super fotka, śliczna!
Micles - ale w tym przypadku chodziło właśnie o to żeby GO nie była płytka, aczkolwiek faktycznie zastosowanie HSS przy tym ujęciu, dało by inny również ciekawy efekt, tu f9 zupełnie racjonalne.
Wersja do druku
super fotka, śliczna!
Micles - ale w tym przypadku chodziło właśnie o to żeby GO nie była płytka, aczkolwiek faktycznie zastosowanie HSS przy tym ujęciu, dało by inny również ciekawy efekt, tu f9 zupełnie racjonalne.
dobrze no to powiedzcie mi please jak się ma moc jednej 580 EX do dwóch 430 EX ?
bo mam już 2 x 430 EX, do tego parasolka 150 cm (odbijająca - biała lub srebrna), statyw solidny też mam, zostanie mi kupić uchwyt do parasolki i lamp - podwójny uchwyt.
chciałbym doświetlać lekko młode pary, nie chcę walić mocno fleszem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
i tu chyba miała znaczenie literka L w obiektywie - mogę się założyć że moja 28 mm 1.8 miałaby słabszy kontrast w tej sytuacji.
to zdjecie robil nikonem - sprawdzales exif?
zeby bylo smieszniej, obiektyw nikkor 35/1.8 jest na cropa.
chyba za bardzo wierzysz w sprzet ;)
co do kontrastu nie demonizowalbym, ten skladnik akurat latwo podkrecic na kompie.
gorzej z moca i rozproszeniem blysku.. tego juz sie na kompie nie "naprawi" :]
Nie zapominaj, że to nie takie hop siup wyzwolić 2 lampy w HSSie - albo kabel ettl, albo radiopoppery, albo nowe PW, albo Pixele. Wszystko kurna działa, ale nie w 100% tak jak powinno działać, by się człowiek nie musiał tym wszystkim przejmować :D
Lekkie doświetlanie w dzień = walenie z pełną mocą :DTa, szczególnie że focone nikonem :D
a to było nikonem ? no proszę...
:-)
no dobrze, chyba juz wszystko wiem.
HSS nie będę na razie używał, będe szukał cienia, ewentualnie późniejsze godziny.
parasolka 150 cm da ładne światło.
zresztą i tak będę się opierał głównie na zastanym - flash to bardziej awaryjnie lub w formie doświetlenia.
no i lans - bo jednak pan z parasolką to nie ziutek bez parasolki :mrgreen:
to jest przyklad sytuacji ekstremalnej :)
ale chetnie rzucilbym okiem na to zdjecie i sprobowal odzyskac co sie da.
jezeli mozna to poprosze wyslac raw fotki o ktorej piszesz MM-architekci na foto.kozlowski(at)gmail.com
btw jaki obiektyw daje kiepski kontrast?
Jeżeli już robić z otwartymi drzwiami w tle, to ekspozycję ustawiać i tak tak jak zawsze, czyli do prawej. Niedoświetlone podbić i odszumić idzie, a przepalone to możemy sobie co najwyżej dorysować.
Ale nie każdy przepał jest wrogiem, czasem potrafi budować klimat zdjęcia. Osobiście wolałbym w takiej sytuacji przepalone wejście niż poprawnie naświetlone plus kasza na twarzy panny młodej.