie bez wyrazu.