Trudno się skupiać na czymś czego niema, jak będzie to się zobaczy ;)......
Wersja do druku
Zmierzch luster niewątpliwie nadchodzi. Jednak niezbyt szybko. Bezlustra nie są z mojego punktu widzenia żadną rewolucją. Korpusy mniejsze, co nie znaczy, że wygodniejsze, a szkła często nawet większe i do tego niemal zawsze droższe. Ekstermalny przykład, to olkowe 25/1,2. Ale nic to, papier jest cierpliwy, internet jeszcze bardziej (ok, Panas wydaje trochę kasy na sponsorowane teksty na pewnym portalu, ale to raczej nie są duże pieniądze). Co sądzą na ten temat ci, którzy głosują grubszą kasą? Wystarczy popatrzeć na ofertę Sigmy do bezluster. Szału nie ma, a jeśli chodzi o dedykowane szkła do Panasa i Olka, to chyba nawet okrągłe zero. Tylko bagnety do szkieł pod APS-c.
Co do Sigmy to jeszcze jest cisza, ale kak zrobi swoje ARTy w wersji FE i do tego Samyang dorzucić coś jeszcze to zacznie się spory ruch. Wielu zmiana na takie A7r II lub III powstrzymuje tylko cena za body.
Dla potencjalnego kupującego 5DIV właśnie cena body A7RII lub III nie jest zaporowa a raczej mocno porównywalna.
Koszt zmiany systemu to może być już inna bajka a jakoś sobie nie mogę wyobrazić, że taki kupujący nie ma jeszcze żadnego szkła z systemu.
Każdy też raczej ogarnął już w swoim systemie niuanse lampek, transmiterów itp.
Dla mnie osobiście dochodzi jeszcze aspekt, że jak czytam o użytkowaniu produktów na S to nigdy nie mam pewności czy to jest rzetelna relacja czy czyjeś wyobrażenie jak mogłoby być, często przyprawione nadgorliwością neofity.
Ruch Canona w zakresie bezlusterkowca FF sporo wyjaśni co do przyszłości tej techniki pod szyldem C. Zobaczymy czy będzie to poważny produkt, czy coś na odczepnego.
ja mogę zapłacić i więcej jak zestaw będzie ważył polowe
myślę ze nie jedyny
do jakości zdjęć z bezlustra nie mam zastrzeżeń, mowie o segmencie amatorskim
ale slubniaki powoli tez zmieniają lustra na bez
Może jeszcze krzywizną dostosowującą się do ogniskowej? Chyba prościej byłoby stosować retrofokus jak w lustrach ;) Póki co, proponuję porównać A7 z zestawem zoomów 2,8 i podobny zestaw Canona i Nikona. Można się trochę zdziwić.