Odp: Sprzęt do ślubów cz. III
Cytat:
Zamieszczone przez
Bazyss
Dopytuje dlatego iz mialem okazje obejrzec ostatnio zdjecia fotografa ktory robil zdjecia u mojego znajomego. Po podejrzeniu Exifa zobaczylem D700 1/60 f/7.1 do tego w kosciele Pan robil tylko z lampa.
Zdjecia jak dla mnie wyszly ciemne, bardzo ciemne, drugi plan praktycznie nie widoczny.
Zaczolem sie zatem zastanawiac czy jasne szkla sa potrzebne, skoro mozna tak robic i moze ja jestem w bledzie bo to przecierz robil pro.fotograf ktory jak sie dopytywalem wzial nie mala kase za to zlecenie.
pro fotograf robiocy za niemala kase slub z D700 i w kosciele 1/60, f7.1 .. no i wez tu czlowieku badz tolerancyjny i kochaj blizniego ;]
Cytat:
Zamieszczone przez
BeatX
pro fotograf robiocy za niemala kase slub z D700 i w kosciele 1/60, f7.1 .. no i wez tu czlowieku badz tolerancyjny i kochaj blizniego ;]
Nauczcie się wreszcie, że profesjonalny (=zawodowy) fotograf to taki, który zarabia pieniądze ze sprzedaży swoich zdjęć, a nie taki, który jest artystą z wysokim poczuciem estetyki, w przypadku ślubów nie schodzący z przysłoną niżej f/1,4 na pełnej klatce.
[QUOTE=Mad_Mac;1098946]
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Totalnie mnie nie zrozumiales.
Zdjęcia z zooma wogole nie robiły na mnie wrażenia od początku. Poprostu
Chcialem komentarzem od zwykłej osoby poprzeć moje wrażenia po to żebyś nie pomyślał ze zmieniam go tylko dla szpanu.
Rozumiem więc, że gdybym rozłożył przed Tobą 10 zdjęć, z których 9 pochodziłoby
ze 24-70 , a jedno z 24L ... to i Ty i Twoja żona bezbłędnie wytypowalibyście to
z 24L ? :)
Cytat:
Zamieszczone przez
strideer
Nauczcie się wreszcie, że profesjonalny (=zawodowy) fotograf to taki, który zarabia pieniądze ze sprzedaży swoich zdjęć, a nie taki, który jest artystą z wysokim poczuciem estetyki, w przypadku ślubów nie schodzący z przysłoną niżej f/1,4 na pełnej klatce.
Dokładnie. Tak szczerze mówiąc to dziwie się tym dywagacją kto jak robi ślubniaki. Opisany gość robi na takich przysłonach z użyciem lampy bo tak jest mu wygodnie i takie ma preferencje. Są osoby, który chcą jego twórczości i takie które szukają fotografów wykonujących inne zdjęcia.
ale teraz dyskusja jak kto robi zdjęcia.... przecież para młoda wybierając fotografa widziała jego zdjęcia i wydawał im się odpowiednim człowiekiem do uwiecznienia ich ślubu wiec czy gość robi to nikonem d700 czy canonem 1100d jest nie ważne najważniejszą opcja jest praca końcowa którą dostaje para młoda i tutaj się zaczynają schody, ponieważ może być tak ze para jest nawet zniesmaczona otrzymanymi zdjęciami i sprawa może się zakończyć w sądzie :( jakoś na czasie czytałem tez tutaj post ze jest fotograf który pstryka śluby za 700zł i ma ponad 100 imprez rocznie wiec .... moim zdaniem użycie sprzętu i ostawień są najmniej ważne dla osób które zatrudniają fotografa a osoba które maja do czynienia z fotografia może tylko skakać gulik że gość skasował 2500zł (oczywiście domysł o kwocie) za takie zdjęcia ...
[QUOTE=Lucky Luck;1099017]
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Rozumiem więc, że gdybym rozłożył przed Tobą 10 zdjęć, z których 9 pochodziłoby
ze 24-70 , a jedno z 24L ... to i Ty i Twoja żona bezbłędnie wytypowalibyście to
z 24L ? :)
Tak jeśli np jedno będzie na 1.4-1.8 a reszta na 2.8
[QUOTE=Mad_Mac;1099079]
Cytat:
Zamieszczone przez
Lucky Luck
Tak jeśli np jedno będzie na 1.4-1.8 a reszta na 2.8
No żona pewnie nawet wtedy nie :) A przecież z tego co piszesz powinna :)
[QUOTE=Lucky Luck;1099085]
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
Nie kumam o co ci chodzi. Od samego poczatku pisze ze wlasnie dlatego jej sie zdjecia nie podobaly bo byly na 2.8 a nie 1.8 wiec czemu miala by nie poznac???
[QUOTE=Lucky Luck;1099085]
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
bosz co za troll ;]
zdjecia z 24L robione na przyslonach 1.4-1.8 sa tak charakterystyczne, przestrzenne, plastyczne i z efektem "3D", ze kazdy je rozrozni vide 24-70L @ 24mm/f2.8 ;]
lol wogole nad czym tu dywagowac?