W tamtym roku robiłem 35/2 na 30D i jakoś dało radę. Chociaż muszę przyznać, że czasem musiałem pobawić się w Spidermana :-D'
Nawiasem mówiąc: 35/2 + 5D mkI zamiast 35L jest całkiem ciekawym rozwiązaniem.
Wersja do druku
"jakoś dało radę" ... trochę bez sensu jest "jakoś" robić zdjęcia
Tamron 17-50 plus odbite światło flesza (szerokie kadry), potem canon 35L 1.4 oraz 85 1.2 lub 1.8 - to wszystko na cropie. Niedawno wykonałem tak dwa śluby i ja jak i państwo młodzi byliśmy zadowoleni. Co więcej! Tamron poradził sobie całkiem nieźle (została zachowana nawet spora GO więc wujek Zdzisiu był "ostry") :-)
Dla jednych 28 to wąsko, dla innych szeroko ;). Ważne jest aby łapać odpowiednie chwile i stworzyć historię z dnia ślubu.
zdrówko
dla jednych psia kupa na chodniku to esensja formy i sztuki dla innych nie.... bo nie przesadzajmy z argumentami ;]
mowa w wątku o konkretnych rzeczach to się tego trzymajmy czasem , na cropie 28-35 jest wąskie i nie ma mowy żeby tym poszaleć w rozumieniu "szerokich kadrów"
A ja podpytam o coś takiego, obecnie śluby robię 5dII + 15/2,8 , 35L , 85/1,8 , 70-200/2,8 a juz jutro prawdopodobnie dojdzie 16-35/2,8 no i przekładam te szkła wciąż jak tylko mogę. Zamierzam więc dokupić 50d jako dodatkowe body. I teraz zaczyna się w mojej głowie plątać na którym body co trzymać żeby było dobrze? Wiem że nie ma tu pewnie jednoznacznej, jedynej recepty ale jak Wy sobie radzicie mając ff i cropa? Szczególnie moje pytanie dotyczy ceremoni ślubnej bo przy plenerach nie ma problemu i wszystko moge robic z 5dII. Macie jakieś swoje przyzwyczjenia co nakręcacie na które body? Czy na cropa szerzej czy tele?
U mnie na FF jest 35 a na cropie 85. I przy okazji - 85L na cropie daje niemal identyczny obrazek jak 135L na FF. Dokładnie porównałem. Nie warto skreślać cropa ;)
Swego czasu używałem 5D głównie z 24L i 30D z 50 1.4, w sumie więcej nie potrzebowałem, czasami tylko 5D i 50mm. W sumie IMO zamiast 16-35 i 50D lepiej byłoby w drugiego FF się zaopatrzyć. Wtedy na jednym 35L zamiennie z fishem, na drugim 85 zamiennie z 70-200 i nic więcej do szczęścia Ci nie potrzeba :)
Zamiast 16-35 kup 14/2.8. Po zakupie 5D crop leżał odłogiem. Szybko kupiłem deugą 5D a 40 oddałem chrześniakowi.