Jeśli masz samyanga to może na razie nie ryzykuj [emoji12]
Wersja do druku
Samayang 85 rf nadal dobrze działa (stabilizacja, af itd) po update firmware-a canona r6 do wersji 1.4
Bardzo się cieszę, że zmieniłem system, przesiadając się z Sony A6600/A7RIII. Oto kilka moich przemyśleń po przesiadce.
Czy 20 MPX wystarczy? Tak - nie widzę różnicy w pracy z 20 vs 24 mpx w LR.
Czy AF-C w trybie servo jest efektywny? - Oh, tak! Mam kilka nietrafionych zdjęć z sesji, ale tzw keeper ratio jest bardzo wysoki. Śledzenie AF-C jest rewelacyjne i lepkie.
Czy elektroniczna migawka jest lepsza od mechanicznej? - Nie bardzo. 20 FPS to dla mnie za dużo. 12 FPS to wystarczająca liczba klatek do wyboru ujęcia.
Czy rolling shutter jest problemem? - Trochę przy panningu, ale da się to opanować w PS jeśli chodzi o przekrzywione piony.
Czy opóźnienie EVF jest problemem przy 12 FPS? Nie bardzo - od razu nauczyłem się jak kadrować zdjęcie przez EVF i nie zgubić obiektu. Jest trochę opóźnienia, ale jest to do opanowania.
Czy kolory są lepsze niż w Sony? - W mojej bardzo subiektywnej opinii bardziej podobają mi się kolory Canona. Może byłem trochę zmęczony/znudzony kolorami Sony.
Czy ergonomia jest w porządku? - Zbyt wiele lat zajmowałem się fotografią i zbyt wiele lat łudziłem się, że małe korpusy są OK. Nie są, zwłaszcza z dużymi obiektywami. Ergo jest świetne! Dostosowałem wszystkie przyciski do swoich potrzeb i gdy trzeba coś zmienić, mogę to zrobić w locie.
Czy większy jest lepszy niż mniejszy? Z dużym, jasnym obiektywem 100-400 USM II i korpusem R6 przyciągnąłem dużo uwagi podczas zawodów jeździeckich, co było dla mnie nowością. Im większy sprzęt, tym bardziej profesjonalnie wyglądam :lol: Zabawne, bo nigdy nie pomyślałbym, że dla ludzi ważne jest to, co fotograf trzyma w rękach.
Jak wypada porównanie IQ Canon vs Sony? Ku mojemu największemu zaskoczeniu, mam wiele zdjęć, których nie bałbym się opublikować SOOC. Nigdy nie zdarzyło mi się to z Sony (A5100/A6300/A6500/A6600/A7RIII), ale nie chcę zaczynać żadnej wojny między systemami. Po prostu dzielę się swoją opinią, że przy RAW-ach Sony zawsze musiałem używać suwaków w LR.
Więcej zdjęć z sesji https://justimpress.me/#gallery-1-1
Załącznik 6568
Super, że Ci się udało, i fajnie, że podzieliłeś się przemyśleniami. Mnie pomogły, bo sam się nad tymi rzeczami zastanawiałem - choć tylko teoretycznie, bo zakupu nie rozważam.
A dla mnie akurat to jest zabawne, bo jednak na ogół ludzie sądzą fotografów po aparacie, jego wielkości w szczególności.
Orientujecie się może z czego wynika, że w trybie migawki elektronicznej jest na stałe 20 fps?
Czy to tylko kwestia firmware'u żeby zrobili coś w stylu możliwości 1DX gdzie mozna ustawić fps dla wolnej i szybkiej serii osobno?
Kupisz R3 albo ten zapowiadany R7 i powiesz, że wreszcie możesz skonfigurować tak jak chcesz ;)