Odp: Tani i "dobry" monitor do obróbki - prośba o poradę
Czytam Was i aż tęsknię za czasami, gdy moja wiedza ograniczała się do zielonego prostokąta ?? ;) :D Ledwo ogarniam ustawienia i obróbkę, a tu przede mną jeszcze tyle wiedzy... A jak się poznam na monitorach to obróbka apiać od nowa, bo dopiero będę widzieć naprawdę :D Ciężki żywot fotografa....
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
Jak można polemizować z takimi argumentami :)
Można. Laptop jest rozregulowany, to oczywiste. Inny też jest rozregulowany. Rozmówca sądzi, że skoro oba są rozregulowane, to oba wyglądają podobnie. Tymczasem one są rozstrojone INACZEJ. To co widać na jednym, wygląda w 3D(*) na innym.
Jedyny sposób na w miarę wiarygodny wygląd u ludzi to przygotowanie materiału poprawnie. Wówczas błąd będzie najmniejszy bo się rozrzuci proporcjonalnie i nie będzie tak niekontrolowany.
(*) - W 3 d*py.
Cytat:
Zamieszczone przez
Zowa
Czytam Was i aż tęsknię za czasami, gdy moja wiedza ograniczała się do zielonego prostokąta ���� ;) :D Ledwo ogarniam ustawienia i obróbkę, a tu przede mną jeszcze tyle wiedzy... A jak się poznam na monitorach to obróbka apiać od nowa, bo dopiero będę widzieć naprawdę :D Ciężki żywot fotografa....
Prawda. Najczęstsze wypowiedzi jakie słyszę po uruchomieniu nowego, profesjonalnego monitora na stanowisku:
1. "O k*wa, ja takie coś oddaję ludziom!!!???"
2. "Rety, mam wszystkie zdjęcia do poprawy!"
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Można. Laptop jest rozregulowany, to oczywiste. Inny też jest rozregulowany. Rozmówca sądzi, że skoro oba są rozregulowane, to oba wyglądają podobnie. Tymczasem one są rozstrojone INACZEJ. To co widać na jednym, wygląda w 3D(*) na innym.
Jedyny sposób na w miarę wiarygodny wygląd u ludzi to przygotowanie materiału poprawnie. Wówczas błąd będzie najmniejszy bo się rozrzuci proporcjonalnie i nie będzie tak niekontrolowany.
(*) - W 3 d*py.
"
Tak możesz tłumaczyć komuś kto chce słuchać, a nie komuś kto i tak wie swoje :)
Cytat:
Zamieszczone przez
xxkomarxx
... a lapek do obróbki jest najlepszy bo najrealniej pokazuje to co zobaczą ludzie :)
No to teraz Cię tu zaj...ą :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Lutek
No to teraz Cię tu zaj...ą :)
Jakbym tak uważał to taki lincz byłby bardzo bardzo wskazany.
Ostatnio kupiłem LG 31 MU 97 i generalnie to jest to! 4K, Adobe RGB i cena 5000zł. Dodatkowo jest gwaranacja tzw. punkt honoru LG i przez 30 dni jak się znajdzie bad/hot/dead pixela to wymieniają na nowy.
Rozdzielczość 4k to jest to, jak tylko kupiłem to następnego dnia sprzedałem poprzedniego eizo cg277.
Cytat:
Zamieszczone przez
Janeek
Ostatnio kupiłem LG 31 MU 97 i generalnie to jest to! 4K, Adobe RGB i cena 5000zł.
Jak będę miał wolne 10 koła, to kupię sobie takie dwa :)
A moje EIZO z biednym sRGB pójdą na złom, bo kto też będzie chciał takie używki. Zagram w totka.
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
(*) - W 3 d*py.
Prawda. Najczęstsze wypowiedzi jakie słyszę po uruchomieniu nowego, profesjonalnego monitora na stanowisku:
1. "O k*wa, ja takie coś oddaję ludziom!!!???"
2. "Rety, mam wszystkie zdjęcia do poprawy!"
Dodaj jeszcze, że do takiego pro monitora potrzeba odpowiedniego oświetlenia i kalibracji w tymże oświetleniu, w domowych warunkach, gdy to podczas dnia zastajemy światło dzienne, a wieczorem ze świetlówek czy innych LEDów, różnica też niestety będzie nie do pominięcia.
I swoją drogą, amator co wydał kasę na jakieś trzycfrowe body albo zajechany FF z drugiej ręki, nie kupi nowego monitora za 5k, taki mamy klimat.
A gdzie pójdzie potem takie obrobione zdjęcie? Albo na inny lamerski monitor, albo do minilabu który zapewne kryje sRGB...
Cytat:
Zamieszczone przez
asdf
A gdzie pójdzie potem takie obrobione zdjęcie? Albo na inny lamerski monitor, albo do minilabu który zapewne kryje sRGB...
I to jest chyba najważniejsze pytanie !
Pytanko: EIZO CS240 za 1400 ? Ma 9 miesiecy, uzywany w domu.