Dołączam się do pytania, na ten statyw również jestem zdecydowany ale nie mam pojęcia jaką głowice:
Lepszy BASIC 804RC2 czy kulowa COMPACT 496RC2??
Zastosowanie amatorskie sprzęt jak w stopce.
Wersja do druku
Ja wybrałem : Triopo GT-128 C (carbon z monopodem) i głowicę Triopo NB-2S. Przede wszystkim "urzekła" mnie waga tego zestawu - statyw 990 g + głowica 440 g = 1340 g i niebagatelna sprawa - długość po złożeniu 44 cm. Jak to się będzie spisywać, nie mam na razie pojęcia ale oczywiście dam znać.
Tylko, że to są dwie różne głowice do różnych zastosowań. Mimo to 804RC2 bym odrzucił bo to plastik z dodatkami. Przy tej klasy sprzęcie szkoda by było jak by coś odpadało.
Mam możliwość kupienia starszej wersji frotki 055MF3 + 410 junior za 1200zł w dobrym stanie czy warto? Może lepiej kupić 190CXPRO3 lub 190CXPRO4 zamiast tego starszego 055MF3. W tym 055MF3 jest aluminiowa kolumna bez automatu przekładania do poziomu. Reszta podobna. Czy warto?
za 1200 PLN mozna miec wypasione karbonowe nogi Benro/Triopo albo, jak ktos woli bardziej znanego producenta, to Velbona (Sherpe Pro). i do tego kule Benro B-1. i jeszcze kasa zostanie.
oczywiscie, to jesli nie musisz miec glowicy z osobna regulacja. ale dobra kula w wielu wypadkach taka zastepuje
porównywałem precyzję ustawiania na 498RC2 z 410 Junior i wyszło że kula jest znacznie gorsza jeżeli potrzebujesz skorygować kadr lekko w jedną stronę. Jedyna wada przekładniowej głowicy to dwa razy większy gabaryt, waga i cena :). Co do nóg to zastanawiam się czy nie lepiej jednak 190cxpro3. Gdzie można na śląsku pooglądać w sklepie benro i velbon sherpa?
przy zakupie porownywalem bezposrednio Sherpe Pro CF630 i 190CXPro3. powiem krotko, ze Sherpa zdecydowanie wygrala to porownanie ;) z okladem.
co do glowic - jesli porownujesz z kulka Manfrotto, to na pewno nie jest precyzyjna. wez duza kulke typu Markinsa (cos w rozmiarze Benro B-2) i zobacz jak to chodzi, bo moze okazac sie dostatecznie precyzyjne. ja mam B-1 i to przy odpowiednim dokreceniu tarcia (roznym dla roznych obiektywow!) jest dla mnie dostatecznie plynne, zeby moc sama kulka lekko skorygowac kadr. a tam jest jeszcze niezalezna rotacja w plaszczyznie poziomej, ktora bez regulacji chodzi bardzo plynnie.
inna kwestia, ze srednio widze taka precyzyjna prace w ogole, w zestawie korpus cropowy + dluga rurka bez uchwytu statywowego. to jest dostatecznie ciezkie a jednoczenie niedostatecznie sztywne, zeby glowica precyzyjna typu 410 miala racje bytu.
szukaj przez Allegro i macaj. z konkretnym body i obiektywami, bo to trzeba pod sprzet wyczuc. moim zdaniem juz takie B-1 to jest overkill, bo ma nawet za duza precyzje ustawien na Twoj zestaw. 70-300 i tak zabije klase glowicy "nurkowaniem" obiektywu, a do 100mm to pewnie nawet B-0 wystarczy.
ten 70-300 to chyba zamienie na sigme 100-300 4.0 a to juz wazy. Chce żeby było przyszłościowe.