No więc ma matrycę eIPS i na tym lista zalet się kończy - you get what you pay for.
Wersja do druku
No więc ma matrycę eIPS i na tym lista zalet się kończy - you get what you pay for.
Dzieki wielkie za rade, moze jestes w stanie mi poradzic jaki laptop od 15" do 17" w cenie ok 6tys zl. Wiez ze macbook pro 15" moze bedzie dobry ale cena i os. Ja jak najbardziej jestem za matem na ekranie nie lubie jak mi sie monitor blyszczy ze wzgledu ze mam duze 4 okna w pomieszczeniu ktorym pracuje to pozostaje matryca anti glare.
do zdjęć? obawiam się że żaden.. ja mam tego HPka (ydajnościowo całkiem fajne bo tam i7ka siedzi) ale do obróbki zdjęć podłączam duży monitor - tzn. na laptokach robię rzeczy typu kadrowanie czy dopasowywanie ekspozycji (bo na kanapie mi wygodniej) ale kolory czy konwersję zdjęć do BW robię już na ekranie zewnętrznym..
Dorzucę 0,03zł na podstawie tego, co ostatnio widziałem i pomierzyłem. Spotkałem się ze znajomym w celu pogrzebania w kolorystyce pewnego lapka. Nie pamiętam konkretnie modelu, ale była to krówka Della z matrycą B+RG. To co zobaczyłem mile mnie zaskoczyło a jeszcze milej po tym jak po użyciu KolorMałpy podejrzałem gamut: http://img830.imageshack.us/img830/5337/dellgamut.jpg
Dla porównania mój Nec 2190UXi http://img137.imageshack.us/img137/6...90uxigamut.jpg
Oczywiście liniowość Della nie była tak dobra jak Neca, jednak można mu wybaczyć, jak na lapka radzi sobie naprawdę dobrze i korekty nie były dramatyczne (oczywiście do LUT karty).
EDIT: To był chyba ten: http://www.dell.com/pl/p/xps-l502x/pd z matrycą FullHD. http://www.notebookcheck.pl/Recenzja...M.51149.0.html
Tylko te RGB-owe LED-owe DELL-e też są na TN-ach, więc mamy gamut tyleż wielki, co arcynieprecyzyjnie wyświetlany, z dużymi przekłamaniami w funkcji kąta obserwacji.
czornyj, kurde wywaliłem jego profil, bo bym normalnie pokazał. Niejeden stacjonarny monitor może się powstydzić kieprawszego obrazu niż ten lap. Nawet mając niezgorszego Neca na biurku szarpnęło mną delikatnie z zazdrości ;)
Pewnie, że ten lap nie ma tylu bitów, LUT'ów i innych kogutów, co dobre stacjonarne świetliki, ale jak się patrzy na niego jak na lapka, to myślę, że osiągi ma na całkiem przyzwoitym poziomie.
Kalibrowałem takiego lapa, więc temat jest mi nieobcy. Gamut jak mamut, precyzji za grosz.
Czyli nie zgadzasz się z tym, że jak na komputer mobilny ma dość przyzwoity ekran? Czy jak mam rozumieć powyższą uwagę?
Jak na komputer mobilny dzięki podświetleniu RGB LED ma wyjątkowo duży gamut - tyle tylko, że jak inne komputery mobilne ma kiepawą, nieprecyzyjną i nienajlepiej zlinearyzowaną matrycę TN, która dodatkowo (jak wszystkie TN-ki) ma nędzną charakterystykę kątową.
Jest wprawdzie w stanie zreprodukować większą paletę barw, ale przez zwiększenie objętości przestrzeni barwnej precyzja ich wyświetlania staje się jeszcze mniejsza.
Dla porównania - NEC 2190UXi jest w stanie zreprodukować mniejszą ilość walorów barwnych, ale to co jest w stanie wyświetlić wyświetla z nieporównanie większą precyzją, a dodatkowo przekłamania wynikające ze zmiany kąta obserwacji są o niebo mniejsze.
OK, dzięki za wyjaśnienie. Niemniej jednak obraz mi się podobał i spektrofotometr też nie szalał, dlatego moje pozytywne zdanie.
Monitor o szerokim gamucie umożliwia uzyskanie znacznie bardziej nasyconych barw, które wyglądają szalenie atrakcyjnie, co jednak niekoniecznie znaczy, że są one wyświetlane poprawnie ;)
No dobrze to jak nie 15xps poniewaz problem z usb3 duzo na forach
http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
to moze Dell 17" Precision M6600
http://en.community.dell.com/support...x?PageIndex=27
cena wyzsza ekran full HD dostal dobre opinie :?::?:
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
dzieki wielkie za opinie, tylko doszukalem sie problemu z USB3 ktory jest od tamtego roku i nie zostal rozwiazany:!:
dobry link do 17" http://configure.euro.dell.com/dells...=en&cs=ukbsdt1
taki mam problemik który mnie trapi ostatnio.
Mam obecnie lapka i monitor NEC P221W i teraz zastanawia mnie jak lepiej go do rzeczonego laptopa podłączyc. Poprzez d-sub czy hdmi?
Do tej pory podłączałem tylko przez d-sub ale odkąd mamy w domu ps3 monitorek służy też jako obiekt do rozrywki no i mam taki kabelek dvi-hdmi i wydaje mi się, że obraz jest nieco ostrzejszy niż przez d-sub. Ale może tylko wydaje.
Do stacjonarnego kompa (planuję zakup niedługo) rozumiem, że najlepiej podłączac przez dvi?
tylko i wyłącznie wyjściem cyfrowym
A mnie ostatnio nurtuje inne pytanie... :)
Niby wszyscy wiemy ( a może i nie... :)), że do obróbki zdjęc to powinniśmy kupic jakiś Eizo, Nec czy inne podobne.... Ja sam po różnych przygodach z laptopami, tanimi LCD, w końcu dojrzałem, że cos trzeba zmienic i kupić monitor na którym zobacze to co robię..., itd, itd...
Ale zastanawiam sie jak to jest, że niby wszyscy piszą, że tylko Eizo, Nec, itd, a wielu ludzi zajmujących się profesjonalnie obróbką zdjęć wykonuje swoja prace na... iMacach, przeważnie 27"..., nawet niektórzy koledzy z tego forum... :) i chwala sobie jak diabli...
To czemu ono wszyscy nie pracują na Eizo czy Nec, a własnie na błyszczącym ekranie iMaca???
To jak to jest? Ten iMac nadaje się do obróbki zdjęc czy jego błyszczący panel i nie te kolory nie pozwalaja na to?
Pytanie trochę przewrotne, wybaczcie, ale właśnie chce kupić monitor (już prawie wybrałem Eizo) i ktos podsunął mi myśl: " a dlaczego nie iMac skoro tylu profesjonalnych fotografów (i nie tylko w USA :)) obrabia na nim zdjęcia to pewnie i tobie wystarczy..."
No właśnie, jak to jest???
:)
Mała dygresja ogólna - nigdy nie jest tak, że sprzęt profesjonalny jest warunkiem sine qua non niezbędnym do wykonania danego zlecenia, że na monitorze A jesteśmy w stanie przygotować zlecenie profesjonalnie, a na monitorze B odwalimy amatorską kichę. Nie istnieje granica pomiędzy monitorami kiepawymi a genialny, po przekroczeniu której albo widzimy wszystko idealnie jak na papierze, albo widzimy totalne herezje.
Wszystko sprowadza się do możliwości swobodnego sterowania sprzętem, precyzji i komfortu pracy. Monitor do zastosowań o krytycznym znaczeniu barwy od wyświetlacza w iMacu będzie się różnił niuansami, które dla jednego będą mieć kardynalne znaczenie, dla innego są zwykłymi pierdami z d... onanistów sprzętowych. Prywatnie gdybym musiał zastąpić swój 30-o calowy, sprzętowo kalibrowany wyświetlacz NECzka ślicznym, błyszczącym iMaczkiem 27", to chyba bym się pociął - kto inny uzna zaś mój monitor za zbędny gadżet i marnację miejsca na biurku.
Na podobnej zasadzie - można postawić tezę, że ten sam kadr wykonany EF35/2 i EF35/1,4L będzie wyglądać podobnie, statystycznie znacznie więcej osób używa EF35/2 i robi przy tym piękne zdjęcia, więc nie ma sensu przepłacać za 5x droższą eLę...
czornyj dzięki za dygresję... :)
Tak więc na tym iMacu jest szansa na tą "precyzje i komfort pracy" czy nie?
Może ktos jeszcze coś skrobnie wtym temacie?
Zależy, co rozumieć przez "precyzję i komfort pracy". Jeśli porównamy iMacza z NECzkiem PA271W, to będzie jak porównanie Mitsubishi Lancera, z Mitsubishi Lancerem Evolution. Patrząc jednak na sprawę realnie - naprawdę bardzo wąska grupa osób faktycznie potrzebuje rajdówki...
Mogę bardzo długo i wytrwale wymieniać listę przewag NECzka serii PA nad pospolitym iMaczem, czy jednak ktoś faktycznie potrzebuje monitora o ultymatywnej jakości, tego nie potrafię odgadnąć z uwagi na brak zdolności profetycznych.
No tak to jest, dzięki
p.s. ale pojechałes z tym Evolution :), dobry przykład
... ale to dalej nie odpowiada na moje pytanie (przewrotne i może troche retoryczne) czemu ci pro fotografowie pracuja na iMacach zamiast na Eizo... :)
iMac 27" jest ładny, duży i efekciarski, a jakość jego wyświetlacza z punktu widzenia fotografii spełnia "minimum socjalne". PA, SV, SX czy CG swą jakością i możliwościami regulacji sponiewierają go, wgniotą w ziemię i przerobią na szmatę - to jest zupełnie inna liga - ale trzeba mieć tego świadomość oraz minimum wiedzy, która jest niezbędna w celu wykorzystania potencjału drzemiącego w tych finezyjnych konstrukcjach.
To, że ktoś jest profesjonalnym fotografem nie oznacza automatycznie, że wszystko musi mieć najlepsze, ma nieograniczone fundusze, oraz że zna się na wszystkim i pracuje zgodnie z wszystkimi szykanami i arkanami sztuki zarządzania barwą.
Coraz bardziej sprowadzasz mnie na ziemię i na właściwe (chyba) tory, tzn te tory, które sobie wczesniej obrałem (SX).
Trzeba przyznac, że iMac kusi... :), ale oprócz panelu (oraz jego zasłyszanych problemów z plamami na ekranie od kurzu czy ciepła) pozostaja jeszcze problemy z oprogramowaniem na nowy system, itd...
Wynika z tego, że dobry komp + SX będzie lepszym wyborem...
Ja ostatnio myślałem o Eizo 2243W jako ciekawym sprzęcie za rozsądne pieniądze (do 2500 zł). Czy ktoś ma doświadczenia z tym sprzętem ?
Ps: Przeznaczenie rzecz jasna obróbka zdjęć :)
Ja mam S2233 (1600p) i wrażenia jak najbardziej pozytywne. Co prawda ma pewne braki - odwzorowanie szarości, nieco "świeci" w narożnikach, brak piwota i akurat ten model 22 ciut mały jako ewentualnie jedyny monitor (brakuje miejsca na pulpicie), ale to jest chyba najtańszy model EIZO zaczynający "mieć sens" do obróbki, więc nie ma co narzekać.
Poza tym same zalety - przede wszystkim oczywiście poprawne odwzorowanie barw (przychodzi odbitka, patrzysz przy poprawnym oświetleniu na nią i monitor i widzisz to samo!, nareszcie brak zafarbów, szczególnie skóry), świetna ergonomia (stopka), kultura pracy (nic nie piszczy nie buczy - wymieniam może pierdołę, ale po doświadczeniach z różnymi TN-kami, i to wcale nie najtańszymi zwracam na to uwagę, bo siedząc godzinami po nocach można pier....lca dostać jeśli jakieś popiskiwanie mózg świdruje). Tyle mogę powiedzieć :)
Jak wygląda porównanie iMac 27'' w stosunku do Della u2711 ?
Różne zestawy wad.
iMacz ma szczątkowe możliwości regulacji czegokolwiek poza jasnością i szybala-lusterko. Faktycznie się brudzi, plami, przefarbia itp. - nie polecam tego usrojstwa palaczom, wielbicielom grilla i pracy przy ogniu nastrojowo trzaskającym w kominku.
Dell - jak każdy szerokogamutowiec bez sprzętowej korekty nierównomierności - jest nierównomierny, fabrycznie nienajlepiej zlinearyzowany czego z uwagi na brak pełnej, sprzętowej kalibracji nie da się do końca poprawić.
Przepraszam jeśli mi umknęło uwagi, ale nie mam siły czytać ponad 300 stron, mimo że jestem trochę w rozpaczy. Aktualnie jestem w trakcie finalizowania zakupu monitora EIZO FlexScan S2243W wraz z dedykowanym kalibratorem EasyPIX. Jednak fachowcy także z tego forum twierdzą że pierwszą kalibrację tego monitora (o ile dobrze zrozumiałem) trzeba poprzedzić spektrometrem. Czyli krótko mówiąc pierwszą kalibrację muszę zlecić z pózniejszymi sobie poradzę. Ale konia z rzędem temu kto znajdzie mi w Trójmieście firmę która to zrobi. Dlatego jeśli ktoś zna firmę lub kogoś komu moge to zlecić, bede wdzięczny za namiary.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A jeszcze jedno, jestem pstrykaczem amatorem, niemiej chciałbym na ekranie monitora oglądać coś zbliżonego do wydruku z labu lub drukarki i prosze nie kazać definiowć terminu "zbliżony" :-)
Nie ma sensu do tego monitora stosować kolorymetru, a taki wchodzi w skład zestawu EasyPix. Dopóki nie będzie oficjalnego wsparcia w EasyPix dla ColorMunki lepiej zrobić usługowo i wrócić do tematu za pół roku, rok. A kto to wykona usługowo: http://monitory.mastiff.pl/kalibracj...tora-1923.html
Tom01 z całym szacunkiem, czytam z uwaga Twoje posty na tym forum i na innych, ale w tym przypadku prosze forumowiczów o namiary z Trójmiasta
Witam po dłuższej przerwie (co nie oznacza, że Was nie czytałem).
Mam pytanie, właśnie zamówiłem tego Nec PA241W, i pomimo, że chyba wszystko na jego temat co było do wyczytania wyczytałem, to po ponownym przeglądnięciu stron internetowych, powstały moje wątpliwości. Otóż spotkałem się z bardzo dużą rozpiętością cen tego modelu... jak dla mnie za dużą. Czy to jest spowodowane faktem, że jeden jest po kalibracji, a inny nie? Lub posiada jakąś referencję?
Wielu sprzedawców pozyskuje towar z różnych, czasem niepewnych źródeł, byle taniej. Oficjalna sieć dystrybucji ma raczej zbliżone ceny.
A na co zwrócić szczególną uwagę przy odbiorze (odbieram w sklepie)? Poprzednio kupowałem Eizo S1931 i rozpakowywałem w domu - obecnie ma ok. 9000 godzin i jest igła. Czy przy tej klasie sprzętu nie ma się czego obawiać? Dzięki z góry za rady...
http://www.skanuj.pl/index.php?page=home Nie wiem jak z jakością usług(nie korzystałem) , to prawdopodobnie jedyna firma oferująca takie usługi w Trójmieście(kalibracji nie ma w ofercie ale proszę zadzwonić).
Pozdrawiam
Konika proszę zatrzymać nie mam dla niego miejsca:-D
Mam nielada problem z okiełzaniem mojego monitora (Eizo S2433W) z nowym MacBookPro. Komplet podłączam za pomocą kabla MiniDisplayPort <-> DisplayPort. System to najnowszy Snow Leopard.
Otóż, jeżeli używam obu ekranów LCD to wszystko jest OK, natomiast jeżeli chcę użyć tylko ekranu LCD (zamykam klapę od MBP) to mam problem z kolorami. Ogólnie wszystko jest mocno dokolorowane, widzę to choćby po tym forum gdzie zamiast niebieskich belek, mam bardziej morskie. Profile kolorów do Eizo wgrane, zresztą jak włączone są oba wyświetlacze to pokazuje poprawnie.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
Dodam, że ten sam monitor podpięty do Mac Mini wyświetla kolory poprawnie, aczkolwiek zauważyłem, że np. przełączenie źródła na monitorze na inne (mam drugi komputer na DVI), a następnie powrót do Maca skutkuje, że programy mają dokładnie takie podkolorowane kolory. Pomaga wtedy zamknięcie aplikacji (np. Safari) i ponowne uruchomienie.
Tutaj jednak ten sposób nie pomaga :(
Dzięki Panowie
Jest! Nec PA241W...
Pytanie - da się tę niebieską diodę LED wyłączyć żeby nie świeciła?
Da się. Wchodzisz w menu, zakładka RGB, Advanced Settings, Zakładka numer 6, pozycja LED BRIGHTNESS, ustawiasz zadaną wartość na 0%. Możesz sobie też zmienić kolor jakby co ;)
KrzysiekT dziękuję. Wyłączyłem!!! dzięki Tobie... A monitor jest zacny... aż żałuję że się wcześniej nie zdecydowałem :(
Warto, warto zdecydowanie ;) Swój kupiłem 21.10.10, czyli jakieś 7 miesięcy temu, wyświecone ma 2269 godzin, czyli średnio siedzę po 11 godzin przy monitorze codziennie. Przeznaczenie to tworzenie stron www + obróbka zdjęć.