Ja od siebie mogę dodać tyle, że najpierw było 70-200 4 następnie tamron 70-300 vc usd (z sentymentu jest do dzisiaj ale idzie pod młotek) wszystkim zachwiał zakup 70-200 2.8. Nie odpinam w zasadzie od body.
Wersja do druku
Ja od siebie mogę dodać tyle, że najpierw było 70-200 4 następnie tamron 70-300 vc usd (z sentymentu jest do dzisiaj ale idzie pod młotek) wszystkim zachwiał zakup 70-200 2.8. Nie odpinam w zasadzie od body.
daleki jestem od doradzania ale miałem obie /4
i moim zdaniem używany 70-200 4LIS jest wart swojej ceny, te (z IS i bez IS) szkła trochę się różnią - inaczej flarują, inaczej oddychają :) chociaż to trudno stwierdzić to mz LIS oddycha mniej, LIS jest lepsza optycznie, jeśli focisz głównie z ręki to raczej LIS, co do wersji 2.8 to sporo fociłem wersją z IS - fantastyczne szkło. Ale z drugiej strony jeśli chcesz tylko wypróbować to używki /4 bez is są tanie jak barszcz i to pewnie jest najlepsza opcja jak już ktoś zauważył w pierwszym poście.
Jeśli akcja jest wartka to IS może dać niewiele lub nic. 6D + 135L zapewne da dużą możliwość cropowania, ryzykuję stwierdzenie, że 135L przymknięte do f4 i wycropowane do kąta dawanego przez 200mm da podobną szczegółowość co 70-200f4 @ 200mm, bez wycropowania. A w mniej sprzyjających warunkach f2 pozwoli zamrozić akcję.
Może warto chwilę poczekać na uszczelnionego T70-200 f/2.8 G2. Jak nie chcesz szkieł z poza systemu to może ta premiera chociaż trochę obniży cenę ciemniejszych i używanych szkieł C.
No to się utwierdziłem w przekonaniu co do 2.8 bez IS. Kiedy premiera sklepowa tego tamrona? Choć nie chce mi się wierzyć żeby przy dzisiejszych kursach walut narobił jakiegoś zamieszania wśród używanych elek, które tak naprawdę teraz nie są jakoś wygórowanie wycenione.
To będzie mój pierwszy zakup używanego obiektywu, jakieś wskazówki na co zwrócić uwagę poza oczywistymi uszkodzeniami widocznymi gołym okiem?
Jak L-ka to data produkcji jest bardzo ważna .
Na co zwrócić uwagę? Na ilość posiadanych pieniędzy odłożonych na ewentualną naprawę. Im droższy obiektyw tym droższa jego naprawa Ile kosztuje naprawa sprzętu foto. | Maciej Chyra - fotografia w moim wydaniu i to, co kręci się wokół niej
O tym co się najczęściej psuje w takim EF 70-200 mm f/2.8L USM dowiesz się tutaj https://pl-pl.facebook.com/FototechS...09165865810200