można paść z zachwytu, dla mnie ekstra, super moment:grin:
Wersja do druku
można paść z zachwytu, dla mnie ekstra, super moment:grin:
Czaple ekstra!!! Druga wypada odrobinkę blado i zielonkawo na tle pierwszej :)
A ten trzeci ptaszek z profilu jakiś taki dla mnie niefotogeniczny, mimo iż moment złapałeś ciekawy.
Fotosc, mam do Ciebie pytanie. Pokazałeś raz exif na którym był ustawiony auto wb. Czy to przypadek, czy zawsze używasz ustawień automatycznych wb? Z reguły nie bardzo to popłaca...
Pozdrawiam
Michał
Oczywiście, że można, ale część z nas uważa, że dużo bardziej wartościowe jest zdjęcie zrobione tak, aby nie trzeba go było poprawiać na komputerze - pod każdym względem: od wb aż do cięcia. Ponadto przyjemniej jest chyba zrobić dobre zdjęcie odrazu.
I jeszcze drobna sprawa - jeżeli wstępnie przebiera się zdjęcia na aparacie, można usunąć takie, które mogłoby być wartościowe, ale przez źle automatycznie ustawiony wb na wyświetlaczu wygląda na skopane. Nawet jeżeli po obróbce możnaby osiągnąć wspaniały efekt.
Pozdrawiam
Michał
puryzm? Ja bym raczej powiedział, że korzystanie z funkcji aparatu puryzmem nie jest ;-)
Ale masz rację. Jedni lubią kwiatki... 8)
...a inni ps :smile:
Michaex masz piękne poglądy tylko nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak Ci wielcy w praktyce swoje rewelacyjne efekty osiągają bo coś mi się wydaje że nie do końca.
Zigi, prawdę powiedziawszy to nie wiem. Podejrzewam, że tylko "Wielcy" :cool: to wiedzą. Traktuję ich zdjęcia wg swojego widzimisię, co niebagatelnie podnosi poprzeczkę i motywuje do dalszej pracy. Dziękuję za uwagę, wciąż jednak pytanie w sprawie wb pozostaje otwarte :)