Próbowałeś Kenko na meczu? Zdecydowanie nie żałuję różnicy w cenie!
Wersja do druku
Ewentualne różnice w działaniu AF mogą wynikać wyłącznie z konstrukcji optycznej telekonwertera, a ta nie powinna różnić się mocno, zwłaszcza jeśli o światło chodzi. Pewnie zastosowane powłoki też mają jakiś tam wpływ na działanie czujników AF. Natomiast, uprzedzając różnego rodzaju fantasmagorie, które już się pojawiały na forum, nie ma możliwości, żeby korpus rozpoznawał czy podłączone jest Kenko czy Canon i z jednym działał lepiej niż z drugim.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Aha, jeszcze jedno. Mówimy oczywiście o Kenko PRO, bo inne wersje mogą rzeczywiście powodować mniej pewne działanie AF (te, które nie są widziane przez korpus = 8 styków tylko).
Czyli wychodzi, że jednak Canon gorszy nie będzie niż Kenko, right? O to mi głównie chodziło, jeśli nie będzie, to biorę armatę bez dalszych rozmyślań.
Czy ktos wie moze czy jest mozliwosc podlaczenia jakiegos extendera do Sigmy 150-500?? Problem w tym, ze w 500mm ma ona F6.3 i teraz zastanawia mnie czy AF juz od razu odpada czy jeszcze jakies szanse na niego sa z jakims TC :)
IMO Znikome. Jeśli "jakiś" = np. 1.4 to robi się już bardzo ciemno. Nawet jedynka może mieć problemy ale AF powinien wtedy działać, bo sensor środkowy przy F8 działa.
Ja używałem tc 1.7 (soligor - nie trzeba zaklejać styków) przy 70-300 (5.6) na 20D i AF przy włączonych wszystkich punktach mi jakoś tam działał ale była to męczarnia.
moje Kenko 1.5 DG nie przekazuje do body korekty przeslony. jak lens twierdzi, ze jest f/6.3 to body wyswietla f/6.3, choc akurat swiatlomierz widzi zmiane.
inna kwestia, ze wlasnie przez ten spadek jasnosci szybkosc i precyzja AF tak czy siak siadaja, niezaleznie od tego czy korpus cos tam przy precyzji czujnikow odlacza czy nie.