Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Ojej, to Canonierzy rozmawiają ze swoimi aparatami? ^^
Powiedz jej w takim razie, że jest nowatorska, poprawi jej się ;)
A że goła, mi chodziło, że samo body za 6tyś + te bajery co mi się udało, to byłoby już 8. Za ten ciut lepszy obrazek, ciut lepsze iso, ciut lepszy AF i WiFi jakoś płacić dwa koła uznałem że nie warto, przynajmniej dla moich potrzeb. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
Aparat robi wspaniałe wrażenie po wzięciu w dłoń, nie wiem czy takie wrażenie towarzyszyłoby mi z 6D
Takiego wspaniałego wrażenia z 6D byś nie odczuł, ale już przy 5DIII wrażenie byłoby więcej niż wspaniałe, bo uchwyt w stosunku do poprzednika o wiele na plus.
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
Właśnie sobie siedzę po ciemku, testuję wysokie ISO i jestem w mocnym szoku, nie marzyłem nawet, że różnica w porównaniu do APS-C będzie aż taka.
Tu w przypadku 6D jest znacznie lepiej, ale jak nie wykorzystujesz, to rzeczywiście dokładanie 3k jest trochę bez sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
mizantropia
W pełnej ciemnicy AF działa, więcej mi nie trzeba.
No tu akurat 5DII orłem nie jest i 6D lepiej sobie radzi a 5DIII wręcz wymiata. W ciemnościach gdzie AF 5DII już odmawiał posługi, 5DIII działa dość szybko na bocznych ;).
Używałem 5DII przez prawie 4 lata, 6D kilka razy. Aktualnie gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
Moze to smieszne sie wydac, ale wybralem 5DII dlatego, ze ta jak w 5D z ktorego sie przesiadalem sa przyciski menu po lewej stronie wyswietlacza a w 6D ich nie ma.
To zdecydowalo a nie to jak sprawdza sie AF czy jakosc obrazka ;) funkcjonalnosc i to jak lezy w rece.
Matsil: Niewykluczam zakupu/dokupienia 5DmkIII w przyszłym roku, zobaczymy co bozia przyniesie i czy na rynku cyfrowego średniego formatu się coś ruszy. Przy 2tyś. przebiegu trudno mówić, że to używka, kupiony w marcu 2013, mogę mieć gwarancje, ale potrzebuje Magic Lantern więc i tak na nic mi ona.
Wiem, że ten aparat sprzedam za 2-3 lata dużo nie tracąc, a czy 6D będzie sprzedawalny za 3 lata i z przebiegiem 80tyś? Nikt tego nie zagwarantuje ;)
Raflos: !!
Myślę że każdą puszkę z przebiegiem w okolicy 100 tys. będzie trudno dobrze sprzedać. Co z tego że jedne mają gwarancję producenta na 100 tys. a inne na 150 tys., skoro za niewiele więcej można kupić używkę od amatora z przebiegiem 20 tys. Przykładowo takie "stare ale jare" 5D wciąż można kupić z niskim przebiegiem.
A propos tematu:
Dla mnie najważniejsze jest wysokie używalne ISO i tu stawiam na 6D. Myślę że w tym przypadku najbardziej opłacalne będzie dołożenie tych 1500zł i zrezygnowanie z zakupu 5DII.
Cytat:
Zamieszczone przez
Matsil
gdybym miał kupić używkę 5DII za 4500pln dołożyłbym do nowego 6D. Ale to moje zdanie.
Ja przesiadałem się z 50D i też stwierdziłem, że wolę dołożyć do nowego 6d niż do ewentualnej naprawy używanego 5DII. Opisywane problemy w wątku 5d-mark-ii-brak-reakcji odstraszyły mnie trochę od zakupu używanej puszki w tej cenie.
Miałem, - przepraszam nadal mam 5d i nigdy nie narzekałem na AF w 5 mkI jeśli coś nie wyszło to była raczej moja wina. Teraz podstawowym body jest 6d i nie chodzi tu tylko o AF ale szumy na 5000 nie wymagają żadnej ingerencji, automatyczny WB radzi sobie świetnie a puszka wypluwa naprawdę piękne obrazki. Fotografowałem z kolegą który ma 5dIII,i nie widzę najmniejszej potrzeby dopłacania (zaznaczam do moich potrzeb - fot.ślubna) do mkIII wolę dokupić fajne szkło.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
mysza82
Gdzieś ktoś kiedyś słyszał, może nawet widział wersje bez wifi i gps:)...
niestety też szukałem, raczej jest nie osiągalny.
ja bez gps widzialem, sam taki posiadam :)
Przepraszam że sie tak wstrzelę w temat i pewnie odpowiedź juz gdzies tu była przez te 70 stron. Ale powiedzcie mi po co jest wifi w 6d ? Czy ewentualnie umożliwia to zrzucanie zdjęć bezpośrednio z poziomu aparartu na jakiś serwer czy strone czy może z poziomu komputera pobranie zdjęc z aparatu ?
Pytam bo poważnie rozważam zakup 6d zamiast 5d mark III ze względu na cene tak naprawde. Acz kolwiek mam obawy czy 5d nie będzie mimo wszystko robiło zdjęcia lepszej jakości ( czyt. bez ziarna, wieksza szczegółowość obiektów ).