Odp: Sigma 20mm F/1.4 ART... co wy na to ?
wez pod uwage ze optyczni wrzucaja gole jpgi z 0 wyostrzeniem itd...
Myślę, że jeżeli ktoś już, z sobie znanych pobudek, napalił sie na to szkło to nie po to żeby go przymykać.
A taka duża dziura na f=20mm konkurencji nie ma.
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
Tym bardziej na coraz lepszych matrycach Canona...
których konkretnie lepszych matryc? coś mnie ominęło - przez ostatnie 7 lat :mrgreen:?
jak firma robi 0.5 EV na 7 lat to ile będzie robiła 2 EV które jej brakuje do konkurencji :mrgreen:? - 28 lat :mrgreen:
A w tym czasie inny poprawia sie o 5ev.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
których konkretnie lepszych matryc? coś mnie ominęło - przez ostatnie 7 lat :mrgreen:?
jak firma robi 0.5 EV na 7 lat to ile będzie robiła 2 EV które jej brakuje do konkurencji :mrgreen:? - 28 lat :mrgreen:
EV to nie wszystko, ISO poszlo w gore i mpix'y.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Dla mnie ta z 6de jest idealna, skoro robię astrofotografię np na 16-35/4. Przy tym Canononie nie potrzeba mi światła 2.8 z okropnymi gwiazdami w rogach, ponieważ idealnie skorygowany 16-35 na F4 załatwia całkowicie sprawę. Uważam, że postęp w technologii matryc u Canona jest ogromny:)
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
Może przespałeś, nie wiem czy ile EV w teorii poszedł Canon do przodu. Wiem ze zmieniając aparaty widzę cały czas postęp w matrycach canona. Rozdzielczość, czułość coraz lepsza a ceny idą w dół
używam 6D - matryca jest niezla - jestem zadowolony mogę powiedzieć że nawet bardzo zadowolony
ale
to przeskok z cropa daje taki efekt, w cropie canon drepcze w miejscu, epokowe przejścia z 15mpix na 18mpix - postępu nie widać konkurencja oskoczyła, w ff też drepcze w miejscu od 5DII wyraźnych zmian nie widać, a może nawet od 5D I :mrgreen: - megapixeli trochę więcej - bo to najprostsze, iso rzeczywiście lepsze ale DR stoi w miejscu, a kierownik nie słyszał o problemie - chyba tylko fanboy może iść w zaparte i tego nie widzieć.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
używam 6D - matryca jest niezla - jestem zadowolony mogę powiedzieć że nawet bardzo zadowolony
ale
to przeskok z cropa daje taki efekt, w cropie canon drepcze w miejscu, epokowe przejścia z 15mpix na 18mpix - postępu nie widać konkurencja oskoczyła, w ff też drepcze w miejscu od 5DII wyraźnych zmian nie widać, a może nawet od 5D I :mrgreen: - megapixeli trochę więcej - bo to najprostsze, iso rzeczywiście lepsze ale DR stoi w miejscu, a kierownik nie słyszał o problemie - chyba tylko fanboy może iść w zaparte i tego nie widzieć.
Jakby dreptali w miejscu to nadal polecane byłyby 40D a nie 70D aa w FF 5DI a nie 6D. Już 5D w 2005 r. dawał tak wysoką jakoś obrazka, że body dalej jest kupowane 10 lat później. Nie wiem czego oczekujesz po matrycy ? Są granice które jak widać ciężko w tej chwili przeskoczyć.Dla mnie postęp jest gigantyczny ale może to dlatego że nie tak dawno miałem film w aparacie ISO400 i nawet nie śniłem o takim 5D.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
ale
Jeżeli liczysz na epokowe przejścia co roku, to będziesz coraz bardziej zawiedziony, bo takowych nie będzie. Epokowe przejścia były zwiazane z wprowadzeniem fotografii cyfrowej niedawno temu, ale skończyła się babci ta biegunka, bo życie to nie je bajka. Powracamy do normalnego stanu rzeczy, czyli stopniowych ewolucyjnych ulepszeń
Sony wprowadziło nowa technologię matryc ze znacznym kasowaniem szumu na niskich iso (co dało spory skok w DR) już parę ładnych lat temu. Od tego czasu żadnych wyraźnych zmian nie widać - drepcza w miejscu.:cry: