Odp: 5D I - czy ciągle warto kupić w 2016 roku?
Przeciez sa matowki z klinem. Kiedys w aparatach w ogole wyswietlaczy nie bylo i ostrosc byla tam gdzie chcial fotograf. Tyle ze wtedy onanizm sprzetowy nie byl tak rozwiniety jak dzis a i ogladanie zdjec piksel po pikselu nie istnialo z przyczyn wiadomych.
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Przeciez sa matowki z klinem. Kiedys w aparatach w ogole wyswietlaczy nie bylo i ostrosc byla tam gdzie chcial fotograf. Tyle ze wtedy onanizm sprzetowy nie byl tak rozwiniety jak dzis a i ogladanie zdjec piksel po pikselu nie istnialo z przyczyn wiadomych.
Ale co maja matówki i onanizm sprzętowy do kiepskiego wyświetlacza w 5D ?
Kiepski wyświetlacz, odpadające lustro, AF do bani, stara technologia, nie kręci filmów i ma tylko 12mpx. Nie kupujecie, sprzedawajcie bo się niedługo rozpadnie. W zasadzie już powinien się rozpaść i szklak powinien trafić elektronikę jak kiedyś przekonywał jeden z użytkowników tego forum.
Oczywiście że warto. Jak miałbym teraz kupić jakiegoś nowego cropa to zdecydowanie wolał bym 5D
PS Wyświetlacz jest ok. AF na centralnym ok. Odpadające lustro to fakt, ale usterka naprawiana bezpłatnie w serwisie na żytniej (i tu nie jest ważne czy body ma 2 czy 10 lat. 12mln w zupełności wystarcza. Kręcenie filmów to jedyny minus, ale co komu potrzebne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kosmo
Oczywiście że warto. Jak miałbym teraz kupić jakiegoś nowego cropa to zdecydowanie wolał bym 5D
PS Wyświetlacz jest ok. AF na centralnym ok. Odpadające lustro to fakt, ale usterka naprawiana bezpłatnie w serwisie na żytniej (i tu nie jest ważne czy body ma 2 czy 10 lat. 12mln w zupełności wystarcza. Kręcenie filmów to jedyny minus, ale co komu potrzebne.
Nie mieszaj, lustro nie jest naprawiane za darmo
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie mieszaj, lustro nie jest naprawiane za darmo
Od kiedy? W zeszłym roku naprawiali za darmo.
Bodajże do września za darmo, lub do końca 2015. Była informacja serwisowa o tym w 2015 roku.
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
Od kiedy? W zeszłym roku naprawiali za darmo.
Do 30 września 2015, niestety.
prawda jest taka jak napisał ktos na początku: musisz trafic dobrze zachowany egzemplarz. Co do jakości zdjęć bądź spokojny. Niby nowsze matryce S/N dają więcej, ale to co daje ten aparat wystarczy nad to:) Ostatnio pytał się mnie znajomy czy mam lepszy aparat bo jakoś lepiej moje zdjęcia wyglądają. I tu jest cały sekret ... bo nie kupiłem. Z 5dII jest problem taki że czasem możesz trafić na puszkę, która jak to ktoś gdzieś ostatnio napisał: "filmowała wszystkie części Gwiezdnych Wojen", A 5D+ np 17-40 = 5DII/ 5d+135L = 5dII+85 1.8 druga sprawa moja pucha z demonizowana 50-ką (v2) działa od 2.2 i trafia w punkt(!) podejrzewam że bardziej wymagająca matryca zmusiła by mnie do zakupu nowszej.
Cytat:
Zamieszczone przez
kazak
A 5D+ np 17-40 = 5DII/ 5d+135L = 5dII+85 1.8
Ale o co chodzi?