Odp: [recenzja] Lampa NEWELL 600EX-RT
ok, przyszedł czas "zagłady" :(, dwie lampy Newell 600ex-rt, jedna Canon 430, sterownik Newell st-ex-rt oraz kabel OC-E3 (zamiennik), czy to może zadziałać?? kabel podłączony do aparatu (50D, 1ds3), na końcu kabla Canon 430, na stopce kabla sterownik (master dla 2 lamp 600ex-rt). Teraz najważniejsze, lampy wyzwalane radiowo raz palą raz nie :(, co może być przyczyną??
Cytat:
Zamieszczone przez
TomKap
ok, przyszedł czas "zagłady" :(, dwie lampy Newell 600ex-rt, jedna Canon 430, sterownik Newell st-ex-rt oraz kabel OC-E3 (zamiennik), czy to może zadziałać?? kabel podłączony do aparatu (50D, 1ds3), na końcu kabla Canon 430, na stopce kabla sterownik (master dla 2 lamp 600ex-rt). Teraz najważniejsze, lampy wyzwalane radiowo raz palą raz nie :(, co może być przyczyną??
Jeszcze raz, może rysunek jakiś ?
Sterownik chyba ma być na sankach aparatu a nie na kablu.
w sanki aparatu wpięty jest kabel, a w niego sterownik, na końcu kabla jest Canon i to ustrojstwo raz działa raz nie, co robię źle?? Chcę aby działały wszystkie trzy lampy :(
Cytat:
Zamieszczone przez
TomKap
w sanki aparatu wpięty jest kabel, a w niego sterownik, na końcu kabla jest Canon i to ustrojstwo raz działa raz nie, co robię źle?? Chcę aby działały wszystkie trzy lampy :(
no źle podchodzisz do tematu, kabel OC-E3 jest tylko "przedłużeniem" stopki ... olej go. (chyba że robisz 1 lampą w ręce na kablu )
Sterownik na aparat, dwa newelle - podstawowy setup, wyzwolenie canona zrobisz po podpięciu np. do kostki z fotocelą
Dla 420EX działa tylko na raz ;), po błysku trzeba wyłączyć lampę i włączyć albo o niej zapomnieć.
a np. dla takiej konfiguracji kostki z fotocelą i 620EX nie było tego problemu. Dalej nie drążyłem.
Trenowałem to w podobnym układzie i tak się zachowywało, są też kostki z gniazdem synchro, ale czy to wyzwoli canona z lampy newell nie wiem.
Mam pytanie:
Posiadam nadajnik YN-E3-RT i gdy ustawię lampę Newella o której mowa w tym temacie w tryb Slave oraz ustawie odpowiedni kanał - o dziwo nadajnik od YongNuo ją wyzwala... Ale Newell wtedy cały czas błyska wspomagaczem AF... Co ona informuje w taki sposób że jest w trybie slave ? Trochę bez sensu bo chyba szkoda baterii...
Można to jakoś wyłączyć ? Czy po prostu ona nie do końca gada z YongNuo i dlatego tak się dzieje ?
czy ktos podpinał tego newella pod 5d4? jak ze wspomaganiem af?
Nie działa. Jedyne lampy z działającym doświetleniem to YN 600EXRT II oraz Stroboss 36c. Przynajmniej z tych wszystkich, które miałem okazję podpiąć.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Nie działa. Jedyne lampy z działającym doświetleniem to YN 600EXRT II oraz Stroboss 36c. Przynajmniej z tych wszystkich, które miałem okazję podpiąć.
to szkoda, bo po lekturze Twojej recenzji skłaniałem sie raczej do newella (wykonanie, filtry) a nie yo,
wprawdzie nie zakładam żeby "chodziła" z 5d4 (raczej z siódemkami) ale jak juz cos kupuje to chcę zeby było w pełni funkcjonalne/kompatybilne z całym sprzetem jaki posiadam...