Odp: Jaki statyw AD 2012-2014
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
L-bracket to jest z definicji nic innego niz uniwersalna szybkozlaczka. taka na raz z obu stron.
chcesz kadr poziomy - wpinasz aparat dolna szyna. chcesz pionowy - obracasz i wpinasz aparat ta lewa (tak jak na rysunku).
tak, wymaga to wypiecia aparatu do zmiany orientacji. ale korzysc ze stabilnosci jest ogromna.
Rozumiem, ale ja mam głowicę i jak mam wpiąć ten bracket do mojej głowicy.
Są brackets które można wpiąć do np. GH1781QR ?
Jutro zobaczę czy da się zniwelować, dla mojego zestawu, pojęcie "ogromna"
jp
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
No dobra Panowie, przekonaliście mnie do eksperymentów i zobaczę jak będzie z moim nowym zestawem. Tak się składa, że mam taki wskaźnik laserowy do prezentacji :)
Czy to przypadkiem nie jest tak, że w momencie wyzwolenia i tak pojawią się te drgania i co w przypadku jak damy szkło np. C 70-200 z IS-em - czy poradzi sobie ?
Trzeba po prostu sprawdzić.
Wiem jedno, gdy stawiam na statywie swój C 70-200/4 z IS ON i robię czas np. 20 sekund to gdy:
- z LV jest wszystko ok
- normalnie (bez LV) to na ogół ( 4 na 5 razy) wszystko jest rozmyte
Myślę jednak, że to jest sprawa poboczna, sprawdzamy czy :
- statyw+głowica są ok i dotyczy to wszystkich obiektywów
- jak fotografować by zminimalizować skutki drgań dla naszego zestawu.
a najdłuższy statyw jest najlepszy do tych testów bo najbardziej obciąża głowicę.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Manfrotto produkuje l-brackety pod płytki RC2, ...więc powinieneś znaleźć coś dla siebie.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Rozumiem, ale ja mam głowicę i jak mam wpiąć ten bracket do mojej głowicy.
wszystkie normalne L-brackety sa arkowe, bo Arca to jest standard ;)
Manfrotto i Gitzo (bo to jest ta sama firma!) to jest rezerwat, ktory robi wlasne akcesoria zgodne tylko z soba.
Manfrotto ma swoje wlasne L-brackety:
Manfrotto announces the new L BRACKET
ale do Gitzo czegos takiego nie widze. moze to i dobrze, bo jak patrze na to co wymyslilo MF, to smiech mnie pusty
ogarnia. prawie pol kilogramowy kloc rozmiaru bumerangu, ktory nawet nie przylega dobrze do aparatu, i wizualnie
przytlacza kazdy korpus mniejszy niz 1D ;)
tylko pokaze...
"markowy" bracket Manfrotto:
i tania chinszczyzna Sunwayfoto (zgodna z Arka, w wersji uniwersalnej kosztujaca juz 60 EUR):
moje Sunwayfoto DPL-01 wazy 1/5 tego co Manfrotto, jest bardzo ladnie wykonane (nie ustepuje Kirkowi pod 5D mkII) i pasuje do dziesiatkow modeli glowic ;)
akustyk
W Holandii też pewnie można dostać proste wskaźniki laserowe.
Sprawdź jak to jest z drganiami w pozycji portretowej bez ramki i z ramką na głowicy kulowej.
Najlepiej jest ustawić długie czasy, np. 10 sekund bo wtedy widać osobno wpływ podniesienia lustra i otwarcia migawki oraz zamknięcia.
W swoich rozważaniach przyjmuję, ze drgania zamknięcia nie przenoszą się na zdjęcie
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
akustyk
W Holandii też pewnie można dostać proste wskaźniki laserowe.
pewnie tak, musialbym popatrzyc kiedys przy okazji.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Sprawdź jak to jest z drganiami w pozycji portretowej bez ramki i z ramką na głowicy kulowej.
Najlepiej jest ustawić długie czasy, np. 10 sekund bo wtedy widać osobno wpływ podniesienia lustra i otwarcia migawki oraz zamknięcia.
W swoich rozważaniach przyjmuję, ze drgania zamknięcia nie przenoszą się na zdjęcie
zerkne na LV jak 70-300 L reaguje. w piatek mam wolne, powinno sie udac...
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
wszystkie normalne L-brackety sa arkowe, bo Arca to jest standard ;)
Chiński rolnik projektuje pod wszelkie standardy - pod Manfrotto też:
FotoPanda L Plate (Bracket) for Manfrotto 200PL-14 RC2 Quick Release Bogen 3157N | eBay
Wygląda delikatnie, waży 125g czyli jest jakieś 200g lżejszy od MF.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
nadal raczej srednio w porownaniu z bracketami arkowymi ;) co wynika w prostej linii z roznicy miedzy szyna a klipem, bo tego przeskoczyc sie nie da ;)
akustyk widzę, że rozwiązanie Manfrotto jest przeznaczone pod RC4 a czy spotkałeś coś takiego u innych producentów w lżejszej wersji ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
akustyk widzę, że rozwiązanie Manfrotto jest przeznaczone pod RC4 a czy spotkałeś coś takiego u innych producentów w lżejszej wersji ?
tak. Triopo NB-1S + Sunwayfoto DPL01. do kupy tansze i lzejsze niz sam ten bracket Manfrotto ;) a ta glowica jest zupelnie wystarczajaca do focenia nawet 5D + 24-105 ;)
Wracając do tematu Benro czy Manfrotto chyba wybrałem :
Manfrotto 055XPROB
a głowice tylko doradźcie ????