Interfoto... zatem kupuj wyłącznie osobiście, nie przez neta.
zdRAWki
Wersja do druku
Dokładnie, interfoto znane jest z koloryzowani opisów od ładnych paru lat (to jeden z pierwszych fotokomisów, sprzedających przez internet.
http://www.interfoto.eu/#CANON
Te ich opisy, n/bp, n/u itd, ktoś kiedyś rozszyfrował (na pl.rec.foto bodajże) jako (cytuję z pamięci):
n - nieźle zajechany
n/u - nieźle zajechany, uszkodzony
n/bp - nieźle zajechany, będzie padał
:-)
Rozglądam się za 5D
Co myślicie o tej aukcji?
http://allegro.pl/canon-eos-5d-orygi...407402585.html
Cena bardzo niska. Na pytanie o przebieg sprzedawca odpowiedział że używał aparatu 3 lata i przebiegu nie zna
Wydaje mi się że każdy wie co ma, więc pewnie przebieg jest spory. Najlepiej powiedzieć że się nie zna żeby później kupujący miał pretensje sam do siebie
Na moje oko to obudowa aparatu była bardzo nieudolnie czyszczona, efekt taki że teraz nawet plastik się błyszczy nienaturalnie. Zapytaj sprzedającego czym czyścił jak się nie przyzna to prawdy nie mówi. Co do przebiegu migawki to jak jest on na przyzwoitym niezbyt dużym poziomie to w interesie sprzedającego jest go choćby mniej więcej podać. Każdy wie że można przebieg sprawdzić w serwisie a w przypadku niedużego potwierdzonego przebiegu można wówczas uzyskać większą cenę. O dokumentach zakupu ani słowa tak jak i o tym czy aparat był naprawiany/serwisowany.
No ale ja to wymagający jestem jeśli chodzi o rynek wtórny i u mnie takie braki to od razu dyskwalifikują sprzedającego a już zwłaszcza na aledrogo bo jak by co to przecież nie było tego w opisie aukcji no i nie ma sprawy.
Pozdrawiam.
Wygląda po bliższej analizie fotek na raczej zjechany egzemplarz. To też cena atrakcyjna żeby sprzedać :)
Dokładnie Panowie tak jak piszecie - niby nie wiadomo a tu bach...120tys:twisted:
Dlatego lepiej sob ie daruję tą sztukę.
Interesowałem się jeszcze tym - http://allegro.pl/canon-5d-wroclaw-2...402642808.html
Bo co prawda jest dokument na przebieg, ale ten kontakt ze ścianą....:-D
A nie można sprawdzić przebiegu programem jak Eos info? Gdy miałem 40D to sprawdzałem nim przebieg bez żadnego problemu w ciągu kilku sekund.
Hmmm, no to zostaje Żytnia.
Dosyć ciekawe stwierdzenie po czym wnioskujesz że jest zajechany?(pytam poważnie:-D)
Po exifie widać że właściciel kupił 5d mark II i to pewnie jest powodem sprzedaży.
Nie widzę w tej aukcji nic podejrzanego , żeby nie było nie mam w mojej wypowiedzi żadnego "interesu" (nie znam sprzedającego)
No nie bardzo, jak Sprzedający daleko od Kupującego :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Po wyglądzie - jedna strona błyszcząca a druga matowa na pierwszej focie :(
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W tej aukcji nie ma nic podejrzanego - jaki aparat taka cena.
Potrzebuję pilnie Waszej porady! Od 2 tygodni uganiam się za canonem 50mm 1.4 Zamawiałam w kilku sklepach - albo nie ma na magazynie, albo trwa inwentaryzacja. Dziś znalazłam taka aukcję, czy wydaje się Wam ona podejrzana?
http://allegro.pl/canon-ef-50mm-1-4-...406700354.html
Nie znam gościa, obiektyw jest używany, stan niby idealny. Problem w tym, ze jest na licytacji, więc w razie problemów, nie będę mogła go zwrócić (zwrot dotyczy "kup teraz"). Proponujecie czekać dalej?
Dla mnie koleś jest dziwny bo wystawił kilka dni tem 5D z takim opisem - http://allegro.pl/canon-5d-bdb-stan-...400892922.html
do dziś go nie dodał i na maila też nie odpisuje
A na aukcjach kupa innego sprzętu, kilka puszek, Canon Nikon, wszystkie mało używane, zawsze z filtrem, przy części sprzętu wprost pisze że on go używał. Ponadto w ofercie jakieś narty i inne graty.Cytat:
Zamieszczone przez plast01(allegro)
Nie chcę oskarżać człowieka ale dla mnie to mało wiarygodne. Wygląda na handlarza bez zarejestrowanej działalności gospodarczej, nawet strony "o mnie" nie chciało mu się zrobić.
rozmawiałem z nim wczoraj, twierdzi, że kupuje okazyjnie sprzęt min. od ślubniaków, ale jest pewny jakości swojego sprzętu (ciekawe skąd?), więc raczej jak MacGyver pisał
To może jeszcze inne "kfiatki":
24-70/2.8 L
To chyba najlepiej robiony uniwersalny zoom Canona, nieostre egzemplarze, jako ewidentnie wadliwe, wracają do sprzedawców.Cytat:
jest to wyselekcjonowany, bardzo ostry egzemplarz od pełnej dziury
Nikkor 24-70/2.8
A kto kupuje tak drogiego uniwersalnego zooma żeby go "mało używać"? Zwolennik ultrajasnych stałek kupi raczej coś ciemniejszego z większą krotnością zooma, bo jasność już ma, potrzeba mu uniwersalności. Ewentualnie przyrodnik czy spoter z dużym budżetem na swoje hobby, ale ich jest naprawdę mało. No i to "sprzedaje bo potrzebuję gotówki", to w końcu sprzedający używa sytemu Nikon czy Canon, bo jakoś wierzyć mi się nie chce że fundnął sobie takie wypasione zestawy w obu (no bo i po co).Cytat:
BARDZO MAŁO UŻYWANY.
SPRZEDAJE BO POTRZEBUJE GOTÓWKI.
Nie można przyjmować a priori że sprzęt od tego pana ma wady, ale takie manipulowanie opisami wiarygodności, w moich oczach, mu nie dodaje.
No fakt ale chłop widać żyje z handlu więc normalne, że upiększa opisy żeby sprzęt sprzedać - co sie dziwić. To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany. Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie. Siła marketingu. Uważam że jak się ma blisko do gościa to można podjechać, a na odległość trochę ryzyko jak to od handlarza. Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.
Ten pan jest handlarzem i czerpie z tego zyski to fakt, ale ogólnie opinie ma nie najgorszą (choć negatywy są i to dość poważne). Na pewno nie jest to miłośnik fotografii.
Raczej skupuje po serwisach aukcyjnych byle taniej, a doliczając swoją (niemałą prowizję) i tak ma korzystne ceny.Cytat:
Zamieszczone przez 2bowler4
Najlepiej sobie poczytać wystawione mu komentarze negatywne, wniosek nasunie się jeden: można się przejechać, a w razie jakby coś było nie tak należy liczyć się ze stratą nerwów...nie twierdzę iż omawiany obiektyw jest wadliwy , wręcz przeciwnie, ale zawsze.
Marketing to, w moim rozumieniu, podkreślanie zalet i umniejszanie znaczenia wad a nie, odpowiednio, wymyślanie fałszywych pierwszych i ukrywanie drugich. Dla mnie to jest oszustwo. Mniej lub bardziej szkodliwe, ale oszustwo!
Jak widać Polak Polakowi nie równy. Ja wolę znać prawdę, bo wiem jakich dalszych kosztów się po takim aucie spodziewać. Z resztą, raz się naciąłem i używanych aut szukam wyłącznie w komisach przysalonowych, z realnie udokumentowanym przebiegiem i historią serwisową.Cytat:
To tak jak z autami - Polak chętniej kupi wóz gdy ma na liczniku kręcone 120k km niż realne, uczciwe 250k km mimo że w 99% wie że licznik był podrasowywany.
He, he, przypomina się słynny ekrowa, który Heliosa opisywał tak jak by on był lepszy od szkieł Leica :-DCytat:
Swego czasu dość mocno bawiłem sie obiektywami na gwint M42 i jak się popatrzyło na Allegro to co drugi obiektyw był "kultowy" i w sklepowym stanie.
Pytająca koleżanka nie może, bo ma za krótki staż i brakuje jej dorobku.Cytat:
Lepiej ogłosić chęć kupna na forumowej giełdzie, może jakiś sprawdzony użytkownik ma akurat takie szkło do opchnięcia.
Ehhh nie znam się ale coś czuję że kariery w biznesie bys nie zrobił z takim uczciwym podejściem :)
Ano widzisz, sam mówisz że musiałeś się naciąć żeby zmądrzeć.
He he przypomniałeś mi, faktycznie jego opisy były rewelacyjne:) Heliosa jak heliosa ale pamiętam jak opisywał obiektywy od FEDa przerobione do makro - Leici się chowały :)
To może ograniczyć minimalną liczbę postów do działu "sprzedam" a "kupię" zostawić jak było? tak tylko luźno myslę...
Od 13 lat jestem "na swoim" ale fakt, faktem Bentleya i zabytkowego pałacyku nie posiadam :-D
Koloryzować mi się zdarza, takie życie, no ale nie w tak prymitywny i naciągany sposób.
A jak na Allegrze wyzbywałem się swoich szkiełek M42 napisałem samą prawdę (bo nawet stwierdzenie że lekko zatłuszczone listki przysłony w Jupiterze to normalka było prawdziwe, ja nie widziałem Jupiego który by nie miał) i wszystko opchnąłem z zyskiem, nawet Orestora 100/2.8, który był totalnie nieznanym szkłem.
Przebieg był duży i o tym wiedziałem, problem wynikał z tego że auto pochodziło z Włoch i poprzedni właściciel serwisował je u kowala a i to niezbyt regularnie.Cytat:
Ano widzisz, sam mówisz że musiałeś się naciąć żeby zmądrzeć.
Zgłosiłem taki wniosek ale został przez "radę najwyższą" odrzucony i nie ma co kontynuować tematu bo jest on zamknięty.Cytat:
To może ograniczyć minimalną liczbę postów do działu "sprzedam" a "kupię" zostawić jak było? tak tylko luźno myslę...
Miał ktoś do czynienia z tym sprzedawcą - http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=13270501
Jestem z nim umówiony - ma mi jutro sprawdzić przebieg 5d - niby bardzo malutki bo robił fotki tylko na wycieczkach itd
Tiaaaaa... na wycieczkach :) Zadaj mu kilka technicznych pytań i od razu będziesz wiedzialłczy gościu faktycznie zna sie na fotografii i cos tam nim pstrykał czy to poprostu kolejny handlarz.
Własnie że faktycznie wygląda na laika! Bo np pisze mi że jedno firmware od nowości w aparacie i nic nie grzebał. A na pytanie czy może mi sprawdzić przebieg na Żytniej skoro jest z Wawy odpowiedział pytając gdzie dokładnie ma podjechać i o co poprosić bo się na tym nie zna. Jutro ma niby ten przebieg sprawdzić
No kurczę na mój chłopski rozum to nikt nie kupuje 5D do pstrykania na wycieczkach tylko robi to osoba ktora jakieś pojęcie o fotografii juz ma. Obstawiam jednak że to handlarz
Opisy przyklejane z reklam owych prasówek, kradzione zdjęcia, handlarz "czym popadnie" jak nic :-) Nie znaczy to że sprzęt jest w złym stanie ale trzeba uważać, bo taki potrafi uszkodzić próbując coś tam "sprowadzić" albo przy pakowaniu (sam miałęm taką sytuację, pisałem już kiedyś o tym).
A że używany na wycieczkach, całkiem możliwe, ja swoją piątką też nie fotografuje trawnika pod balkonem :-)
Cierpliwości, jeśli chcesz kupić dobrą używkę w dobrej cenie trzeba za nią zapolować, tym bardziej że masz czym robić zdjęcia.
Wątpliwe aby był to zestaw używany przez tego człowieka ale to nie znaczy że nie należał do amatora.Cytat:
Oczywiście ze wszystkim możemy się mylić ale mi też coś od początku nie pasowało. Hmm no i do tego szkła które sprzedaje - 24-70L i 100-400L hmm niby zrobił niecałe 7tys tym body!!
Tu jest ciekawy "kwiatek": http://allegro.pl/canon-ew-83h-super...407358455.html
Ktoś mu po kilku dniach chyba zwrócił uwagę co to za obiektyw i chłopina próbował się poprawić, ale dalej mu nie wyszło (LKA ;-)
Niema co się śmiać. Upatrzysz taką aukcje, dzwonisz do kolesia, że np. za 1200zł bierzesz natychmiast:) I Pan się zgadza bo nie wie co sprzedaje.
A widzicie te fotki które sam pstryknął obiektywowi?
Czy dalej sądzi ktoś że to zawodowiec? Pomijam już "paprochy".
witam, mam w planach zakup nowej lustrzanki. Do tej pory robiłam zdjęcia Canonem 300D i jako wierna tej marce chcę zakupić model 400d. Myślałam również o Nikonie d3000, ale nie jestem pewna, nie znam się na tych aparatach.
Wracając do tematu, zastanawiają mnie te egzemplarze na allegro:
Co sądzicie na ich temat:
http://allegro.pl/canon-eos-400d-tor...415798825.html
http://allegro.pl/canon-eos-400d-obi...415465662.html
http://allegro.pl/canon-400d-18-55mm...413937391.html
http://allegro.pl/canon-eos-400d-kup...413541248.html
http://allegro.pl/canon-rebel-xti-40...411943827.html
http://allegro.pl/canon-eos-400d-sig...414346032.html
pozostawiam Wam ich ocenę, będę wdzięczna za pomoc.
jeszcze 5d mkii sprzedaje, tez z kanady
Trudno ocenic czy sprzedający ma na aukcji sprzęt w pełni sprawny. Najlepiej wybrać takiego, który mieszka blisko, umówic się i samej przetestować przed zakupem. Robiłaś Canonem 300D i jeżeli pozostały jakieś obiektywy to można je wykorzystać w 400D.
Co do Nikona, to przeczytaj podsumowanie testu z fotopolis:
Testując Nikona D3000 nie omijało nas wrażenie, że powtórnie opisujemy model D60. Są to bardzo zbliżone aparaty, które z zewnątrz różnią przede wszystkim rozmiarem monitora (na korzyść D3000 oczywiście).
Nikonem D3000 jednak fotografuje się przyjemniej niż D60, wpływ na to ma zastosowanie bardziej zaawansowanego, 11-polowego układu AF. To główna i najbardziej odczuwalna zmiana w stosunku do poprzedników posiadających ubogi 3-polowy AF. Teraz zdjęcia portretowe wykonuje się szybciej i precyzyjniej - czasem nawet bez przekadrowań. Kolejną sytuacją, w której odczujemy działanie nowego autofokusa jest fotografowanie obiektów będących w ruchu, czyli np. popularnego panoramowania - tryb śledzenia 3D skutecznie utrzymuje ostrość na wybranym obiekcie.
D3000 jest jednak ubogo wyposażonym korpusem, niestety do modelu D5000 sporo mu brakuje. Przede wszystkim chodzi o brak nowoczesnej matrycy CMOS, ruchomego wyświetlacza oraz funkcji Live View. Miłośnicy kręcenia filmów lustrzankami również muszą pomyśleć o wyższych modelach D5000 lub D90.
Wg mnie, jak kupować Nikona to od D90 lub jemu podobny. Canona 400D miałem kiedyś i miło wspominam.
Niestety poprzednik 300D zostaje razem z obiektywem oddany w inne ręce.
Wszystkie z aukcji, które pokazywałam są z daleka, nie będę miała możliwości odbioru osobistego. Chciałabym ucelować na sprzedawcę, który po prostu dbał o swój aparat.
Jeśli nie masz innych, poza KIT-em, obiektywów do 300D to interesująca może być dla Ciebie oferta z Sigmą 18-200 (szkło raczej słabe ale 18-55 też do królów optyki nie należ a Sigma jest bardziej uniwersalna)
Żaden z tych aparatów nie wygląda na zaniedbany czy zajechany.Cytat:
Chciałabym ucelować na sprzedawcę, który po prostu dbał o swój aparat.
Wiesz to jest zawsze taka trudność kupowania czegokolwiek używanego i powiązane z tym ryzyko. Zresztą to że coś jest zadbane wcale nie musi oznaczać, że jest w idealnym stanie technicznym. Ja widziałem 20D znajomego który wyglądał jak z pudełka, a miał już drugą migawkę ze stanem licznika 40 tyś (pracował cały czas w studiu przy fotografowaniu przedmiotów).
Może znajdź kogoś z forum kto mieszka w pobliżu interesującego Cię sprzętu i zgodzi się go obejrzeć.