^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony ;)
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
Wersja do druku
^^ Ponoc w przyszłym roku w Word Press Photo pojawi się kategoria Ostrość, Jakość wydruku oraz Najlepszy DR. Wszystkie nagrody zgarnie Sony ;)
Ja już nie wiem czy to jest śmieszne czy straszne...
Nie bardzo wiem co dla Ciebie jest śmieszne/straszne ?
I .... dlaczego ?
1.
Że nowsze konstrukcje obiektywów projektowane dla matryc o dużej gęstości dają lepszą ostrość/DR na zdjęciach z tymi matrycami niż obiektywy nie projektowane do tych celów ?
2.
Że aparaty z większą gęstością matryc dają zdjęcia o większej ostrości ?
3.
Że są przyjęte standardy oceny jakości aparatów i obiektywów ?
4.
...... ?
Takie są fakty.
jp
niech zgarnia, co Cie to
każdy ma swoje 5 minut
śmieszna jest wiara w marketing i cyferki, a ogólnie to dobrze że jest konkurencja, co do tych nowoczesnych obiektywów to konkurencja (wszelaka) zaczyna sobie radzić (ale z trudem) z tak nowymi konstrukcjami jak 17-40 który nadal wypada świetnie na tle konkurencji.
Z 17-40L to bym tak nie galopował:) Jest tanie i lekkie, ale nowsze 16-35 F4 L to już inna liga rozdzielczości i przepaść w korekcji wad obrazu. Nie ta epoka, na 5d to szkło dawało radę, ale już na 5dsR wątpię.
Mnie Jan Pawlak prawie już przekonał do zmiany na soniacza. Czy? Ano tą informacją, że sigma zrobi do końca roku 4 obiektywy do tego sytemu. Jak już sigma zrobi te szkła, to znaczy że tam musi być jakaś cywilizacja. Ciekawe czy sony zmieni z tej okazji bagnet na kolejny.
Jedno mi nie daje spokoju czemu ludzie jeszcze kupują Canona, a podobno kupują - bo ploty mówią że Canon ma nawet w granicach 60% rynku aparatów z wymienną optyką. Ciągle nie rozumiem tego owczego pędu do kupowania takiego badziewia. Tyle się pisze że najważniejszy jest DR i do tego ostrość szkieł. I jeszcze ten beznadziejny balast w postaci lustra i przestarzałego AFa. Niepojęte jak można tego wszystkiego nie wiedzieć i popełniać takie kardynalne błędy zakupowe :roll:.
Liczenie średniej cen w tym przypadku mija się z celem...85mm najdroższy Canon, 35mm najtańszy Sony, 16-35 najdroższy Sony.
Wychodzi na to, że Sony mimo, nowszej technologii jest jednak tańszy, a zakładanie, że każdy użytkownik ma wszystkie obiektywy danego systemu - wyliczanie średniej - i na tej podstawie szacowanie kosztów jest zupełnie nielogiczne i bezcelowe. Sigma może sporo namieszać bo dobry autofocus i niezła jakość na FE za połowę ceny będzie jak lep na muchy.